Πατάτες βουτύρου για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Γρήγορη και πανεύκολη συνταγή

Το πιάτο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Πατάτες βουτύρου για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Γρήγορη και πανεύκολη συνταγή

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται μια ανάσα μακριά και γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι καλές νοικοκυρές έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν από τώρα συνταγές για πιάτα που θα γεμίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους και στη συνέχεια την κοιλίτσα των καλεσμένων!

Αφού σας δείξαμε πως να φτιάξετε τους πιο τέλειους κουραμπιέδες (δείτε εδώ το απόλυτο μυστικό για να μην βγουν πέτρα αλλά ούτε να διαλύονται στο χέρι), με την βοήθεια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα σας αποκαλύψουμε την πιο τέλεια συνταγή για το πιο διαχρονικό πιάτο: τις πατάτες φούρνου.

Πως να φτιάξεις τις πατάτες βήμα βήμα

  • 500 γρ. baby πατάτες με λεπτή φλούδα (κομμένες στη μέση)
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ζωμό κότας
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • 6 δαμάσκηνα
  • 1 - 2 πρέζα/ες φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Διαλέγουμε μικρές baby πατάτες με λεπτή φλούδα για τις πατάτες βουτύρου.
  • Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Τις κόβουμε στη μέση.
  • Λιώνουμε σε βαθύ τηγάνι το βούτυρο με το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Σοτάρουμε τις πατάτες για 2 με 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τις πατάτες για 5 λεπτά, να μελώσουν μέσα στο βούτυρο και να αρχίσει να γίνεται διάφανη η σάρκα τους.
  • Προσθέτουμε το ζωμό, σκεπάζουμε με καπάκι και τις αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου.
  • Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες μας, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα βότανα.
  • Διαλύουμε τη μουστάρδα μέσα στο χυμό και περιχύνουμε τις πατάτες, όπως είναι μέσα στο τηγάνι.
  • Ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστές τις πατατούλες με την υπέροχη σάλτσα τους.
  • Στο τέλος η σάλτσα βγαίνει πυκνή και μελωμένη και η πατάτα γίνεται μαλακιά, βουτυράτη και υπέροχη.
  • Τη σερβίρετε σκέτη με πράσινη σαλάτα σαν γεύμα ή σαν γαρνιτούρα πλάι σε κρέας, ψάρι η πουλερικά.

Το απόλυτο tip:

Προσθέστε μαγειρική σόδα στο νερό που βράζουν. Η μαγειρική σόδα θα κάνει το pH στην επιφάνεια της πατάτας πιο αλκαλικό, διευκολύνοντας την εμφάνιση της αντίδρασης Maillard, η οποία θα μας χαρίσει την τέλεια τραγανή κρούστα στο εξωτερικό της πατάτας.

ΠΗΓΗ Argiro.gr