Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο - Έτοιμη σε 20'

Αν έχεις βαρεθεί τις κλασικές πίτες, ιδού!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο - Έτοιμη σε 20'

Έχεις βαρεθεί τις κλασικές πίτες, τύπου τυρόπιτα, σπανακόπιτα και τα σχετικά; Το Youweekly.gr σου έχει την πιο εύκολη και γευστική τραχανόπιτα.

Για την προετοιμασία της χρειάζεσαι μόνο 20 λεπτά και μετά από 1 ώρα... καλή όρεξη!

Υλικά (8 τεµ.) για την τραχανόπιτα

  • 6 & 1/4 φλιτζ. τσαγ. νερό ή ζωµό κοτόπουλου
  • 1 & 1/4 φλιτζ. τσαγ. τραχανά ξινό

3/4 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 4 αυγά
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζ. τσαγ. φέτα, τριµµένη
  • 1½ φλιτζ. τσαγ. µετσοβόνε, τριµµένο
  • ½ µατσάκι δυόσµου, ψιλοκοµµένο
  • Πιπέρι, φρεσκοτριµµένο

Εκτέλεση

  • Τοποθετήστε µια µεγάλη κατσαρόλα µε το νερό ή τον ζωµό σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαµηλώστε τη φωτιά, ρίξτε τον τραχανά και αφήστε τον να βράσει για περίπου 15΄.
  • Ανακατέψτε µε µια ξύλινη κουτάλα ανά διαστήµατα και µόλις ο τραχανάς απορροφήσει όλα τα υγρά, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τον να κρυώσει καλά.
  • Παράλληλα τρίψτε τα τυριά και ψιλοκόψτε τον δυόσµο και αδειάστε τα όλα σε ένα µπολ. Προσθέστε τον τραχανά, αφού έχει κρυώσει, µαζί µε 3 αυγά, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το αλεύρι και πιπέρι.
  • Ανακατέψτε καλά. Αν ο χυλός είναι αραιός προσθέστε λίγο αλεύρι, ενώ αν είναι σφιχτός αραιώστε µε λίγο χλιαρό νερό.
  • Αλείψτε ένα στρογγυλό µεγάλο ταψί µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αδειάστε σε αυτό το χυλό. Χτυπήστε το 1 αυγό σε ένα µπολάκι και αλείψτε την επιφάνεια τις πίτας µε ένα πινέλο.
  • Ψήστε στον αέρα, σε προθερµασµένο φούρνο, στους 170° C για 1 ώρα. Αφήστε την πίτα να κρυώσει, πριν την κόψετε και τη σερβίρετε.
ΠΗΓΗ Περιοδικό Tv24 - Νόστιμες συνταγές