Της τελευταίας στιγμής - 20λεπτο γλυκό ψυγείου με πραλίνα και μπισκότα

Θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Της τελευταίας στιγμής - 20λεπτο γλυκό ψυγείου με πραλίνα και μπισκότα

Γλυκό ψυγείου με πτι μπερ μπισκότα και γκοφρέτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά και συγκεκριμένα 25 και θα το λατρέψουν μικροί αλλά και μεγάλοι. Δείτε και γλυκό ψυγείου χωρίς λιπαρά.

Η συνταγή για το γλυκό ψυγείου με πραλίνα και μπισκότα

Για την κρέμα

  • 2 lt γάλα
  • 1/4 φλ. ζάχαρη
  • 8 κ.σ. γεμάτες άνθος αραβοσίτου βανίλια (ή κορν φλάουρ)
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. σοκολάτα πραλίνα τριμμένη (ή γάλακτος)
  • 200 γρ. λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη

Για το γλυκό

  • 2 συσκ. μπισκότα πτι μπερ (το ένα με επικάλυψη σοκολάτας)
  • 2 γκοφρέτες ψιλοκομμένες
  • 6 κ.σ. λικέρ κρέμα ή σοκολάτα
  • Για την επικάλυψη
  • Τριμμένη γκοφρέτα
  • Τρούφα

Εκτέλεση

  1. Κρατάμε 1/2 λίτρο γάλα χωριστά και διαλύουμε το κορν φλάουρ.
  2. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη να ζεσταθεί.
  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρύο γάλα με το κορν φλάουρ στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα.
  4. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η κρέμα.
  5. Αφού πήξει, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.
  6. Τη χωρίζουμε σε δύο μπολ, όσο ακόμα είναι ζεστή.
  7. Στη μισή δόση προσθέτουμε τη σοκολάτα πραλίνα τριμμένη και ανακατεύουμε καλά.
  8. Στην άλλη μισή ανακατεύουμε τη λευκή σοκολάτα.
  9. Ανακατεύουμε τις κρέμες με σπάτουλα όσο είναι ζεστές για να λιώσουν οι σοκολάτες.
  10. Σε μπολ θρυμματίζουμε σε χοντρά κομμάτια τα μπισκότα πτι μπερ και προσθέτουμε τη γκοφρέτα.
  11. Τα ραντίζουμε με λικέρ και τα ανακατεύουμε.
  12. Ρίχνουμε τα μισά μπισκότα στην κρέμα σοκολάτας και ανακατεύουμε να ντυθούν.
  13. Τα αδειάζουμε σε πυρέξ σε μία στρώση.
  14. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα μπισκότα στην κρέμα λευκής σοκολάτας και ανακατεύουμε να ντυθούν.
  15. Τα αδειάζουμε σε στρώση πάνω στη σοκολατένια κρέμα.
  16. Παγώνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως.
  17. Σερβίρουμε με ψιλοτριμμένη γκοφρέτα και τρούφα.

Πηγή: argiro.gr

Πώς λιώνουμε σωστά τη σοκολάτα

Σοκολάτα
Φωτογραφία pexels.com/Anna Tarazevich

1. Mπεν μαρί

Είναι ο κλασικός τρόπος για να λιώσετε τη σοκολάτα σας. Κόβετε πρώτα τη σοκολάτα σε όσο το δυνατό πιο ομοιόμορφα κομμάτια και τα βάζετε σε ένα ανοξείδωτο σκεύος.

Βάζετε ένα κατσαρολάκι με νερό να βράζει σε χαμηλή φωτιά και από πάνω τοποθετείτε και το σκεύος με τη σοκολάτα. Είναι πολύ σημαντικό το σκεύος να μην ακουμπάει στο νερό και να εφάπτεται καλά στην κατσαρόλα έτσι ώστε να μη βγαίνουν οι υδρατμοί από το πλάι. Αλλιώς οι υδρατμοί θα πέφτουν στο κατσαρολάκι ξανά με τη μορφή νερού και θα καταστρέψουν τη σοκολάτα η οποία όταν έρχεται σε επαφή με νερό κατά τη διαδικασία του λιωσίματος, σβολιάζει.

Αφήνετε στη φωτιά τη σοκολάτα μερικά λεπτά, μέχρι να λιώσει, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να έχετε ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

2 Φούρνος μικροκυμμάτων

Ψιλοκόβετε την κουβερτούρα ή τη σοκολάτα, τη ρίχνετε σε ένα γυάλινο μπολ και μετά τη βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Όταν χρησιμοποιείτε μικροκύματα για το λιώσιμο της σοκολάτας, πρέπει να προσέξετε δύο βασικά πράγματα:

• Το ένα είναι η ένταση του φούρνου η οποία πρέπει να είναι από 450-650W, αν έχετε ένδειξη σε Watt, ή στο medium για την περίπτωση που έχετε ένδειξη σε βαθμίδες έντασης.
• Το δεύτερο είναι ο χρόνος. Η σοκολάτα πρέπει να λιώσει σταδιακά με διακοπές της λειτουργίας του φούρνου και έλεγχο ανά 30 δευτερόλεπτα. Ανακατεύετε και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 4-5 φορές. Αν το λιώσιμο της σοκολάτας γίνει κατ’ ευθείαν στα 2- 2,5 λεπτά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να την κάψετε.