Εύκολη και γρήγορη συνταγή για τραγανά σιροπιαστά τουλουμπάκια!

Θα σας ξετρελάνει!

Εύκολη και γρήγορη συνταγή για τραγανά σιροπιαστά τουλουμπάκια!

Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για τραγανά σιροπιαστά τουλουμπάκια!

Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα σιροπιαστά γλυκά της παιδικής μας ηλικίας.

Το όνομα τουλούμπα φαίνεται πως προέρχεται από την οθωμανική κουζίνα, ενώ στην Κύπρο συναντάται (σύμφωνα με τη Wikipedia) και ως πόμπα, που σημαίνει αντλία. Φτιάξε γρήγορα και εύκολα μπαμπάδες με ρούμι και μέλι!

Πρόκειται για μια ζύμη που γίνεται στην κατσαρόλα και ολοκληρώνεται στο μίξερ, η οποία τηγανίζεται σε λάδι και βουτά σε σιρόπι ζάχαρης. Τα κλασικά ζαχαροπλαστεία περασμένων δεκαετιών περιελάμβαναν σχεδόν πάντα τουλούμπες ή μικρά τουλουμπάκια στην γκάμα γλυκών που προσέφεραν στους πελάτες τους.

Υλικά
2 φλιτζάνια νερό
2 κ.σ. βούτυρο
3 αυγά
2,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. νισεστέ
3 κ.σ. σιμιγδάλι
Για το σιρόπι: 3 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
Μια κ.σ. χυμό λεμονιού
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα, με το νερό που βράζει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουμε μια σφιχτή μάζα
Μεταφέρουμε σε γυάλινο μπολ για να κρυώσει.
Οσο κρυώνει η ζύμη φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε νερό και ζάχαρη σε κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν βράση. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού
Βάζουμε τη ζύμη που έχει κρυώσει σε κάδο μίξερ και προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το νισεστέ. Ξεκινάμε το ανακάτεμα, προσθέτοντας σταδιακά τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά ώσπου να πάρουμε μια απαλή, αφράτη ζύμη.
Βάζουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με αστεροειδή ζύμη. Κόβουμε τα τουλουμπάκια σε μήκος 5-6 εκατοστών με ένα ψαλίδι και τηγανίζουμε να πάρουν χρώμα.
Βγάζουμε από το λάδι και προσθέτουμε κατευθείαν στο κρύο σιρόπι.

Πηγή: iefimerida.gr

Τρομερά νηστίσιμα ροξάκια! Η συνταγή που ξετρελαίνει!

Νηστίσιμα ροξάκια! Μια συνταγή κόλαση!

Υλικά:

4,5 φλιτζ. νερό
1 κύβος νωπή μαγιά
1 φλιτζ. καλαμποκέλαιο

3,5 φλιτζ. αλεύρι δυνατό
1 κ.σ. κακάο σε σκόνη
1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη

1/2 κ.γλ. κανέλα
1/3 κ.γλ. γαρύφαλλο
4 φλιτζ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ 1 φλιτζ. χλιαρό νερό με την νωπή μαγιά Το Χελιδόνι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μπολ καλυμμένο με πετσέτα να δράσει η μαγιά για 10 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε. Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, την καρυδόψιχα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Ρίχνουμε το μείγμα υγρών σε δύο μπωλ.

Ισομοιράζουμε στα μπολ το μείγμα από αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Στο ένα μπολ προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε τα μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τις ζύμες να ξεκουραστούν σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά έως 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Στη συνέχεια αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε με τη βοήθεια πλάστη τη λευκή ζύμη σε δύο μακρόστενα φύλλα. Πλάθουμε τη σκούρα ζύμη σε μπαστουνάκι, το κόβουμε στη μέση και τα τοποθετούμε στο κέντρο κάθε λευκής ζύμης.

Τυλίγουμε τις δύο λευκές ζύμες σε ρολό και πιέζουμε να ενωθούν οι δύο άκρες. Με μαχαίρι κόβουμε σε μέτρια ρολά. Αραδιάζουμε τα ρολά σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε κατσαρόλα βράζουμε 3,5 φλιτζ. νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά.

Αφού ξεφουρνίσουμε τα γλυκά, σιροπιάζουμε τα καυτά ροξάκια με το κρύο σιρόπι ή το αντίθετο. Τα ροξάκια διατηρούνται εκτός ψυγείου σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για 4-5 μέρες.