Αφράτο κι εύκολο σπιτικό ψωμί με λίγα υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα - Με αλεύρι, νερό και...

Συνταγή της Αργυρώς

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αφράτο κι εύκολο σπιτικό ψωμί με λίγα υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα - Με αλεύρι, νερό και...

Αν είσαι νοικοκυρά με άπλετο χρόνο στο σπίτι, φτιάξε νόστιμο και αφράτο σπιτικό ψωμί με λίγα υλικά τα οποία έχεις σίγουρα στο σπίτι σου. Χρειάζεσαι λίγο αλεύρι, μαγιά και νερό. Φτιάξε και μαρμελάδα, δοκίμασε τα μαζί και θα ξετρελαθείς.

Έτσι θα φτιάξεις σπιτικό ψωμί

Υλικά

  • 1 κ. αλεύρι σταρένιο (σκληρό)
  • 1-1/2 φακελάκι (12 γραµ )ξερή μαγιά ή 40 γραµ φρέσκια μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. κοφτά αλάτι
  • 620 γρ. χλιαρό νερό
  • Λίγο έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο

Για να φτιάξουμε ψωμί

  • Bάζουμε το αλεύρι για ψωμί σε μια λεκάνη.
  • Προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά αντί για ξερή μαγιά ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά.
  • Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε.
  • Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης.
  • Βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειάζεται, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι τα χέρια κ τον πάγκο εργασίας.
  • Όταν η ζύμη για τη βασική συνταγή για ψωμί γίνει λεία και εύπλαστη μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω.
  • Τη βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά.
  • Την αφήνουμε 45’ λεπτά σε ζεστό σημείο να ανέβει και να διπλασιαστεί.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη την βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγο να ξεφουσκώσει.
  • Την ξαναβάζουμε στο λαδωμένο μπολ την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 30’ σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί.
  • Αφού γίνει και το δεύτερο φούσκωμα βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο μας και την πιέζουμε να ξεφουσκώσει.
  • Τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη.
  • Θα φτιάξουμε 2 ψωμιά.
  • Πλάθουμε καρβελάκι ή φραντζόλες και προαιρετικά βάζουμε σουσάμι.
  • Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι, ή στρωμένη με λαδόκολλα.
  • Σκεπάζουμε τα ψωμιά και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για 30’.
  • Όταν φουσκώσουν τα ψωμιά, τα χαράζουμε σε 1-2 σημεία στην επιφάνεια και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 200 °C για 35 με 40’ μέχρι να ροδίσουν καλά.
  • Αν έχετε γάστρα με καπάκι να ζεστάνετε καλά την γάστρα στο φούρνο σας και να ψήσετε εκεί το ψωμί ακριβώς όπως σας δείχνω στο βίντεο.

argiro.gr

Φάε το ψωμί σου με πεντανόστιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί

Συνταγές Μπαρμπαρίγου

Για τα ντολμαδάκια

  • 80 αμπελόφυλλα (400γρ.)
  • 2 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σως γιαουρτιού

  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1/2 λεμόνι (χυμό)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. κρύο νερό
  • 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  • Μουσκεύουμε τα πρώτα το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα.
  • Έπειτα, το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.
  • Το στραγγίζουμε καλά.
  • Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ.
  • Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και ανακατεύουμε.
  • Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3 με 4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στη συνταγή για ντολμαδάκια το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.
  • Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά του.
  • Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
  • Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει.

Για τα αμπελόφυλλα

  • Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό.
  • Τα στραγγίζουμε.
  • Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.

Για το τύλιγμα

  • Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό.
  • Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

Για το μαγείρεμα

  • Στρώνουμε τον πάτο από μία κατσαρόλα με αμπελόφυλλα.
  • Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση.
  • Τα τοποθετούμε σειρά-σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά-κοντά το ένα με το άλλο.
  • Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί με το υπόλοιπο λάδι και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο.
  • Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος.
  • Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει.
  • Σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν τα ντολμαδάκια από την Αργυρώ σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 20 λεπτά.
  • Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 10 λεπτά εκτός φωτιάς και μετά σερβίρουμε.

Για τη σως γιαουρτιού

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σως.
  • Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.