Βέφα Αλεξιάδου: Βήμα - βήμα τα μυστικά της για κουραμπιέδες αφράτους σαν «χιόνι»! Δεν θα μείνει ούτε ένας!

Θα γίνουν ανάρπαστοι!

Βέφα Αλεξιάδου: Βήμα - βήμα τα μυστικά της για κουραμπιέδες αφράτους σαν «χιόνι»! Δεν θα μείνει ούτε ένας!

Βήμα - βήμα τα μυστικά της Βέφας Αλεξιάδου για κουραμπιέδες αφράτους σαν «χιόνι»! Δεν θα μείνει ούτε ένας και σας τα έχουμε όλα αναλυτικά!

Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες άλλωστε... δεν γίνεται!

Υλικά που πρέπει να συγκεντρώσετε:

1 κούπα βούτυρο
1 κούπα μαγειρικό λίπος
1/2 κούπας ζάχαρη άχνη
λίγη βανίλια
1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα,χοντροκομμένα και καβουρντισμένα
4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ανθόνερο (προαιρετικά)
ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα


Τρόπος προετοιμασίας:

Χτυπήστε τα δυο Βούτυρα μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ, ν'αφρατέψουν και ν'ασπρίσουν. Ρίξτε 2 κούπες αλεύρι, τη Βανίλια και τ'αμύγδαλα.

Ζυμώστε ελαφρά, ρίχνοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειασθεί, ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά και αφράτη, που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Προσοχή, μην την παραζυμώσετε, γιατί τότε οι κουραμπιέδες θα γίνουν σφιχτοί και όχι αφράτοι. Πλάστε μισοφέγγαρα ή κόψτε με κουπατ αστεράκια ή άλλα σχέδια κι αραδιαστέ τα σε λαμαρίνα.

Ψήστε τους κουραμπιέδες στους 175° για 30 λεπτά περίπου, να ροδίσουν ελαφρά. Μόλις βγουν από το φούρνο, Βγάλτε τους με προσοχη επάνω σε λαδόχαρτο πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε, ραντίστε τους με λίγο ανθόνερο. Μ'ένα μεγάλο σουρωτήρι κοσκινίστε άφθονη ζάχαρη άχνη και καλύψτε τους εντελώς. Όταν κρυώσουν, βάλτε τους σε πιατέλα. Έχετε δει και τα μελομακάρονα της Βέφας;

Το μυστικό που δεν αποκαλύπτει κανείς! Βάλτε μαγειρική σόδα στους κουραμπιέδες και το αποτέλεσμα θα σας «στείλει»!

Βάλτε μαγειρική σόδα στους κουραμπιέδες σας και το αποτέλεσμα απλά θα σας «στείλει» αδιάβαστους! Ανακαλύψτε το μυστικό που κανείς δεν αποκαλύπτει μέχρι σήμερα!

Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι κοντά και γιορτές χωρίς κουραμπιέδες δεν γίνονται! Έτσι, σας δίνουμε μια υπέροχη συνταγή για τα παραδοσιακά μελομακάρονα με αλεύρι.

Υλικά:

320 γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος ή 100 γρ. φρέσκο βούτυρο και 220 γρ. μαργαρίνη

330 γρ αμύγδαλα ωμά με το φλούδι χοντροκομμένα

140 γρ ζάχαρη

50 ml κονιάκ

¼ κ.γ. μαγειρική σόδα

1 κρόκος αυγού

370 – 400 γρ αλεύρι μαλακό

άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Την μαγειρική σόδα την βάζουμε μαζί με αμμωνία, ώστε οι κουραμπιέδες να είναι μαλακοί και πιο αφράτοι.

Δείτε επίσης το μυστικό της γιαγιάς που δεν αποκαλύπτει για τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά!

Εκτέλεση:

Σ’ ένα μπολάκι βάζω το βούτυρο να λιώσει σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις βράσει το βγάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.

Απλώνω τα αμύγδαλα πάνω στο ταψί και τα ψήνω στους 180 βαθμούς C για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει το χρώμα τους και να μυρίσουν. Τα βγάζω και τα βάζω σε μια zip σακούλα, τα τεμαχίζω χτυπώντας με τον πλάστη ή στο γουδί. Τα μεγαλύτερα κομμάτια που δεν έχουν τεμαχιστεί τα κόβω με το μαχαίρι.

Χτυπάω το βούτυρο στο μίξερ για 5 λεπτά ν’ αφρατέψει.

Έπειτα προσθέτω σταδιακά τη ζάχαρη και αφού διαλύσω τη σόδα στο κονιάκ το ρίχνω κι αυτό μέσα στο μείγμα.

Προσθέτω των κρόκο του αυγού και στη συνέχεια τα αμύγδαλα.

Βγάζω τον κάδο από το μίξερ και θ’ αρχίσω να βάζω το αλεύρι ρίχνοντας πρώτα την μισή ποσότητα και ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Το υπόλοιπο αλεύρι το προσθέτω σταδιακά αναμιγνύοντας με το χέρι, προσεκτικά, δοκιμάζοντας μέχρι να μπορεί να πλαστεί ο κουραμπιές. Το τελικό μείγμα πρέπει να είναι αφράτο και βουτυράτο, να πλάθεται εύκολα χωρίς να θρυμματίζεται.

Πλάθω με τα χέρια μπαλίτσες και στην κορυφή με το δάκτυλο δημιουργώ μια εσοχή που βοηθάει να «κάτσει» καλύτερα η άχνη στον κουραμπιέ. Τοποθετώ τους κουραμπιέδες στο ταψί και ψήνω στους 180*C στις αντιστάσεις για 15 - 20 λεπτά. Βγάζω και αφήνω να κρυώσουν τελείως.

Γεμίζω το μισό ενός μικρού μπολ με άχνη ζάχαρη και βάζω τον κάθε κουραμπιέ μέσα γεμίζοντας τον με τα χέρια ζάχαρη. Μετά πάνω από ένα πιάτο τον πασπαλίζω με μια κ.γ. άχνη κοσκινισμένη να τον καλύψει παντού και τον τοποθετώ στην πιατέλα. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία με όλους τους κουραμπιέδες.

Αν το γλυκό δεν καταναλωθεί άμεσα πρέπει να αποθηκευτεί σε καλά κλεισμένο τάπερ.

Πηγή: athensmagazine.gr