Περίσσεψαν μελομακάρονα; Εύκολο γλυκό ψυγείου με κρέμα γάλακτος για να μην πάνε χαμένα

Θα γλείφουν τα δάχτυλά τους

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Περίσσεψαν μελομακάρονα; Εύκολο γλυκό ψυγείου με κρέμα γάλακτος για να μην πάνε χαμένα

Αφού σου είπαμε τι να κάνεις με την γαλοπούλα που περίσσεψε για να μην την πετάξεις (δες εδώ) σου βρήκαμε και την απόλυτη συνταγή για να αξιοποιήσεις τα άπειρα μελομακάρονα που θα έχεις στο σπίτι σου!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας το πρότεινε κι εμείς στο παρουσιάζουμε...

Υλικά Συνταγής

Για τη βάση

  • 25 μελομακάρονα περιπου (ανάλογα με το μέγεθος τους αρκετά για να καλύψουμε τη βάση και τα πλαϊνά μιας φόρμας 20 εκατ.)
  • 4 κ.σ μαλακό βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)

Για την κρέμα cheesecake

  • 250 γραμ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά πολύ κρύα)
  • 4 κ.σ ζάχαρη άχνη
  • 300 γραμ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 μικρό λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα μόνο)
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια

Για τη σάλτσα βύσσινο

  • 1 συσκευασία κομπόστα βύσσινο 400 γραμ.
  • 1½ κ.σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

  • Για την cheesecake συνταγή με μελομακάρονα που περίσσεψαν, αλέθουμε τα μελομακάρονα ή τα τρίβουμε με τα χέρια σε ένα μπολ, τα ψιχουλιάζουμε δηλαδή, μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.
  • Στη συνέχεια για το εύκολο τσιζκέικ/cheesecake συνταγή με βάση μελομακάρονα,
  • Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και ψιχουλιάζουμε το μίγμα. Μάθετε πως μπορούμε να μαλακώσουμε το βούτυρο στη στιγμή.
  • Σε μία φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ., με αποσπώμενη βάση, στρώνουμε τα θρυμματισμένα μελομακάρονα. Τα πιέζουμε καλά, με την ανάποδη του κουταλιού, να κολλήσει και να ισιώσει η επιφάνειά του.
  • Βάζουμε τη φόρμα για 10 λεπτά στην κατάψυξη. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μικρό ταψί 20 εκατοστών.
  • Στο μεταξύ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει παχύρευστη, και να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Θα χρειαστεί περίπου 2 λεπτά χτύπημα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα (απαραίτητα σε θερμοκρασία δωματίου), προσθέτουμε την άχνη, το ξύσμα και τη βανίλια. Απαλά ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι.
  • Τα ρίχνουμε στην παχύρευστη κρέμα και τα χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για λίγα δεύτερα να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια λεία και απαλή κρέμα, με βελούδινη υφή.
  • Αδειάζουμε την κρέμα για τη συνταγή cheesecake, πάνω στη βάση με τα μελομακάρονα.
  • Ισιώνουμε την επιφάνεια της, και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα, να παγώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα για το εύκολο cheesecake.
  • Εναλλακτικά το βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.

Για την σάλτσα βύσσινο

  • Στραγγίζουμε καλά την κονσέρβα σε ένα λεπτό σουρωτήρι.
  • Το χυμό, τον βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα ή τηγάνι και προσθέτουμε το κορν φλάουρ.
  • Ανακατεύουμε συνέχεια, για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με σύρμα, και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα και να πυκνώσει.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, κι αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.
  • Προσθέτουμε τα καλά στραγγισμένα βύσσινα και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε τη σάλτσα βύσσινο να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Την απλώνουμε στο παγωμένο τσιζκέικ.

Μελομακάρονα και η ιστορία τους

  • Εκτός από μία καλή εκτέλεση, καλό θα είναι να γνωρίζουμε την ιστορία τους. Πώς έφτασαν να ονομάζονται έτσι αυτά τα γλυκά και μελωμένα σύμβολα των Χριστουγέννων!
  • Η λέξη έχει ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση.
  • Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» ή αναφερόταν σε ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό.
  • Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία». Η μακαρία δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.
  • Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».
  • Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι.
  • Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»).
ΠΗΓΗ Argiro.gr