Τραγανό σουφλέ τυρόπιτας με γάλα και αυγά - Έτοιμο σε 10 λεπτά

Είναι μούρλια!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τραγανό σουφλέ τυρόπιτας με γάλα και αυγά - Έτοιμο σε 10 λεπτά

Επειδή γνωρίζουμε πως χρόνος δεν υπάρχει αρκετός μέσα στην ημέρα, η παρακάτω συνταγή θα σας λύσει τα χέρια καθώς σε 10 λεπτά όλα θα είναι έτοιμα! Κι αν θέλετε κάτι γλυκό... εδώ σας έχουμε!

Τα Υλικά που θα χρειαστείτε για το σουφλέ:

  • 500 γρ φύλλο κρούστας(12-13 φύλλα)
  • 500 γρ τυρί φέτα
  • 2 μεσαία αυγά
  • 300 γρ γάλα
  • 1 κτγ μπέικεν πάουντερ

Για το ράντισμα

  • 100 γρ νερό
  • 50 γρ ελαιόλαδο
  • 1 κτγ αλάτι

Για το πασπάλισμα

  • Σουσάμι
  • Ταψάκι 25χ35 εκ.

Εκτέλεση

  • Σε ένα γυάλινο μπολ ρίχνουμε και σπάμε με ένα πιρούνι το τυρί φέτα.
  • Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Ρίχνουμε τα 2 μεσαία αυγά και το μπέικεν πάουντερ.
  • Αφού ανακατέψουμε το μείγμα πολύ καλά το αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό μαζί με το ελαιόλαδο και το αλάτι ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί το αλάτι στο νερό.
  • Βγάζουμε από την συσκευασία και αφήνουμε στην άκρη τα φύλλα κρούστας.
  • Σε ένα ταψάκι 35χ25 εκ. λαδώνουμε πολύ καλά με ελαιόλαδο και βάζουμε το πρώτο φύλλο.
  • Ραντίζουμε όλη την επιφάνεια και προσθέτουμε σταυρωτά το δεύτερο φύλλο(στον πάτο θα χρησιμοποιήσουμε 2 φύλλα).
  • Ραντίζουμε και συνεχίζουμε με το τρίτο φύλλο.
  • Σουρώνουμε το τρίτο φύλλο και το βάζουμε μέσα στο ταψί σε οριζόντια θέση.
  • Σουρώνουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα 7 φύλλα βάζοντας τα το ένα δίπλα στο άλλο.
  • Γυρνάμε τα εξωτερικά φύλλα προς τα μέσα και τα βρέχουμε πολύ καλά.
  • Αφήνουμε στην άκρη 3 φύλλα για να σκεπάσουμε την πίτα.
  • Με μια κουτάλα παίρνουμε από το μείγμα μια ποσότητα και την βάζουμε πάνω στα σουρωμένα φύλλα προσέχοντας να πάει παντού το υλικό.
  • Βάζουμε όλο το μείγμα σε όλα τα σουρωμένα φύλλα σε δόσεις κάθε φορά με την βοήθεια της κουτάλας.
  • Ανασηκώνουμε ελαφρώς το ταψάκι για να πάει το μείγμα και στις γωνίες.
  • Βάζουμε από πάνω το πρώτο φύλλο που κρατήσαμε στην άκρη από τα 3 φύλλα και στρώνουμε ομοιόμορφα το φύλλο από πάνω γυρνώντας το στις γωνίες προς τα μέσα.
  • Ραντίζουμε πολύ καλά και στο κέντρο αλλά και στις γωνίες.
  • Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με τα άλλα 2 φύλλα.
  • Ραντίζουμε το τελευταίο φύλλο και ρίχνουμε όλο το υγρό που περίσσεψε από το ράντισμα μέσα στο ταψί.
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50-60 λεπτά στους 180 c.
  • Την αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει και έπειτα η τυρόπιτα σουφλέ είναι έτοιμη να την απολαύσουμε!!

Τα 7 μυστικά που δεν θα σου πει κανείς για τις πίτες

Οι πίτες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας και όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα είναι αγαπημένο πιάτο στα τραπέζια μας και γενικά στις προτιμήσεις μας. Το Μαμα Πειναω σας αποκαλύπτει μικρά μυστικά για τέλειες αλμυρές και γλυκιές πίτες.

