Τραγανή βουτηχτή τυρόπιτα - Εύκολη με γέμιση που θυμίζει μπεσαμέλ

Δεν θα μείνει ούτε ένα κομμάτι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τραγανή βουτηχτή τυρόπιτα - Εύκολη με γέμιση που θυμίζει μπεσαμέλ

Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας ή αλλιώς “βουτηχτή” από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μια συνταγή εύκολη και γρήγορη με μια αλλιώτικη τεχνική στο φύλλο κρούστας για την πιο αφράτη πίτα. Είναι τόσο νόστιμη όσο και η τυρόπιτα σουφλέ.

Η συνταγή για τυρόπιτα βουτηχτή

Υλικά

  • 1 1/2 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 400 γρ. φέτα
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 4 αυγά
  • 1 κ.γ. μπέικιν (κοφτό)
  • 1 1/2 φλ. νερό χλιαρό
  • Λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού

Για το τελείωμα

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1/2 φλ. γάλα

Για τη γέμιση

  • Λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο σε τρίμματα σε ένα μπολ με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε τα 4 αυγά κι ανακατεύουμε καλά να γίνουν κρέμα.
  • Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση.
  • Προσθέτουμε το baking powder και το χλιαρό νερό.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.

Για το ταψί

  • Ρίχνουμε ένα τέταρτο φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μακρόστενο ταψί 35×25 εκατοστά.
  • Αλείφουμε όλο το ταψί και τα πλαϊνά του τοιχώματα με πινέλο.

Για το στήσιμο

  • Στρώνουμε ακτινωτά τα 6 φύλλα κρούστας ώστε να εξέχουν πολύ τα πλαϊνά τους.
  • Δε λαδώνουμε ενδιάμεσα στα φύλλα.
  • Κρατάμε 2 φύλλα για το κλείσιμο.
  • Τα υπόλοιπα 10 φύλλα, 1-1 τα βουτάμε να βραχούν στο μίγμα από τα αυγά.
  • Πρέπει να μουλιάσουν καλά τα φύλλα κρούστας μέσα στα υγρά.
  • Μετά, 1-1 βρεγμένο φύλλο το βάζουμε σαν γέμιση μέσα στο ταψί.
  • Ό,τι υγρό περισσέψει το ρίχνουμε μέσα στο μίγμα.
  • Στη τυρόπιτα με φύλλο κρούστας καλύπτουμε με τα υπόλοιπα στεγνά φύλλα την επιφάνεια.
  • Κλείνουμε γύρω-γύρω τα φύλλα που εξέχουν διπλώνοντας τα πάνω στην εύκολη τυρόπιτα.
  • Λαδώνουμε με μισό φλιτζάνι λάδι την επιφάνειά της.
  • Με το πιρούνι πιέζουμε απαλά να βραχούν όλα τα φύλλα, με τα υλικά μέσα στα υγρά.
  • Χαϊδεύουμε την εύκολη τυρόπιτα ώστε να αλειφθεί καλά το λάδι πάνω στην επιφάνεια.
  • Χτυπάμε το 1 αυγό σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια από την εύκολη τυρόπιτα και πατάμε ελαφρά την επιφάνεια να βραχούν τα φύλλα καλά.
  • Με το πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνειά της. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια κατά μήκος. Δε τη χαράζουμε μέχρι κάτω όμως.
  • Μέχρι τα μεσαία φύλλα χαράζουμε.

Για το ψήσιμο

  • Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 190°C στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά σαν σουφλέ και να ροδοκοκκινίσει όλη η επιφάνεια της.
  • Μόλις βγει από το φούρνο, τη σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μία καθαρή πετσέτα να τραβήξει την υγρασία της.
  • Αφού κρυώσει λίγο την κόβουμε σε κομμάτια.

Argiro.gr

Πώς ανοίγεις φύλλο για πίτα

Φύλλο κρούστας πίτα
pexels.com/Anna Pyshniuk

Τι θα χρειαστείτε

  1. 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. 2/3 ποτηριού κρασιού ελαιόλαδο
  3. 1 1/5 κουτάλι της σούπας ξίδι ή λευκό, ξηρό κρασί
  4. 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι («κοφτό»)
  5. 130 περίπου γραμμάρια χλιαρό νερό

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή σε μίξερ, αν έχετε), ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτετε στη συνέχεια το ελαιόλαδο και το αλάτι, πλάθοντας μέχρι το λάδι να απορροφηθεί.

Στη συνέχεια, προσθέτετε το ξίδι ή το λευκό κρασί και, τέλος, το νερό λίγο-λίγο, ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.

Βήμα 2ο

Σκεπάστε με μία πετσέτα ή λίγη μεμβράνη τη λεκάνη ή το μπολ και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30-45 λεπτά.

Βήμα 3ο

Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας σας και χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα κομμάτια.

Στη συνέχεια, με έναν πλάστη «ανοίξτε» το κάθε ένα από τα τέσσερα κομμάτια ζύμης, μέχρι το φύλλο να γίνει λεπτό.

Αν, στις πρώτες σας προσπάθειες, το φύλλο «σπάσει» και δημιουργηθούν τρύπες, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι ζύμης και «μπαλώστε» την.