Καλύτερος κι από της γιαγιάς - Παραδοσιακός μουσακάς που λιώνει στο στόμα

Δοκιμάστε τον και θα μας θυμηθείτε

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Καλύτερος κι από της γιαγιάς - Παραδοσιακός μουσακάς που λιώνει στο στόμα

Ένα από τα πιο παραδοσιακά και αγαπημένα ελληνικά πιάτα είναι αναντίρρητα ο μουσακάς, ο οποίος μπορεί να μην είναι και η πιο εύκολη συνταγή, ωστόσο η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράστηκε μαζί μας όλα τα μυστικά για να βγει πεντανόστιμο και ζουμερό, ενώ για γλυκό μπορείτε να φάτε μετά αυτό το κέικ.

Παραδοσιακός μουσακάς από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

Για το μουσακά

  • 5 φλάσκες μελιτζάνες
  • 4 κολοκύθια
  • 4 πατάτες μεγάλες
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • Αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1 πρέζα/ες ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα κιμά

  • Ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, και αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι για το φαγητό μας και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας τρίβοντας τη βάση της κατσαρόλας για ένα λεπτό μέχρι να ψηθεί ο πελτές.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να αρωματίσουν τον κιμά για 5 με 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.
  • Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε τα μπαχαρικά.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20 λεπτά, να πιει τα υγρά του.
  • Αφού γίνει ο κιμάς, τον αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.
  • Ετοιμάζουμε τα λαχανικά.
  • Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε στο φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.
  • Αραδιάζουμε μελιτζάνες και κολοκύθια σε λαμαρίνες, προσθέτουμε αλάτι και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  • Τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα.
  • Τα ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10 με 15 λεπτά να μισομαλακώσουν. Προσοχή να μην ξεραθούν.
  • Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά, λαδώνουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Για την μπεσαμέλ

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.
  • Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά.
  • Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε την κρέμα να πέσει τελείως ο βρασμός και τότε προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί.
  • Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.
  • Ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.

Στήσιμο του μουσακά

  • Σε μεγάλο βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες.
  • Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
  • Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες.
  • Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά.
  • Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.

Ψήσιμο του μουσακά

  • Ψήνουμε στους 180 με 200ºC, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου.
  • Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
  • Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Από το ταψί αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι και στη θέση του βάζουμε ένα χοντρό κομμάτι ψωμί, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λάδια.

Πηγή συνταγής & εξωτερικής φωτογραφίας: argiro.gr

Συνοδέψτε τον μουσακά με αυτήν την σαλάτα

Υλικά

Για τη σαλάτα

  • 1 δροσερή σαλάτα Φρεσκούλης 200γραμ.
  • 250 γρ. ντοματίνια πολύχρωμα
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1/2 αγγούρι
  • 6 ελιές
  • Λίγα καπαρόφυλλα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι από κρασί
  • Λίγη ρίγανη
  • Λίγο αλάτι

Για τη σάλτσα φέτας

  • 150 γρ. φέτα
  • 100 γρ. γάλα

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα φέτας

  • Για την δροσερή σαλάτα ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα φέτας.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα και το αποσύρουμε.
  • Προσθέτουμε μέσα την φέτα σε τρίμματα. Λιώνουμε την φέτα στο ζεστό γάλα.
  • Λιώνουμε με ένα πιρούνι ή πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ για βελούδινη υφή.
  • Παγώνουμε για λίγο να γίνει δροσερή η σάλτσα φέτας.

Για τη δροσερή σαλάτα

  • Κόβουμε τα ντοματίνια, το αγγούρι και το κρεμμύδι σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, την ρίγανη και λίγο αλάτι
  • Ανακατεύουμε κι αφήνουμε 5’ να μαριναριστούν τα λαχανικά και να βγάλουν τους χυμούς τους.
  • Βάζουμε την δροσερή σαλάτα σε ένα ανοιχτό σκεύος
  • Ραντίζουμε με λίγη σάλτσα φέτας.
  • Προσθέτουμε τα μαριναρισμένα λαχανικά και ότι υγρό έχει μείνει στο μπολ.
  • Προσθέτουμε τις ελιές και τα καπαρόφυλλα.
  • Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα φέτας.
  • Γαρνίρουμε με τρυφερά φύλλα δυόσμου και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.