  • Κάθε φύλλο για πίτα είναι διαφορετικό. Χωριάτικο, σφολιάτα, κουρού, φύλλο κρούστας είναι τα φύλλα με τα οποία φτιάχνεται μια πίτα. Η ποικιλία στο εμπόριο είναι μεγάλη κι εξαρτάται φυσικά από τις δικές μας προτιμήσεις. Το χωριάτικο φύλλο περιέχει ελαιόλαδο, είναι σχετικά χοντρό, γίνεται τραγανό, ταιριάζει σε αλμυρές και σε γλυκιές πίτες, ενώ χρησιμοποιούμε δυο φύλλα για την πίτα. Το φύλλο κουρού είναι τραγανή ζύμη που όταν ψήνεται δεν φουσκώνει και είναι κατάλληλο για αλμυρές και γλυκιές πίτες. Η σφολιάτα δίνει αφράτη ζύμη που όσο ψήνεται φουσκώνει. Συνήθως χρησιμοποιούμε πολλές στρώσεις από φύλλα για να φτιάξουμε τις πίτες μας και πολλά ακόμα γλυκά. Το φύλλο κρούστας είναι φύλλο λεπτό και εύπλαστο, που γίνεται αρκετά τραγανό όσο ψήνεται κι αποκτά ένα ιδιαίτερο χρυσαφένιο χρώμα, ενώ το χρησιμοποιούμε για όλων των ειδών τις πίτες και για γλυκά.
  • Πώς φτιάχνεται το σπιτικό φύλλο; Θα πρέπει τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, κυρίως το αλεύρι και το βούτυρο, να είναι δροσερά ώστε το φύλλο να έχει υγρασία. Πολύ σημαντικό είναι να μην προσθέσουμε πολύ νερό στο ζυμάρι γιατί η κρούστα του φύλλου δεν θαγίνει τραγανή, αλλά σκληρή. Το σωστό αλεύρι είναι το κλειδί για το καλό φύλλο. Το σκληρό αλεύρι είναι το καλύτερο, ενώ αν θέλουμε πιο λεπτά φύλλα προτιμάμε το αλεύρι πολυτελείας.
  • Το μυστικό βρίσκεται στο ζύμωμα. Το καλό φύλλο δεν χρειάζεται υπερβολικό ζύμωμα. Μετά το ζύμωμα αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για σχεδόν 30 λεπτά, έτσι ώστε και να ανοίξουμε το φύλλο καλύτερα και πιο εύκολα. Το καλά ζυμωμένο φύλλο φουσκώνει περισσότερο στον φούρνο.
    Χρειάζεται σωστή τεχνική για το άνοιγμα του φύλλου. Για να ανοίξουμε με ευκολία το φύλλο, εκτός από έναν καλό πλάστη, πασπαλίζουμε με κορν φλάουρ ή νισεστέ και ποτέ με αλεύρι τη ζύμη και την επιφάνεια όπου θα ανοίξουμε το φύλλο. Κατά κανόνα, όσο πιο λεπτός είναι ο πλάστης μας, τόσο πιο λεπτό φύλλο θα ανοίξουμε.
  • Γλυκιά ή αλμυρή, η γέμιση της πίτας μας θα πρέπει να είναι κρύα όταν θα την απλώσουμε πάνω στο φύλλο ώστε το φύλλο να μην ποτίσει, να ψηθεί σωστά και να παραμείνει τραγανό.
  • Σειρά έχει το στρώσιμο πίτας. Απλώνουμε το φύλλο σε καλά λαδωμένο ταψί, ενώ αν στρώσουμε πολλά φύλλα, περνάμε το κάθε φύλλο με ελαιόλαδο. Καθώς στρώνουμε τα φύλλα, φροντίζουμε να μην τα πιέσουμε πολύ, ώστε να έχουν αέρα και να γίνουν τραγανά κατά το ψήσιμο.
  • Πριν το ψήσιμο, χαράζουμε την πίτα ή κάνουμε μικρές τρυπούλες στην επιφάνειά της, ώστε να βγάλει όλη την υγρασία της και το φύλλο να μην πανιάσει. Για πιο λαμπερό και χρυσαφένιο χρώμα, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λιωμένο βούτυρο και λίγο αυγό και την βάζουμε να ψηθεί.
  • Ψήνουμε πάντα σε καλά προθερμασμένο φούρνο για να γίνει το φύλλο τραγανό και να φουσκώσει. Αφού ψηθεί η πίτα, την αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά την κόβουμε, ενώ ποτέ δεν την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο όσο είναι ζεστή γιατί θα μαλακώσει το φύλλο της.