Κυριακή, 02 Απριλίου 2023 | Επικοινωνία

Ο δεκάλογος του τέλειου κουραμπιέ: Πώς να μην διαλύεται στο χέρι αλλά να μην είναι και πέτρα

Οι εντολές που πρέπει να ακολουθήσεις

Ο δεκάλογος του τέλειου κουραμπιέ: Πώς να μην διαλύεται στο χέρι αλλά να μην είναι και πέτρα
Argiro.gr
ΓΛΥΚΕΣ 16.11.2022 13:45
Από Youweekly Team

Βρισκόμαστε εν όψη Χριστουγέννων και ξέρουμε τι αναζητούν όλοι: Τα καλύτερα tips για τα πιο τέλεια γλυκά αυτής της εποχής που δεν είναι άλλα από τα μελομακάρονα (δείτε εδώ πως θα σας βγουν τραγανά απ' έξω και μελωμένα εσωτερικά) και τους κουραμπιέδες.

Το Youweekly.gr, λοιπόν, με βάση τις γνώσεις της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα σας δείξει τον δρόμο για να δημιουργήσετε κουραμπιέδες που θα μείνουν αξέχαστοι στο φετινό τραπέζι!

Οι δέκα χρυσές εντολές του κουραμπιέ

  • Το καλό χτύπημα του βουτύρου και της άχνης (ή της κρυσταλλικής ζάχαρης) θα μας δώσει μια κρέμα που θα θυμίζει σαντιγί. Αυτό θα κάνει τους κουραμπιέδες αφράτους και μπισκοτένιους.
  • Η σόδα θα μαζέψει και θα ενώσει το πλέγμα της ζύμης. Τα αμύγδαλα πρέπει να είναι κρύα και χοντροκομμένα, αλλιώς θα αλλάξει η σύσταση της ζύμης (θα σφίξει).
  • Το αλεύρι από την ώρα που θα το προσθέσετε, όχι όλο με μιας, δεν πρέπει να το ζυμώσετε πολύ, γιατί θα βγουν σκληροί.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι βουτυράτη και εύπλαστη. Καλύτερα πλάστε τους κουραμπιέδες στο χέρι, γιατί με το αμύγδαλο θα σας δυσκολέψει το κουπ-πατ.
  • Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, για 20 λεπτά. Έτσι οι κουραμπιέδες σας θα πλάθονται πιο εύκολα.
  • Στρώστε αντικολλητικό χαρτί στις λαμαρίνες ή το ταψί σας. Εάν ψήνεται ταυτόχρονα δύο ταψιά με κουραμπιέδες τότε στα μισά του ψησίματος ανεβοκατεβάστε και αλλάξτε θέση στα ταψιά, για να πετύχετε ομοιόμορφο ψήσιμο.
  • Βάλτε τους αραιά στο ταψί, για να μην κολλήσουν στο ψήσιμο και να περνάει σωστά ο αέρας ανάμεσά τους.
  • Οι κουραμπιέδες χρειάζονται καλό ψήσιμο μέχρι να σκάσουν.
  • Ραντίστε τους με ανθόνερο, όπως βγαίνουν καυτοί από το φούρνο, για να εξατμιστεί το υγρό και να “φυλακίσετε” μόνο το άρωμα του ανθόνερου.
  • Για να παραμείνουν αφράτοι αφήστε τους να κρυώσουν και μετά αχνίστε τους. Αν τους αχνίσετε καυτούς όλη η υγρασία του ατμού θα βγει στην επιφάνεια της ζάχαρης και οι κουραμπιέδες σας θα είναι σαν βρεγμένοι.

Συνταγή για νηστίσιμους κουραμπιέδες

κουραμπιέδες
Argiro.gr

Υλικά

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1/4 φλ. λικέρ μαστίχα
  • 3 φλ. σπορέλαιο (ή μισό μισό με λιωμένη φυτίνη)
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 2 δάκρυα μαστίχας τριμμένα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 9 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. (περίπου)
  • 1 φλ. ψιλοκομμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο
  • άχνη και βανίλια για το άχνισμα
  • λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)

Για τους κουραμπιέδες με λάδι

  • Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ, τη ζάχαρη, το κρασί, το κονιάκ, το λικέρ, το λάδι, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και την μαστίχα.
  • Για να μοσχοβολάνε οι κουραμπιέδες, αντί για κονιάκ μπορείτε να βάλετε ούζο.
  • Με το σύρμα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά, εύπλαστη και αρκετά λαδερή.
  • Τέλος ρίχνουμε το αμύγδαλο κι απαλά ζυμώνουμε να το πάρει μέσα η ζύμη.
  • Μην παιδέψετε πολύ την ζύμη για να βγουν οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες με λάδι τριφτοί και αφράτοι.
  • Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά.
  • Μετά, παίρνουμε κομμάτια ζύμης όσο ένα καρύδι και πλάθουμε κουραμπιέδες.
  • Τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Δεν χρειάζεται λάδωμα η λαμαρίνα γιατί η ζύμη είναι αρκετά λαδερή.
  • Όταν πλάσουμε όλους τους νηστίσιμους κουραμπιέδες και τους βάλουμε σε λαμαρίνες, τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 με 170°C στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
  • Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανεβοκατεβάζουμε τις λαμαρίνες ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να ροδίσουν καλά πάνω-κάτω και γύρω-γύρω.
  • Οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες με λάδι, όταν ροδίσουν καλά, αρχίσουν και σκάνε στην επιφάνεια και μοσχομυρίζει η κουζίνα, τότε είναι έτοιμοι.
  • Αχνιστούς τους βγάζουμε στον πάγκο.
  • Αν σας αρέσει το ανθόνερο, ραντίζετε τους με λίγες σταγόνες έτσι όπως βγαίνουν καυτοί από τον φούρνο.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τους αχνίζουμε με μπόλικη άχνη κοσκινισμένη μαζί με λίγη κανέλα.
Πηγή: Argiro.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Για να μην σας βρουν δυσάρεστα νέα: Η κατάλληλη θέση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στο σπίτι σύμφωνα με το Feng Shui

Περίσσεψαν μελομακάρονα; Εύκολο γλυκό ψυγείου με κρέμα γάλακτος για να μην πάνε χαμένα

Share