Βέφα Αλεξιάδου: Η δική της φανουρόπιτα δεν θέλει κανέλα! Η συνταγή πραγματικό «θαύμα»!

Φτιάξτε την αύριο που είναι Τετάρτη!

Βέφα Αλεξιάδου: Η δική της φανουρόπιτα δεν θέλει κανέλα! Η συνταγή πραγματικό «θαύμα»!

Η Βέφα Αλεξιάδου δίνει και σήμερα τα φώτα της! Η δική της φανουρόπιτα δεν θέλει κανέλα! Η συνταγή πραγματικό «θαύμα» και αν την κάνεις, θα μας θυμηθείς...

ΕΥΧΗ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ

Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ὁ Οὐράνιος Ἄρτος, ὁ τῆς βρώσεως τῆς μενούσης εἰς τὸν αἰώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ὁ δοτὴρ τῶν ἀγαθῶν, ὁ δὲ Ἠλιού τροφήν ἀγεώργητον πηγάσας, ἡ ἐλπὶς τῶν ἀπηλπισμένων, ἡ βοήθεια τῶν ἀβοηθήτων καὶ σωτηρία τῶν ψυχῶν ἡμῶν. Εὐλόγησον τὰ δῶρα ταῦτα καὶ τοὺς ταῦτα σοὶ προσκομίσαντας, εἰς δόξαν σὴν καὶ τιμὴν τοῦ ἁγίου ἐνδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, ἀγαθέ, τοῖς εὐπρεπίσασι τά δῶρα ταῦτα, πάντα τὰ ἐγκόσμια καὶ ὑπερκόσμια ἀγαθά σου. Εὔφρανον αὐτοὺς ἐν χαρᾷ μετὰ τοῦ προσώπου σου, δεῖξον αὐτοῖς ὁδοὺς πρὸς σωτηρίαν.

Τὰ αἰτήματα τῶν καρδιῶν αὐτῶν καὶ πάσαν τὴν βουλὴν αὐτῶν ταχέως πλήρωσον, ὁδηγῶν αὐτοὺς πρὸς ἐργασίαν τῶν ἐντολῶν σου, ἵνα διὰ παντὸς ἐν εὐφροσύνῃ καὶ ἀγαλλιάσει ὑμνῶσι καὶ δοξάζωσι τὸ πάντιμον καὶ μεγαλοπρεπὲς ὄνομά σου, πρεσβείαις τῆς ὑπερευλογημένης Θεοτόκου, τοῦ ἁγίου ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου, τοῦ Θαυματουργοῦ, καὶ πάντων Σου τῶν Ἁγίων. Ἀμήν.

Υλικά
Περίπου 20 μερίδες
3 κούπες αλεύρι
1 μπέικιν
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
2 1/2 κουταλάκι κανέλα
2/3 κούπας χυμό πορτοκάλι
1 κούπα αραβοσιτέλαιο
1/2 κούπας καρύδια
1/2 κούπας σταφίδες ξανθές

Εκτέλεση
45'
Πρώτα ανάβουμε το καντήλι μας και διαβάζουμε την προσευχή του Αγίου Φανουρίου!



Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη.



Προσθέτουμε το χυμό



Κατόπιν το αλεύρι,αφήνοντας λίγο,με το μπέικιν τη κανέλα και το γαρύφαλλο.



Τέλος ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα καρύδια με το αλεύρι που αφήσαμε κσι τα προσθέτουμε στο μείγμα.



Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι τη σταυρώνουμε και ψήνουμε στους 160ο 45' περίπου. Τη ξεφορμάρουμε και τη στολίζουμε με άχνη.

Έχετε δοκιμάσει και τα κουλουράκια της με κανέλα;

Βέφα Αλεξιάδου: Φτιάξε τα κριτσίνια της με κανέλα! Βάλε ταχίνι και η συνταγή θα φτάσει «ταβάνι»

Φτιάξε τα κριτσίνια της Βέφας Αλεξιάδου με κανέλα! Βάλε ταχίνι και η συνταγή θα φτάσει «ταβάνι» και θα μας θυμηθείς!

Νηστίσιμα κριτσίνια για μικρούς και μεγάλους! Θα τα λατρέψουν όλοι...

Υλικά
30 κριτσίνια
400 γρ. αλεύρι περίπου
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/4 φλ. ταχίνι απλό
1/2 φλ. μέλι
1/2 κ. γλ. αλάτι
1 φακελάκι σουσάμι ή ηλιόσπορους
1 φλ. χλιαρό νερό + νερό σε πιάτο, αν θες λίγη κανέλα και είσαι έτοιμη!

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ τη μαγιά, το αλάτι, το μέλι και το ταχίνι, ανακατεύουμε ή χτυπάμε στο μίξερ να ενωθούν τα υλικά.



Ρίχνουμε λίγο λίγο το 1 φλ. χλιαρό νερό εναλλάξ με το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη σκεπασμένη 1 ώρα.



Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης τα πλάθουμε μπαστουνάκια, κριτσινάκια, τα βουτάμε σε πιάτο με νερό που έχουμε δίπλα μας και μετά σε σουσάμι ή ηλιόσπορους για να κολλήσουν επάνω.



Ψήνουμε τα κριτσίνια μας στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.



Λίγα μυστικά ακόμα : Χρησιμόποιησα αλεύρι ολικής άλεσης και έψησα στις αντιστάσεις. Καλή σας επιτυχία !!