Πως να είναι μελωμένα μέσα, τραγανά απ' έξω - Το απόλυτο μυστικό για μελομακάρονα σαν της γιαγιάς

Για να μην σας βγουν αποτυχία

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Πως να είναι μελωμένα μέσα, τραγανά απ' έξω - Το απόλυτο μυστικό για μελομακάρονα σαν της γιαγιάς

Τα Χριστούγεννα, επιτέλους, απέχουν μόνο λίγες εβδομάδες και για να μην είσαι απροετοίμαστη/απροετοίμαστος ετοιμάσουν να αποθηκεύσεις αυτό το άρθρο για όταν έρθει η ώρα! Δεν είναι λίγοι αυτοί που ήδη έχουν στολίσει το χριστουγεννιάτικό τους δέντρο, οπότε βάζουμε στοίχημα πως δεν θα είναι λίγοι κι αυτοί που σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν να φτιάχνουν τα πρώτα γλυκίσματα αυτής της εποχής που δεν είναι άλλο από τα μελομακάρονα.

Πόσες φορές, όμως, δυστυχώς έχεις φάει σπιτικά μελομακάρονα και δεν σου άρεσαν; Άλλα πολύ σιροπιαστά, άλλα καθόλου τραγανά; Για τον λόγο αυτό το Youweekly.gr σου βρήκε τα tips που πρέπει να γνωρίζεις αν είσαι έτοιμος/έτοιμη να επιχειρήσεις να τα φτιάξεις μόνος/μόνη στο σπίτι!

Thanks us later!

Tips για το πιο ωραίο γλυκό των Χριστουγέννω: Τα μελομακάρονα

Το ψήσιμο παίζει σημαντικό ρόλο στο μέλωμα. Αν τα παραψήσεις δύσκολα θα σιροπιαστούν μέχρι μέσα. Αν από την άλλη τα βγάλεις πιο νωρίς από το φούρνο τότε θα γίνουν σα λάσπη! Στα 30 γρ. ζύμης συνήθως θέλουν 25-30 λεπτά ανάλογα το φούρνο.

Το σιρόπι επειδή περιέχει παραπάνω ζάχαρη από το νερό δεν χρειάζεται καθόλου ανακάτεμα γιατί θα ζαχαρώσει! Βάζουμε τα υλικά στο κατσαρολάκι και με το που αρχίσει να κοχλάζει το χαμηλώνουμε στο μισό για 1-2 λεπτά.

Για να σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα να θυμάστε ότι πρέπει να είναι αντίστροφα! Δηλαδή, κρύο σιρόπι με ζεστά μελομακάρονα ή ζεστό σιρόπι με κρύα μελομακάρονα! Ποτέ το ίδιο γιατί θα γίνουν μια αποτυχία... πιστέψτε μας!

Αν σας περισσέψουν, δε, μπορείτε να φτιάξετε αυτό εδώ το τέλειο γλυκό!

Πώς να φτιάξεις το τέλειο σιρόπι

μελομακάρονα

Για το σιρόπι με ζάχαρη

  • 200 γραµ ζάχαρη
  • 200 γραµ νερό
  • 200 γραµ μέλι θυμαρίσιο
  • 1/2 λεμόνι
  • πορτοκάλι η μανταρίνι
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας

Για το σιρόπι χωρίς ζάχαρη

  • 2½ φλ. θυμαρίσιο μέλι
  • 1 φλ. νερό
  • 1 κομμάτι φλούδα από πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας

Αν φτιάξετε μελομακάρονα με αλεύρι μόνο, τότε θα πρέπει να είναι κρύα τα μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι που θα τα βουτήξουμε. Έτσι θα τραβήξουν τόσο όσο ώστε να μελώσουν μέχρι μέσα χωρίς να μαλακώσουν πολύ. Αν χρησιμοποιήσουμε σιμιγδάλι στα μελομακάρονα τότε θα πρέπει να είναι ζεστά τα μελομακάρονα και κρύο το σιρόπι για να ρουφήξουν καλύτερα και να μελώσουν σωστά.

Όλα ξεκινούν από το πόσο μελωμένα αγαπάτε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Στο σιρόπι για μελομακάρονα χρησιμοποιούμε μια μεσαία κατσαρόλα. Η δόση που σας δίνω είναι περίπου 35 κομμάτια.

Βάζουμε το μέλι, το νερό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το ξύλο κανέλας και το 1/2 λεμόνι ή πορτοκάλι.

Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι μέχρι να πάρουν βράση.

Σταματάμε το ανακάτεμα από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός.

Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι για μελομακάρονα με μέλι, βράζουμε ακριβώς για 3’.

Αν σχηματιστεί αφρός στην επιφάνεια αφαιρούμε επιφανειακά με κουτάλι.

Το σιρόπι έτοιμο για να σιροπιάσουμε.

Κρύα μελομακάρονα ζεστό σιρόπι

Για πιο τριφτά και λιγότερο μελωμένα μελομακάρονα που ζυμωθήκαν με αλεύρι έχουμε κρύα τα μελομακάρονα και ζεστό το σιρόπι.

Για πολύ μελωμένα και μαλακά έχουμε ζεστά τα γλυκά και κρύο το σιρόπι.

Διατηρούμε ζεστό το σιρόπι στο μάτι της κουζίνας στην πιο χαμηλή ένδειξη της εστίας και βουτάμε λίγα λίγα τα γλυκά αναποδογυρίζοντας τα για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά.

Σε κάθε συνταγή που σας δίνω, πάντα στο τέλος σας γράφω ακριβείς πληροφορίες για το σωστό μέλωμα.

Αρωματικό σιρόπι για μελομακάρονα

Το σιρόπι για μελομακάρονα σηκώνει πολλά αρώματα.

Κανέλα, γαρύφαλλο, λεμόνι, πορτοκάλι χυμό και φλούδα και καλό θυμαρίσιο αρωματικό μέλι.

Βάζοντας μέλι μέσα στο σιρόπι για μελομακάρονα θα απογειώσεις την γεύση του.

Βέβαια αν είσαι vegan μπορείς να παραλείψεις το μέλι τελείως.

Αν δεν τρως καθόλου ζάχαρη μπορείς να μελώσεις χωρίς ζάχαρη.

Σε αυτή την περίπτωση βάζεις μέλι με νερό σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνεις να αραιώσει.

ΠΗΓΗ Argiro.gr