Αφράτο σουφλέ ζυμαρικών με τέσσερα τυριά - "Λιώνει" στο στόμα και το φτιάχνεις μέσα σε 15 λεπτά

Θα γίνει η αγαπημένη σου συνταγή

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Αφράτο σουφλέ ζυμαρικών με τέσσερα τυριά -

Αν είστε λάτρης των ζυμαρικών αλλά και των τυριών, σας έχουμε μια τέλεια συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για σουφλέ, πεντανόστιμο αλλά και πολύ αφράτο, ενώ θραύση κάνει κι αυτή η γαριδομακαρονάδα.

Σουφλέ ζυμαρικών με τέσσερα τυριά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 400 γρ. κοντά ζυμαρικά με τρύπα στη μέση όπως πένες, πάκερι, ριγκατόνι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 550 ml φρέσκο γάλα
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 4 κρόκοι αυγών χτυπημένοι
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 125 γρ. μοτσαρέλα
    4 ασπράδια χτυπημένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη μπεσαμέλ

  • Λιώνουμε πρώτα το βούτυρο σε κατσαρολάκι και μαραίνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄-4΄, να γυαλίσει.
  • Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύοντας ψήνουμε για 2΄.
  • Σιγά σιγά, και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το γάλα.
  • Αφήνουμε το μείγμα να δέσει σε χαμηλή φωτιά.
  • Τρίβουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλατίζουμε κατά βούληση.

Για τα μακαρόνια

  • Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια για 6΄ και στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι.
  • Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.

Για το σουφλέ

  • Ρίχνουμε στην μπεσαμέλ το τυρί κρέμα, τους χτυπημένους κρόκους, τη μισή παρμεζάνα, τη γραβιέρα και τη μοτσαρέλα.
  • Ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
  • Προσθέτουμε την μπεσαμέλ στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με κουτάλα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στα ζυμαρικά.

Για το ψήσιμο

  • Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200οC, καθώς και το σκεύος που θα ψήσουμε το σουφλέ (βουτυρωμένο πυράντοχο σκεύος).
  • Αδειάζουμε όλο το μείγμα σουφλέ στο ζεστό σκεύος, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε 12΄-15΄. Φουσκώνει πολύ και κάνει ωραία κρούστα.

Για το σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε με ρηχή κουτάλα.
  • Μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε και να προσθέσουμε οποιοδήποτε άλλο υλικό επιθυμούμε, π.χ. κοτόπουλο μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο, κομματάκια ζαμπόν ή γαλοπούλα, μανιτάρια και άλλα.

Πηγή: athensmagazine.gr

Μπορείτε να συνδυάσετε το σουφλέ με αυτήν την σαλάτα

Υλικά

Για τη σαλάτα

  • 1 δροσερή σαλάτα Φρεσκούλης 200γραμ.
  • 250 γρ. ντοματίνια πολύχρωμα
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1/2 αγγούρι
  • 6 ελιές
  • Λίγα καπαρόφυλλα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι από κρασί
  • Λίγη ρίγανη
  • Λίγο αλάτι

Για τη σάλτσα φέτας

  • 150 γρ. φέτα
  • 100 γρ. γάλα

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα φέτας

  • Για την δροσερή σαλάτα ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα φέτας.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα και το αποσύρουμε.
  • Προσθέτουμε μέσα την φέτα σε τρίμματα. Λιώνουμε την φέτα στο ζεστό γάλα.
  • Λιώνουμε με ένα πιρούνι ή πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ για βελούδινη υφή.
  • Παγώνουμε για λίγο να γίνει δροσερή η σάλτσα φέτας.

Για τη δροσερή σαλάτα

  • Κόβουμε τα ντοματίνια, το αγγούρι και το κρεμμύδι σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, την ρίγανη και λίγο αλάτι
  • Ανακατεύουμε κι αφήνουμε 5’ να μαριναριστούν τα λαχανικά και να βγάλουν τους χυμούς τους.
  • Βάζουμε την δροσερή σαλάτα σε ένα ανοιχτό σκεύος
  • Ραντίζουμε με λίγη σάλτσα φέτας.
  • Προσθέτουμε τα μαριναρισμένα λαχανικά και ότι υγρό έχει μείνει στο μπολ.
  • Προσθέτουμε τις ελιές και τα καπαρόφυλλα.
  • Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα φέτας.
  • Γαρνίρουμε με τρυφερά φύλλα δυόσμου και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.