Βέφα Αλεξιάδου: Έβαλε κανέλα στα κουλούρια της και δεν προλάβαινε να φουρνίζει! Η συνταγή κειμήλιο!

Είναι μπομπάτα στη γεύση και φτωχά σε θερμίδες! Πάρτι!

Βέφα Αλεξιάδου: Έβαλε κανέλα στα κουλούρια της και δεν προλάβαινε να φουρνίζει! Η συνταγή κειμήλιο!

Η Βέφα Αλεξιάδου έβαλε κανέλα στα κουλούρια της και δεν προλάβαινε να φουρνίζει! Η συνταγή κειμήλιο στη δημοσιότητα και τρελαίνει κόσμο!

Κουλουράκια με έντονο άρωμα πορτοκαλιού. Είναι μια παλιά συνταγή της Βέφας αλλά θα την αγαπήσετε σίγουρα!

Υλικά

4-4 1/2 κούπες αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια μπέικιν
1 κούπα βούτυρο μαλακό
1 κούπα ζάχαρη
2 κροκάδια
1/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές κονιάκ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 κουταλιές κακάο - Λίγη κανέλα προαιρετικά

Εκτέλεση


20 Minutes
Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπέικιν.



Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσει.



Σε ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά τα κροκάδια κι ανακατέψτε τα στο χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ.



Ρίξτε το σιγά σιγά στο μπολ του μίξερ να ενσωματωθεί με το βούτυρο.



Σταματήστε το χτύπημα,ρίξτε κι ανακατέψτε το ξύσμα και το αλεύρι με το μπέικιν σε δόσεις, προσθέτοντας όσο χρειαστεί για να γίνει μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα.



Χωρίστε τη ζύμη σε 2 μέρη και στη μία αν θέλετε προσθέστε κακάο κοσκινισμένο να γίνει σοκολατένια.



Πάρτε μικρή ποσότητα και πλάστε μπαλάκια. Μετά με το δάχτυλο κάντε μια τρύπα στο κέντρο μέχρι κάτω, ώστε να γίνει ένα ωραίο κουλουράκι.



Μπορείτε να κάνετε και ανάμεικτα κουλουράκια όπως στη φώτο και ότι σχέδιο σας αρέσει.



Βάλτε τα σε ταψί με στρωμένο λαδόχαρτο και αν θέλετε αλείψτε τα με ένα κροκάδι χτυπημένο με λίγο νερό.



Ψήστε τα στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου.



Αφήστε τα να κρυώσουν και φυλάξτε τα σε κουτί μπισκότων, διατηρούνται 1 μήνα.

Δείτε και αυτή την ιδέα: Βέφα Αλεξιάδου: Σου περίσσεψε γαλοπούλα και δεν ξέρεις τι να κάνεις; Με αυτή τη συνταγή, δεν θα μείνει ούτε το κοκαλάκι!

Βέφα Αλεξιάδου: Δίπλες σαν τριαντάφυλλα σε 8 βήματα! Μοιάζουν με «αφρό» και δεν θα μείνει τίποτα!

Δίπλες σαν τριαντάφυλλα από την Βέφα Αλεξιάδου σε 8 βήματα! Μοιάζουν με «αφρό» και δεν θα μείνει τίποτα! Κάντε τις χωρίς δεύτερη σκέψη!

ΔΙΠΛΕΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

Υλικά


6 αυγά

ξύσμα πορτοκαλιού, πολύ λεπτό, λιωμένο

αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

3 κούπες μέλι

1 1/2 κούπα νερό

2 κούπες καρύδια ψιλοκομμένα

2 κουταλάκια κανέλα

λάδι για το τηγάνισμα


Ατομα: Γίνονται 70 - 80 δίπλες

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα


Εκτέλεση Χτυπήστε ελαφρά τ' αυγά σ' ένα μπολ. Ρίξτε το ξύσμα και όσο αλεύρι χρειαστεί ζυμώνοντας, ώσπου να επιτύχετε μια ζύμη πολύ σφιχτή. Χωρίστε τη ζύμη σε 8 μέρη και πλάστε 8 μπαλάκια. Σκεπάστε τα με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τα να σταθούν 1 ώρα. Ανοίξτε με τον πλάστη κάθε μπαλάκι σε φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορείτε. Αλευρώνετε την επιφάνεια συχνά, για να μην κολλάει η ζύμη. Χρησιμοποιήστε καλύτερα νισεστέ αντί για αλεύρι. ΄Ετσι, τα φύλλα ανοίγουν πιο εύκολα. Αν έχετε μηχανή για λαζάνια, περάστε τη ζύμη λίγη λίγη από τη μηχανή κι ανοίξτε τα φύλλα, γλιτώνοντας έτσι πολύ κόπο. Κόψτε τα φύλλα σε λωρίδες με 3 εκ. πλάτος και 25-30 εκ. μήκος. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάλτε μπόλικο λάδι. Βάλτε το επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει. Περάστε τη μία άκρη κάθε λωρίδας ανάμεσα στα δόντια ενός πηρουνιού και στερεώστε την τυλίγοντάς τη λίγο γύρω από το πηρούνι. Με το άλλο σας χέρι, κρατήστε την άλλη άκρη της λωρίδας. Βουτήξτε το πηρούνι μαζί με τη ζύμη μέσα στο καυτό λάδι και περιστρέφοντάς το, τυλίξτε την υπόλοιπη λωρίδα λίγη λίγη, καθώς θα ψήνεται, γύρω από το πηρούνι. Τηγανίστε τις δίπλες, ώσπου να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές. Μόλις τις βγάλετε, ακουμπήστε τες σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το λάδι τους. Βάλτε σε βαθουλή κατσαρολίτσα το μέλι με το νερό να βράσουν. Αφαιρέστε τον αφρό και ρίξτε μέσα τις δίπλες λίγεσ λίγες, αφήνοντάς τες να βράσουν λίγα λεπτά. ΄Οταν τις βγάλετε από το μέλι, πασπαλίστε τες με τα καρύδια και την κανέλα, που έχετε ανακατέψει προηγουμένως. Διατηρούνται εκτός ψυγείου 15-20 μέρες.

Η συνταγή περιλαμβάνεται στο βιβλιαράκι ΟΙ 20 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ. Δείτε και τους κουραμπιέδες της κυρίας Βέφας!

4+1 μυστικά για να φτιάξεις την τέλεια γαλατόπιτα της γιαγιάς! Βάλε κανέλα και θα γίνει...

Αυτά είναι τα 4+1 μυστικά για να φτιάξεις την τέλεια γαλατόπιτα της γιαγιάς! Βάλε κανέλα και θα γίνει το πιάτο που θα αναζητούν όλοι στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Με άλλα λόγια, μιλάμε για την γαλατόπιτα της γιαγιάς με πορτοκάλι και κανέλα! Εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή!

ΥΛΙΚΑ

Για το χωριάτικο φύλλο:
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.σ. κοφτή αλάτι
½ κ.σ. ξύδι
¼ φλ. λιωμένο βούτυρο
1-1½ κούπες χλιαρό νερό
Αλεύρι για το άνοιγμα
½ φλ. λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων


Για τη γέμιση:
100 γρ. βούτυρο
2½ φλ. ζάχαρη
2 λίτρα φρέσκο γάλα
2 φλ. ψιλό σιμιγδάλι
3 βανίλιες
Ξύσμα από 1½ πορτοκάλι
5 αβγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη:
Ανακάτεψε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, άνοιξε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίξε το λάδι, το ξύδι και λίγο νερό.
Ζύμωσε προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Μόλις πάρεις μια πολύ μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα, πλάσ” τη σε μπαλίτσα, σκέπασέ την και άφησέ τη να ξεκουραστεί 1 ώρα.
Χώρισε τη ζύμη σε μπαλάκια στο μέγεθος λεμονιού, αλεύρωσε μια λεία επιφάνεια και άνοιξε το φύλλο, αλευρώνοντας πάντα τη ζύμη κι από τις δύο πλευρές.

Για τη γέμιση:
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα βάλε τα 100 γρ. βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα (το βουβαλίσιο, με τα 7% λιπαρά του, είναι το ιδανικότερο), και άφησέ τα να βράσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Πρόσθεσε τις βανίλιες, το ξύσμα και το σιμιγδάλι, και χτύπησε με το σύρμα της κουζίνας.
Αν έπηξε ελαφρώς η κρέμα, κατέβασέ την από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει λίγο, χτύπησε σε ένα μπολ τα αβγά και ενσωμάτωσέ τα στην κρέμα με γρήγορες κινήσεις.
Μετά; Άλειψε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί, άπλωσε μέσα τα δύο χωριάτικα φύλλα φροντίζοντας να προεξέχουν από τα τοιχώματα, άπλωσε ομοιόμορφα την κρέμα και γύρισε τα φύλλα που περίσσεψαν, σχηματίζοντας ένα ωραίο γείσο.
Περίχυσε με το μισό φλιτζάνι βούτυρο, πασπάλισε με λίγη καστανή ζάχαρη και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 περίπου λεπτά. Τρώγεται ζεστή και πασπαλισμένη με μπόλικη κανέλα!

Έχουμε επίσης και την απόλυτη συνταγή της Σταματίνα Τσιμτσιλή για τέλεια μπισκότα κανέλας!

Πηγή: athensmagazine.gr