Τι θα μαγειρέψεις σήμερα: Ζουμερά κεφτεδάκια με μπόλικο λεμόνι από την Βέφα
Τα μυστικά για να παραμένουν
Ψάχνετε στην συνταγή που θα φτιάξετε σήμερα για να ταΐσετε όλη την οικογένεια; Τι πιο νόστιμο που λατρεύουν όλοι, τα κεφτεδάκια που μπορείτε να συνοδεύσετε με γεμιστά κολοκυθάκια με τυρί και μυρωδικά.
Παρακάτω αναγράφονται τόσο τα υλικά όσο και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να έχετε μια επιτυχημένη εκτέλεση, σύμφωνα με την Βέφα Αλεξιάδου.
Πως να φτιάξετε τα κεφτεδάκια της Βέφας
Υλικά
- 1,5 κούπα κρεμμύδι τριμένο
- 2 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο ή παξιμάδι καλά μουλιασμένο ή φρυγανιά τριμμένη
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο
- 2 αβγά
- 1/4 κούπας λάδι
- 1 κουταλιά λεμόνι
- 1,5 κουταλιά σούπας μαϊντανό ψιλικομμένο
- 1,5 κουταλιά σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά ρίγανη
- αλατοπίπερο
- αλεύρι για το τύλιγμα
- λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε το κρεμμύδι, τον κιμά, τον μαϊντανό, το δυόσμο, τη ρίγανη και όσο αλατοπίπερο επιθυμούμε.
- Αν χρησιμοποιήσουμε ψωμί ή παξιμάδι το στίβουμε πολύ καλά και το προσθέτουμε ή προσθέτουμε απλώς τη φρυγανιά ανακατεύοντας καλά.
- Σπάμε τα αβγά στο μίγμα, και προσθέτουμε το λάδι και το λεμόνι ανακατεύοντας πολύ καλά να πάνε οι γεύσεις παντού.
- Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για μισή ώρα κατά προτίμηση στο ψυγείο.
- Πλάθουμε σε κεφτεδάκια μεγάλα (σαν μικρά μπιφτέκια) αλευρώνουμε και τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι.
- Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει, προσθέτουμε τους κεφτέδες και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές να ροδίσουν καλά αλλά να μην καούν.
Μυστικά για κεφτεδάκια
- Όσον αφορά στον κιμά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για μοσχαρίσιο, αρνίσιο ή χοιρινό. Ακόμη μπορούμε να κάνουμε όποιο συνδυασμό θέλουμε, είτε μισή ποσότητα μοσχαρίσιο και μισή χοιρινό είτε 1/3 μοσχαρίσιο, 1/3 χοιρινό και 1/3 αρνίσιο ή μισή ποσότητα μοσχαρίσιο και μισή αρνίσιο αλλά και μισή ποσότητα χοιρινό και μισή αρνίσιο.
- Αντί για φρέσκια ντομάτα μπορούμε να βάλουμε ένα κουτ. γλυκού πελτέ.
- Αν δεν έχουμε φρέσκο δυόσμο βάζουμε ένα κουτ. σούπας αποξηραμένο.
- Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε χοιρινό κιμά αντί για ρίγανη ή θυμάρι, βάζουμε θρούμπι.
- Η φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη απογειώνει τη γεύση των κεφτέδων.
- Το ξίδι στα κεφτεδάκια το βάζουμε για να μη μυρίζουν αυγό. Προσοχή όμως, γιατί αν βάλουμε περισσότερο, το αποτέλεσμα θα είναι να ξινίζουν.
- Για να γίνει ακόμη πιο αφράτο, το ραντίζουμε ελαφρώς με νερό, ενώ το ζυμώνουμε.