Σίγουρα δεν το γνωρίζατε μέχρι σήμερα - Τι πρέπει να προσέξετε με τον κιμά για να μην πάθετε τροφική δηλητηρίαση

Μαγειρικό... μυστικό!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σίγουρα δεν το γνωρίζατε μέχρι σήμερα - Τι πρέπει να προσέξετε με τον κιμά για να μην πάθετε τροφική δηλητηρίαση

Οι πιο λαχταριστές συνταγές γίνονται με μοσχαρίσιο κιμά. Ο μοσχαρίσιος κιμάς αποτελεί την πιο συχνή επιλογή ανάμεσα στα διαφορετικά είδη κιμάδων. Οι παρασκευές στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι τόσες πολλές που καλύπτουν όλα τα γούστα. Αποτελεί έναν εύκολο τρόπο να εντάξει κανείς στην διατροφή του πρωτεΐνες.

Οι Ελληνίδες νοικοκυρές αναζητούν εύκολες και γρήγορες παρασκευές με κιμάδες για τα παιδιά τους, μιας και δίνουν νόστιμες επιλογές. Άλλωστε κάθε παρασκευή είναι και μια απόλαυση. Ωστόσο, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Όπως αναφέρει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, λοιπόν, στο argiro.gr ο μοσχαρίσιος κιμάς έχει θρεπτική αξία παρόμοια με εκείνη του νωπού κρέατος. Πρόκειται για ένα είδος κρέατος εξαιρετικά πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, βιταμίνες και μέταλλα. Οι πρωτεΐνες του είναι της τάξεως των 26 γραμμαρίων σε 100 γραμμάρια κρέατος. Παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα. Μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη και τη συντήρηση των μυών, καθώς επίσης και την απόδοση μας σε περίοδο άσκησης. Ως πλούσια πηγή σιδήρου, μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο αναιμίας και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την ανάπλαση των κυττάρων.

Συνοψίζοντας για τον κιμά, προσέξτε τα παρακάτω:

  • Όταν αγοράζουμε κιμά, φροντίζουμε να πάρουμε όση ποσότητα κιμά χρειαζόμαστε για την συγκεκριμένη ημέρα.
  • Δεν σας συνιστώ να κρατάτε τον κιμά στην συντήρηση του ψυγείου για πάνω από 24 ώρες, γιατί είναι ευαίσθητο προϊόν και αλλοιώνεται γρήγορα.
  • Μόλις φτάνουμε στο σπίτι από το κρεοπωλείο, η πρώτη μας δουλεία είναι να βγάζουμε τον κιμά από τη συσκευασία του και να τον τοποθετούμε σε ανοξείδωτο σκεύος, εάν είναι δυνατόν με σχάρα, για να στραγγίζουν τα υγρά του.
  • Τον φυλάμε πάντα στο ράφι του ψυγείου με την πιο δυνατή θερμοκρασία, μακριά από ανοιχτά τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα.
  • Απολυμαίνουμε κάθε επιφάνεια που ακουμπάμε τον κιμά πολύ καλά και δεν ζυμώνουμε ποτέ τον κιμά και ταυτόχρονα πιάνουμε αλατιέρα και πιπερόμυλο γιατί μεταφέρουμε βακτηρία.
  • Ο κιμάς που περισσεύει, καλό είναι να καταψύχεται αμέσως αφού τον τυλίξουμε πολύ καλά με σακούλα τροφίμων.
  • Ένα μείγμα κιμά για μπιφτέκια, κεφτεδάκια, ρολό μπορεί να σταθεί σκεπασμένο καλά μέχρι και μια νύχτα. Έτσι θα γίνουν πολύ πιο νόστιμα τα φαγητά σας.
  • Όταν φτιάχνουμε μείγμα κιμά για ρολό, φροντίζουμε να έχει λίγο λίπος ο κιμάς για να ενυδατώνεται το ρολό και να μην σκάει στην επιφάνεια. Έτσι το ρολό σας θα είναι ζουμερό και καλοψημένο. Δείτε περισσότερα μυστικά για τέλειο ρολό κιμά εδώ.
  • Αν θέλω να φτιάξω σάλτσα κιμά και είναι πολύ λιπαρός, τον ροδίζω σε αντικολλητικό σκεύος χωρίς λιπαρή ουσία και τον αφήνω να στραγγίσει σε σουρωτήρι το λίπος του ή σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Δοκιμάστε να ψιλοκόψετε μονοί σας με υπομονή κρέας ή πουλερικό για κιμά έχει τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα και νομίζω ότι είναι και πιο νόστιμο.

Η πιο νόστιμη συνταγή για μακαρόνια με κιμά

 Πως να μην πάθεις τροφική δηλητηρίαση με τον κιμά - Τι πρέπει να προσέξεις

  • 1 kg κιμά μοσχαρίσιο (περασμένο 1 φορά στην μηχανή)
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια (ψιλοκομμένα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (σπασμένες)
  • 2 καρότα μέτρια (ψιλοτριμμένα)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 2 συσκ. ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα στο χυμό τους
  • 2 1/2 φλ. ζωμό κρέατος (ζεστό ή νερό)
  • 1-2 δαφνόφυλλα
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1-2 κλων. μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Για τα μακαρόνια

  • 1 1/2 συσκ. μακαρόνια (σπαγγέτι Νο5) ή ζυμαρικά της αρεσκείας σας
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Μπόλικο κεφαλοτύρι (ψιλοτριμμένο)

Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τον κιμά για 7 με 8 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  • Δεν ανακατεύουμε συνέχεια τον κιμά, γιατί αντί να ροδίσει θα αρχίσει να βράζει μέσα στα υγρά του.
  • Τραβάμε κι ανοίγουμε το κέντρο του κιμά με κουτάλα σαν να κάνουμε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του.
  • Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σπασμένα σκόρδα και το τριμμένο καρότο.
  • Σοτάρουμε τα λαχανικά εκτός του μαϊντανού για περίπου 3 με 4 λεπτά να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα τα κρεμμύδια.
  • Ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
  • Αφήνουμε να ψηθεί για 1 με 2 λεπτά μέχρι να βγάλει το έντονο άρωμά του.
  • Συνεχίζοντας, πάντα σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε τα υλικά με το κονιάκ.
  • Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και έτσι φυλακίζουμε τα μαγικά αρώματά του.
  • Λιώνουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες είτε ζουλώντας με τα χέρια είτε ψιλοκόβοντάς τις και τις προσθέτουμε στον κιμά.
  • Προσθέτουμε το νερό ή το ζεστό ζωμό και μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Πρέπει να σφραγίσουν καλά στο χείλος της κατσαρόλας και μετά σκεπάζουμε με το καπάκι.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα κιμά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα.
  • Στο τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα μπαχαρικά και τα κλωνάρια μαϊντανού για τα μακαρόνια με κιμά.
  • Προαιρετικά, αν θέλουμε προσθέτουμε 1 πρέζα ζάχαρη.
  • Ξανασκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα κιμά, να δέσει σωστά κι ο κιμάς και να γίνει πολύ τρυφερός και μαλακός.
  • Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε με μακαρόνια και τριμμένο κεφαλοτύρι.
ΠΗΓΗ Argiro.gr