Υπέροχη συνταγή για μαρμελάδα - πορτοκάλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα την αγαπήσετε

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Υπέροχη συνταγή για μαρμελάδα - πορτοκάλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Την πιο νόστιμη συνταγή για σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι μας έχει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Η συνταγή της είναι σαν αυτή που έφτιαχνε η γιαγιά μας. Ακολουθήστε τα βήματα της ένα προς ένας και πρόκειται όλοι να σας ζητάνε την συνταγή.

Όπως τονίζει η ίδια μπορείτε να την απολαύσετε μαζί με τα πανεύκολα, ζεστά, και αφράτα ψωμάκια που έχετε σπίτι σας, καθώς αποτελεί κλασσικό συνδυασμό. Την συνταγή είδαμε στο Argiro.gr και θα την λατρέψετε σίγουρα.

Υλικά Συνταγής

  • 6 μεγάλα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα
  • 1 λεμόνι
  • 1.200 γραμ. ζάχαρη
  • 1 τουλπάνι
  • 1 λίτρο νερό

Η Εκτέλεση της υπέροχης μαρμελάδας - πορτοκάλι

Για τη μαρμελάδα πορτοκάλι με κομμάτια πορτοκαλιού, πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και το λεμόνι. Αφαιρούμε το κοτσάνι. Τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε. Στύβουμε και το λεμόνι. Κρατάμε τα κουκούτσια και την πούλπα που μένει στο στίφτη και τα βάζουμε σε τουλπάνι.

Με ένα κουτάλι αδειάζουμε ό,τι υπάρχει πάνω στη φλούδα του πορτοκαλιού. Ό,τι αδειάζουμε από το εσωτερικό της πορτοκαλόκουπας το ρίχνουμε στο τουλπάνι. Το δένουμε σε πουγκί. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη φλούδα πορτοκαλιού (και του λεμονιού αν θέλετε) σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, σε μέγεθος σπίρτου. Τα ρίχνουμε σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι-λεμόνι. ο χυμός πρέπει να είναι 1/2 λίτρο.

Αν είναι λιγότερος, προσθέτουμε χυμό μέχρι να έχουμε 1/2 λίτρο χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το πουγκί με ό,τι μαζέψαμε από τα πορτοκάλια. Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και αφήνουμε να σταθούν για μερικές ώρες ως 1 νύχτα. Αν αφήσετε 1 νύχτα τα φρούτα στο χυμό, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε γυάλινο ή κεραμικό σκεύος.

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, και σιγοβράζουμε με καπάκι για 1 ώρα και 15΄με 1 ώρα και 30΄ μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο μισό και να μαλακώσουν καλά οι φλούδες. Σιγοβράζουμε πάντα με το καπάκι στην κατσαρόλα για να μη χάνουμε τα πολύτιμα υγρά. Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά πάντα και μόλις λιώσει δυναμώνουμε τη φωτιά.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσέχουμε, γιατί το μείγμα φουσκώνει πολύ και να μη χυθεί έξω. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 12-15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει η μαρμελάδα. Ισομοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα με κομμάτια πορτοκαλιού σε καυτά αποστειρωμένα βάζα. Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι πάνω και τα σφραγίζουμε. Τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν καλά. Διατηρούνται σε δροσερό ντουλάπι για πολλούς μήνες. Αν ανοίξουμε το βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο.

Αν ωστόσο θέλετε και δεύτερο γλυκό να υπάρχει στο σπίτι σας μπορείτε να φτιάξετε ακόμη μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Συγκεκριμένα, φανταστικό γλυκό κουταλιού "Λεμονανθό".