Με τραγανικό χωριάτικο φύλλο - Παραδοσιακή τυρόπιτα από την πεθερά της Αργυρώς

Θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Με τραγανικό χωριάτικο φύλλο - Παραδοσιακή τυρόπιτα από την πεθερά της Αργυρώς

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μοιράστηκε την συνταγή της πεθεράς της για παραδοσιακή τυρόπιτα ταψιού με τραγανιστό φύλλο. Είναι πεντανόστιμη για όλες τις ώρες και κάθε περίσταση. Ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι. Πολύ νόστιμη επίσης, είναι και η Μυκονιάτικη τυρόπιτα.

Αυτή είναι η συνταγή της πεθεράς της Αργυρώς για τυρόπιτα

Υλικά

Για τα φύλλα

  • 1 συσκ. χωριάτικο φύλλο ή 6 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Για τη γέμιση

  • 3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι
  • Πιπέρι
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • 6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
  • 600 γρ. φέτα βαρελίσια σκληρή

Τυρόπιτα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου πεθερά

Προετοιμασία για την τυρόπιτα

  • Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 ή 42 εκατοστών και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
  • Λαδώνουμε το ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.

Για την τυρόπιτα

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα σύρμα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο.
  • Τα χτυπάμε λίγο.
  • Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  • Θρυμματίζουμε τα τυριά για την τυρόπιτα.
  • Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο, στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, ραντίζουμε με περίπου 3/4 φλ. μίγμα γάλα – αυγό και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα τυριά.
  • Στρώνουμε το τρίτο φύλλο για την τυρόπιτα, ραντίζουμε με 3/4 φλ. μίγμα γάλα-αυγό και πασπαλίζουμε με τα τυριά.
  • Καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  • Ραντίζουμε δηλαδή με το υγρό μίγμα και πασπαλίζουμε, ενδιάμεσα, με τα υπόλοιπα τυριά.
  • Γυρνάμε τις άκρες από τα φύλλα προς τα μέσα.
  • έλος, καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο την τυρόπιτα
  • Τρυπάμε την επιφάνεια με πιρούνι, χωρίς να φτάσουμε στη βάση.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μίγμα γάλα-αυγό και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά πάνω και κάτω.

Πηγή: argiro.gr

Μυστικά για τέλεια τυρόπιτα

  • Αν κάνετε τη πίτα, θα στρώσετε κάτω στο ταψί τα 6 φύλλα ακτινωτά.
  • Θα πέσει η μισή γέμιση, στη μέση θα μπουν 3 φύλλα και μετά η υπόλοιπη γέμιση.
  • Από πάνω κλείνουμε τη πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας.
  • Πάντα λαδώνουμε ελαφρά τα φύλλα σε κάθε στρώση που κάνουμε.
  • Όσο περισσότερο αφήσετε τη πίτα να ρουφήξει τα υγρά τόσο πιο αφράτη θα γίνει μετά το ψήσιμο.
  • Η πίτα δεν κόβεται καυτή. Πρέπει να σταθεί και να κρυώσει μέχρι να σταθεροποιηθεί το κέντρο της.