Θα μυρίσει όλο το σπίτι... χωριό: Χωριάτικη τάρτα µε ελιές και πιπεριές

Με τυρί που λιώνει στο στόμα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Θα μυρίσει όλο το σπίτι... χωριό: Χωριάτικη τάρτα µε ελιές και πιπεριές

Δεν είναι σαν την γρήγορη συνταγή της πατσαβουρόπιτας που σου προτείναμε πριν από λίγες ημέρες (δες την εδώ) αλλά σίγουρα θα πάει τις γεύσεις σου σε άλλο level!

Θα χρειαστείς γύρω στις 2 ώρες για να την προετοιμάσεις και γύρω στα 25 λεπτά για να την ψήσεις αλλά... πίστεψέ με, κάτι παρόμοιο δεν έχει ξαναφάει!

Τι θα χρειαστείς για την χωριάτικη τάρτα

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο, για την επάλειψη
  • 6-7 φύλλα βασιλικού φρέσκου, για το γαρνίρισµα

Για τη ζύµη

  • 2 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι µαλακό
  • 10 ελιές µαύρες
  • ½ φλιτζ. τσαγ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 3-4 κ.σ. νερό, παγωµένο
  • ½ κ. γ. αλάτι
  • 1-2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πασπάλισµα

Για τη γέµιση

  • 3 πιπεριές κόκκινες µεγάλες, χωρίς σπόρους
  • 1 & 1/4 φλιτζ. τσαγ. τυρί κρέµα
  • 1 φλιτζ. τσαγ. φέτα βαρελίσια
  • 4 κ.σ. γάλα πλήρες αγελαδινό
  • 2 αυγά
  • 3 κ.σ. βασιλικό φρέσκο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι µαύρο, φρεσκοτριµµένο

Εκτέλεση

Σε ένα µπολ κοσκινίστε το αλεύρι µε το αλάτι, προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε τα µε τα δάχτυλά σας µέχρι να έχετε ένα ψιχουλιαστό µείγµα. Κάντε στο κέντρο µια λακκούβα και ρίξτε εκεί 1 κουταλιά της σούπας νερό. Ανακατέψτε µε τα χέρια σας και ρίξτε και το υπόλοιπο νερό. Προσθέστε τις ελιές, αφού έχετε αφαιρέσει τα κουκούτσια και τις έχετε ψιλοκόψει, και ζυµώστε µέχρι να έχετε µια εύπλαστη ζύµη που ξεκολλάει από τα τοιχώµατα του µπολ και δεν κολλάει στα χέρια.

Μεταφέρετε τη ζύµη σε µια αλευρωµένη επιφάνεια εργασίας και ζυµώστε τη καλά για 5΄. Πλάστε τη σε µια µπάλα, τυλίξτε τη µε διάφανη µεµβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για 30΄.

Σε µια αλευρωµένη επιφάνεια εργασίας ανοίξτε τη ζύµη σε φύλλο διαµέτρου 25-26 εκ. Με ένα πινέλο αλείψτε µε ελαιόλαδο µια ταρτιέρα διαµέτρου 22 εκ. Στρώστε καλά στη βάση και στα τοιχώµατα του σκεύους το φύλλο και τρυπήστε όλη την επιφάνειά του µε ένα πιρούνι. Καλύψτε το φύλλο µε διάφανη µεµβράνη και βάλτε το σκεύος στο ψυγείο για 20΄.

Προθερµάνετε τον φούρνο στους 200° C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 15΄.

Καθαρίστε τις πιπεριές, αφαιρέστε τους σπόρους τους και κόψτε τις στα 4. Βάλτε τις σε µια σχάρα στον φούρνο και ψήστε στους 200° C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω για 12΄-15΄, µέχρι να µαυρίσει η φλούδα τους. Βγάλτε τις από τον φούρνο και βάλτε τις αµέσως σε µια σακούλα τροφίµων. Κλείστε την καλά και αφήστε τις για 10΄. Κατόπιν ξεφλουδίστε τις, αφαιρέστε τους σπόρους τους και κόψτε τις σε λεπτές λωρίδες.

Βγάλτε το σκεύος µε τη ζύµη από το ψυγείο, αφαιρέστε τη µεµβράνη και καλύψτε τη µε λαδόκολα. Γεµίστε το σκεύος µε όσπρια, ώστε να µη φουσκώσει η ζύµη κατά το ψήσιµο.

Ψήστε τη βάση στη µεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 15΄ στους 180° C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Κατόπιν αφαιρέστε το χαρτί ψησίµατος µε τα όσπρια και ψήστε για 5΄ ακόµα. Αποσύρετε από τον φούρνο.

Χαµηλώστε τη θερµοκρασία του φούρνου στους 170° C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.

Ρίξτε στον κάδο του µίξερ το τυρί κρέµα και χτυπήστε µε το εξάρτηµα σύρµα σε µέτρια ταχύτητα µέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε τη φέτα, τα αυγά, τον βασιλικό και το γάλα και συνεχίστε το χτύπηµα να ενσωµατωθούν. Καρυκεύστε µε αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι.

Αδειάστε το µείγµα στην ψηµένη βάση και απλώστε από πάνω τις πιπεριές. Ψήστε την τάρτα στη µεσαία σχάρα του φούρνου για 25΄. Αποσύρετε από τον φούρνο, αφήστε την τάρτα να σταθεί για λίγα λεπτά. Κόψτε σε κοµµάτια και σερβίρετε, γαρνίροντας αν θέλετε µε λίγο φρέσκο βασιλικό.

ΠΗΓΗ Περιοδικό Tv24