Σαλάτα µε πεπόνι, τραγανό προσούτο και γραβιέρα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ότι πρέπει για να δροσιστείτε και να χορτάσετε τώρα με τη ζέστη

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
Σαλάτα µε πεπόνι, τραγανό προσούτο και γραβιέρα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εύκολη, πεντανόστιμη και δροσερή. Το πάντρεμα αυτών των τριών υλικών του πεπονιού, του προσούτο αλλά και της αγαπημένης γραβιέρας μας χαρίζει μία από τις πιο ωραίες σαλάτες του καλοκαιριού, από την Αργυρώ Μπαραμπαρίγου. Ίσως καλύτερη και από αυτήν με τη φέτα και το καρπούζι.

Υλικά

Για τη σαλάτα με πεπόνι, προσούτο και γραβιέρα

  • 2 φλ. μικρά τρυφερά φύλλα σπανάκι
  • 1 πράσινη σαλάτα
  • 1 ματσ. ρόκα
  • 4 λιαστές ντομάτες
  • 4 φέτ. πεπόνι (κομμένο σε τρίγωνα)
  • 4 φέτ. προσούτο Καρπενησίου
  • 1/2 φλ. φλούδες πικάντικη γραβιέρα
  • 1/2 φλ. φιλέ αμυγδάλου

Για τη σως

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μπαλσάμικο
  • 2 λιαστές ντομάτες
  • 1/2 κ.γ. μέλι
  • 1 πρέζα/ες αλάτι

Για τη σαλάτα µε πεπόνι

  • Για τη σαλάτα με πεπόνι και προσούτο, αραδιάζουμε το προσούτο σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το ψήνουμε για 15΄ στους 200οC, να γίνει τραγανό.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά όλα τα λαχανικά.
  • Τα στήνουμε σε ανοιχτή πιατέλα.
  • Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τις προσθέτουμε.
  • Στρώνουμε το πεπόνι γύρω γύρω.
  • Ψιλοκόβουμε το τραγανό προσούτο πάνω από τη σαλάτα.
  • Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τις φλούδες γραβιέρας.
  • Τοποθετούμε τα υλικά για τη σως στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. (Θα γίνει σαν κρέμα).
  • Περιχύνουμε τη σαλάτα.

Για αυτή αλλά και περισσότερες πεντανόστιμες συνταγές μπείτε στο argiro.gr

Το ξακουστό προσούτο

Προσούτο είναι ένα είδος αλλαντικού που μας έρχεται από τη γειτονική Ιταλία. Για την ακρίβεια είναι το ιταλικό ζαμπόν και είναι ένα αλλαντικό που κόβεται σε πολύ λεπτές φέτες. Μάλιστα και η λέξη προσούτο σημαίνει ζαμπόν.

Φτιάχνεται από χοιρινό κρέας, συνήθως μπούτι το οποίο περιέχει από φυσικού του και κάποιο ποσοστό λίπους. Είναι προϊόν ωρίμανσης, που σημαίνει ότι το κομμάτι του κρέατος μένει ολόκληρο όπως είναι αφού αλατιστεί για ένα διάστημα από 9 μήνες μέχρι 2 χρόνια για να ωριμάσει.

Το ιταλικό αλλαντικό προσούτο

Βγαίνει σε δύο τύπους:
» το ωμό που στα ιταλικά λέγεται crudo και
» το ψημένο που λέγεται cotto

Τρώγεται σκέτο ή μαζί με τυριά, σε σάντουιτς, στην πίτσα, σε διάφορες σάλτσες ή σαλάτες, με ζυμαρικά ή ακόμη και με πεπόνι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το προσούτο είναι προϊόν ΠΟΠ από την περιοχή της Πάρμας στην Ιταλία, ωστόσο, το αλλαντικό αυτό φτιάχνεται και στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Καρπενήσι, το γνωστό προσούτο Ευρυτανίας.