Δεν θα αφήσεις ούτε μπουκιά στο τέλος - Ζουμερό παραδοσιακό παστίτσιο που λιώνει στο στόμα

Αγαπημένη μαμαδίστικη συνταγή

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Δεν θα αφήσεις ούτε μπουκιά στο τέλος - Ζουμερό παραδοσιακό παστίτσιο που λιώνει στο στόμα

Μετά τα σουβλάκια γαρίδας, σας προτείνουμε μια ακόμη συνταγή, αρκετά παραδοσιακή αλλά και μαμαδίστικη και αυτή είναι φυσικά το παστίτσιο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Ζουμερό παραδοσιακό παστίτσιο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

Για τα μακαρόνια

  • 1 συσκ. χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
  • 1/2 φλ. κεφαλοτύρι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή αλέσεως)
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοοκομμένο
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 lt γάλα
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 2 γαρύφαλλα
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Λευκό πιπέρι

Για τον κιμά

  • Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα.
  • Δεν ανακατεύουμε συνέχεια.
  • Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα.
  • Αυτό διαρκεί περίπου 8 λεπτά.
  • Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε επιπλέον για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ.
  • Αφήνουμε για 1 με 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας.
  • Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5 λεπτά τον κιμά και την αφαιρούμε. Σκεπάζουμε τον κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.

Για τη μπεσαμέλ

  • Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν.
  • Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.
  • Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.
  • Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
  • Στη συνταγή μπεσαμέλ θα βρείτε και όλα τα μυστικά μου για βελούδινη και τέλεια μπεσαμέλ.
  • Στο μεταξύ, έχουμε βράσει και σουρώσει τα μακαρόνια.
  • Τα ρίχνουμε σε λαδωμένο βαθύ ταψί.
  • Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με λίγο κεφαλοτύρι.
  • Αδειάζουμε τον κιμά στα μακαρόνια.
  • Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.
  • Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για 45 με 50 λεπτά.

Ζουμερό παραδοσιακό παστίτσιο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μυστικά επιτυχίας

  • Πάντα βράζουμε τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στην συσκευασία τους.
  • Ποτέ δεν ξεπλένουμε τα βρασμένα μακαρόνια κάτω από τρεχούμενο νερό. Πρέπει όμως να τα στραγγίσουμε πολύ καλά, γιατί κρατάνε νερό μέσα στην τρύπα και θα μας το βγάλουν μετά μέσα στο ταψί.
  • Αφού στραγγίσουμε καλά τα μακαρόνια, ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά για να λιώσει με τη ζέστη των μακαρονιών.
  • Το κεφαλοτύρι στην επιφάνεια του παστίτσιου θα δώσει την επιθυμητή ρόδινη και τυρένια κρούστα και θα το κάνει φανταστικό.
  • Στο ζεστό παστίτσιο παραδοσιακό δεν αντιστέκεται ποτέ κανείς. Γι’ αυτό, να το σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό. Όλα τα φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη ωμά ή ψημένα, όμως, τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα φρεσκοψημένο και υπέροχο παστίτσιο.

Πηγή: argiro.gr