Δροσιστική και πεντανόστιμη: Γρήγορη μακαρονοσαλάτα με γαρίδες - Θα γλείφεις τα δάχτυλά σου

Ότι πρέπει για το καλοκαίρι

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Δροσιστική και πεντανόστιμη: Γρήγορη μακαρονοσαλάτα με γαρίδες - Θα γλείφεις τα δάχτυλά σου

Μια πολύ ωραία συνταγή για τώρα που έχει έρθει το καλοκαίρι, εκτός από γλυκά ψυγείου, είναι και η μακαρονοσαλάτα με γαρίδες, μια συνταγή νόστιμη και γρήγορη από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Μακαρονοσαλάτα µε γαρίδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

  • 300 γρ. ζυμαρικά πένες, φαρφάλες ή κοχύλια
  • 8 γαρίδες βρασμένες και καθαρισμένες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 αγγούρι σε φέτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 ώριμο αβοκάντο κομμένο σε φέτες
  • 1 κ.σ. άνηθο
  • 1 κ.σ. μαϊντανός

Για τη σως

  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. γιαούρτι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγες σταγόνες λεμονιούΑλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε πρώτα τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε καλά.
  • Στη συνέχεια βάζουμε τα ζυμαρικά σε σαλατιέρα μαζί με το αγγούρι, την πιπεριά, τον άνηθο, το μαϊντανό, το αβοκάντο, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τις γαρίδες.
  • Σε ένα μπολάκι ενώνουμε τα υλικά της σως και ανακατεύουμε καλά.
  • Περιχύνουμε τη μακαρονοσαλάτα με γαρίδες, ανακατεύουμε καλά να πάει παντού και σερβίρουμε.
  • Αν θέλετε να απογειώσετε αυτή τη συνταγή, φτιάξτε τη δική σας σπιτική μαγιονέζα.
  • Εναλλακτικά, στην περίοδο της νηστείας, απολαύστε τη μακαρονοσαλάτα σας με τη νηστίσιμη μαγιονέζα που σας έχω εδώ.

Μακαρονοσαλάτα µε γαρίδες από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Πηγή: argiro.gr

Μια πολύ ωραία σαλάτα είναι φυσικά και η Caesars

Μία από τις πιο διάσημες σαλάτες στο κόσμο είναι η ceasar salad και για να μην την παραγγέλνουμε απ΄ έξω, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έδωσε την πιο νόστιμη συνταγή. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι κανονικό γεύμα (όπως και τα σουβλάκια γαρίδας) καθώς έχει κοτόπουλο εκτός από τα λαχανικά και κρουτόν, που την κάνουν πολύ χορταστική

Υλικά

  • 1/2 γαλλική μπαγκέτα κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένο
  • 600 γρ. στήθος κοτόπουλου φιλέτο ψημένο
  • 1 τρυφερό μαρούλι χοντροκομμένο
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. τρυφερά φύλλα μαϊντανού ολόκληρα
  • 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα

Για τη ceasars σως

  • 1 κρόκο από βιολογικό αυγό
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 4 φιλέτα αντζούγιας (λαδιού)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε προθερμαίνοντας πρώτα το φούρνο στους 180ºC.
  • Χτυπάμε με πιρούνι σε ένα μπολ το σκόρδο με το ελαιόλαδο.
  • Βουτάμε μέσα τις φέτες μπαγκέτας και απ’ τις 2 πλευρές να λαδωθούν καλά και τις αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
  • Τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 10΄και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  • Ψήνουμε το κοτόπουλο στην γκριλιέρα ή στο φούρνο.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κοτόπουλο σούβλας (το στήθος μόνο).
  • Στη συνέχεια, το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε το μισό κοτόπουλο, τα μισά κρουτόν, το μισό κρεμμύδι, όλο το μαρούλι, το μισό τυρί και το μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά.
  • Μοιράζουμε σε 4 βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα υλικά μοιράζοντάς τα.
  • Στο τέλος περιχύνουμε με τη σως για τη σαλάτα του Καίσαρα.

Για την ceasars σως

  • Βάζουμε σε ένα μπολ τον κρόκο, το σκόρδο, τη μουστάρδα και τις πολτοποιημένες αντζούγιες.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε ξανά.
  • Προσθέτουμε το λάδι με ροή κλωστής ανακατεύοντας συνεχώς όπως όταν κάνουμε στη μαγιονέζα.
  • Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον λεμόνι ή ξύδι.
  • Αν θέλουμε πιο αραιή τη ceasar σως, προσθέτουμε λίγο νερό για πιο ρευστή σάλτσα.
  • Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ ρίχνουμε τον κρόκο, το σκόρδο, το λεμόνι, τη μουστάρδα και τις αντσούγιες και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
  • Με το μπλέντερ σε λειτουργία ρίχνουμε λίγο-λίγο και το ελαιόλαδο (όπως στη μαγιονέζα).
  • Η caesars salad μπορεί να γίνει με ψητό κοτόπουλο που περίσσεψε.
  • Αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας το ψητό κοτόπουλο ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία.

Για το ψητό κοτόπουλο

  • Ρίχνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι στα φιλέτα κοτόπουλου.
  • Βάζουμε τηγάνι αντικολλητικό στη φωτιά και το αφήνουμε να κάψει χωρίς λιπαρή ουσία.
  • Ροδίζουμε τα φιλέτα σε δυνατή φωτιά για 3-4 από κάθε πλευρά.
  • Πασπαλίζουμε λίγα φρέσκα μυρωδικά όπως ρίγανη και θυμάρι.
  • Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στον αέρα στους 180°C.
  • Τοποθετούμε το τηγάνι με τα ροδισμένα φιλέτα κοτόπουλου στη μεσαία σχάρα.
  • Ψήνουμε για 15΄.
  • Τα βγάζουμε από το φούρνο.
  • Προσοχή το τηγάνι πρέπει να έχει μεταλλικό χερούλι.
    Αφήνουμε τα φιλέτα να σταθούν και να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά. Πρέπει να κρυώσουν.
  • Βγάζουμε τα φιλέτα σε ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.