Ζουμερό και λαχταριστό κέικ καρότου - Το έχεις έτοιμο σε λιγότερο από μια ώρα

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Ζουμερό και λαχταριστό κέικ καρότου - Το έχεις έτοιμο σε λιγότερο από μια ώρα

Αν σας αρέσουν τα κέικ, σας έχουμε μια τέλεια συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με καρότο, καρύδια και σταφίδες, αρκετά εύκολη και γρήγορη αλλά πάνω από όλα απολαυστική, που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους, το ίδιο κι αυτή η φανουρόπιτα.

Κέικ καρότου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

Για το κέικ

  • 300 γραμ. καλαμποκέλαιο
  • 200 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γραμ. μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη
  • 4 αυγά (θερμ. δωμ.)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 300 γραμ. τριμμένο καροτο
  • 100 γραμ. καρύδια
  • 100 γραμ. σταφίδες

Στερεά υλικά

  • 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γραμ. κακάο
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.γλ. σόδα
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.γλ. κανέλα

Για την επικάλυψη

  • 250 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γραμ. άχνη ζάχαρη
  • 100 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το μείγμα για κέικ

  • Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 160°C βαθμούς στον αέρα.
  • Φροντίζουμε τα αυγά και το τυρί κρέμα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το κακάο.
  • Παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια.
  • Τρίβουμε το καρότο και ψιλοκόβουμε το καρύδι.
  • Βουτυρώνουμε 2 ταψάκια με διάμετρο 23 εκατοστά και στρώνουμε στη βάση από τη λαδόκολλα.

Πώς φτιάχνουμε το κέικ καρότου;

  • Βάζουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη λευκή ζάχαρη, τη μαύρη ζάχαρη και το λάδι.
  • Χτυπάμε τα υλικά στον κάδο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  • Για καλύτερο αποτέλεσμα, αφήστε τη ζάχαρη στο λάδι να σταθεί και να μουλιάσει για 10 με 15 λεπτά.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά για να τα απορροφά το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
  • Ρίχνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ.
  • Προσθέτουμε σε δύο δόσεις σιγά σιγά τα στερεά υλικά.
  • Δεν ανακατεύουμε πολύ το μείγμα από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι.
  • Τέλος, ρίχνουμε το τριμμένο καρότο, το ψιλοκομμένο καρύδι και τη σταφίδα και απαλά αναδιπλώνουμε το μίγμα να μπουν μέσα τα υλικά.
  • Ισομοιράζουμε το μίγμα στα έτοιμα ταψάκια.

Πώς ψήνουμε το κέικ καρότου;

  • Ψήνουμε για 40 λεπτά στη μεσαία σχάρα έως ότου να σταθεροποιηθεί και να φουσκώσει.
  • Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμο το βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του.
  • Αν βγει καθαρό από ζύμη τότε το κέικ με καρότο είναι έτοιμο.
  • Το βγάζουμε από το φούρνο.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε με προσοχή.
  • Το βάζουμε σε πιατέλα.
  • Αλείφουμε με τη μισή κρέμα για την επικάλυψη του.
  • Τοποθετούμε το άλλο κέικ από πάνω και αλείφουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

Για την επικάλυψη

  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και με το σύρμα ανάδευσης χτυπάμε για λίγο να αφρατέψει.
  • Ρίχνουμε λίγη λίγη κοσκινίζοντας την άχνη μέσα στο τυρί κρέμα χτυπώντας παράλληλα το μίγμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα και χτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.

Το μυστικό της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για το κέικ καρότου

  • Aφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο και τρίψτε το τριμμένο καρότο με λίγη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Στην ουσία με αυτόν τον τρόπο “ψήνουμε” το καρότο, το μαρινάρουμε με ζάχαρη και αλάτι, για να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα αρώματα και να ομογενοποιηθεί πιο σωστά μέσα στο μίγμα. Το υγρό που θα μείνει στο μπολ προσθέστε το στο κέικ καρότου για περισσότερη γεύση καρότο.
  • Για πιο πλούσιο άρωμα και υγρασία στο κέικ καρότου, αν έχετε χρόνο, μουλιάστε τις σταφίδες σε λίγο χυμό ή κονιάκ. Στραγγίστε καλά και αλευρώστε τες πριν τις ρίξετε στο μείγμα. Με αυτόν τον τρόπο θα βγάλουν δυο φορές περισσότερα αρώματα μέσα κέικ καρότο.
  • Λίγο τριμμένο φρέσκο τζίντζερ, θα απογειώσει το κέικ καρότο σας. Αν το αγαπάτε κι εσείς κι αν έχετε φρέσκο τζίντζερ προσθέστε στο μείγμα για κέικ μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ και απογειώστε το.
    Αφήστε το να σταθεί για 15 λεπτά στη φόρμα του αφού βγάλετε από το φούρνο το κέικ καρότο.
  • Ξεφορμάρετε το κέικ καρότο με προσοχή και βάλτε το σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
  • Κόψτε το κέικ καρότο αν θέλετε σε λεπτές οριζόντιες φέτες, γεμίζοντας ενδιάμεσα με κρέμα, για να φτιάξετε με ύψος που είναι πολύ εντυπωσιακό. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διπλασιάσετε τα υλικά για την παρασκευή της επικάλυψης του.
  • Την ώρα που το ψήνεται τρελαίνεσαι από τα αρώματά του! Να θυμάσαι ότι το κάροτ κέικ γίνεται με ψιλοτριμμένα ολόφρεσκα τρυφερά καρότα. Δοκιμάστε το όλοι! Ξεφύγετε από τις κλασικές συνταγές κέικ και δοκιμάστε αυτό το διαφορετικό γλυκό που θα σας χαρίσει τρομερή γεύση.

Πηγή συνταγής & εξωτερικής φωτογραφίας: argiro.gr