Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Η συνταγή της για καρυδόπιτα με σιρόπι σοκολάτας είναι πειρασμός! Τα δικά της μυστικά...

Τα υλικά και η εκτέλεση!

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Η συνταγή της για καρυδόπιτα με σιρόπι σοκολάτας είναι πειρασμός! Τα δικά της μυστικά...

Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για καρυδόπιτα με σιρόπι σοκολάτας είναι σκέτος πειρασμός. Τα δικά της μυστικά για να την κάνετε πεντανόστιμη.

Την παραδοσιακή καρυδόπιτα την φτιάχνει σχεδόν καθημερινά κάθε νοικοκυρά στο σπίτι της. Ωστόσο, με την συνταγή της μαγείρισσας θα γλύφουν όλοι τα δάχτυλα τους.

Υλικά Συνταγής
2 φλ. καρύδι ψιλοκομμένο
1½ φλ. φρυγανιά τριμμένη
3 κ.σ κακάο άγλυκο
125 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
3 κοφτά κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 φλ. βούτυρο
1 φλ. ζάχαρη
6 αυγά χωρισμένα
2 πρέζες αλάτι
4 κ.σ κονιάκ
ξύσμα λεμονιού
Για το γαρνίρισμα
λίγα καρύδια (πεταλούδα)
Για το σιρόπι σοκολάτας
2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. κακάο
1½ φλ. νερό
1 κ.σ βούτυρο
3 κ.σ κονιάκ

Εκτέλεση

Για τη ζουμερή καρυδόπιτα με σιρόπι σοκολάτας, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 32 εκ. ή ένα μακρόστενο 22×36 εκ.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, το κακάο, τη σοκολάτα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρύφαλλο και τα ανακατεύουμε να ενωθούν.


Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4-5΄μέχρι να κρεμώσει το μείγμα. Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους να τους πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το κονιάκ. Τέλος, προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα.

Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπάμε ένα ένα τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα στο μείγμα, αναδιπλώνοντάς το απαλά με μία σπάτουλα, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Αδειάζουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 40-45΄, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Όταν βυθίζουμε τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο του, πρέπει να βγαίνει καθαρή και στεγνή.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με σουβλί για να ποτίσει με το σιρόπι σοκολάτας.

Για το σιρόπι σοκολάτας
Βάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα εκτός από το κονιάκ. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά (να μην πήξει πολύ) για 5΄. Προσθέτουμε το κονιάκ. Περιχύνουμε την καρυδόπαστα σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι σοκολάτας. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά για να σιροπιάζετε σωστά τα γλυκά σας.

Γαρνίρουμε με καρύδια. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Διαβάστε και όλα τα μυστικά επιτυχίας για να φτιάχνετε πάντα την πιο αφράτη και ζουμερή σιροπιαστή καρυδόπιτα, σοκολατένια η παραδοσιακή.

Πεντανόστιμη ήταν και η συνταγή της για βασιλόπιτα...

argiro.gr

11 μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για δίπλες που «λιώνουν» στο στόμα!

11 μυστικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για δίπλες που «λιώνουν» στο στόμα και θα σας κάνουν τα Χριστούγεννα αξέχαστα!

Θέλουμε οι δίπλες να σπάνε στο στόμα και να μας γεμίζουν με τη γλύκα τους τις μέρες των γιορτών. Και δεν είναι δύσκολο, αν ακολουθήσετε τα μυστικά που μοιράζομαι μαζί σας.

Πάμε να δούμε τι δεν πρέπει να ξεχνάτε όταν φτιάχνετε δίπλες


*Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

*Το καλό χτύπημα των αυγών εξουδετερώνει τη μυρωδιά τους.

*Κάντε καλό ζύμωμα και ξεκουράστε τη ζύμη, για να ανοίξει εύκολα το φύλλο.

*Για να ανοίξετε το φύλλο, πρώτα αλευρώστε το καλά.

*Αν ανοίξετε το φύλλο στο χέρι με πλάστη η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Χρειάζεστε λίγο περισσότερο αλεύρι και πιο σκληρή ζύμη για το άνοιγμα του φύλλου στη μηχανή, αλλιώς διαλύεται.

*Στην αρχή του τηγανίσματος έχουμε μέτρια προς δυνατή φωτιά και στη συνέχεια μέτρια.

Το μυστικό που δεν αποκαλύπτουν οι γιαγιάδες! Βάλτε μαγειρική σόδα στα μελομακάρονα και...

*Το λάδι δεν πρέπει να είναι πολύ καυτό, γιατί θα καούν γρήγορα χωρίς να προλάβουν να ψηθούν σωστά.

*Δεν πρέπει να τις γυρίζετε συνεχώς στο τηγάνι, γιατί έτσι απορροφούν πολύ λάδι.

*Το σιρόπι να μην είναι πολύ καυτό, γιατί θα νοτίσει και θα μαλακώσει τις τραγανές δίπλες.

*Αν δεν έχετε εμπειρία στο δίπλωμα της δίπλας στο τηγάνι, μην αγχώνεστε καθόλου! Κόψτε κομμάτια φύλλου και τηγανίστε τα. Θα γίνουν τέλεια, όπως οι δίπλες, απλά θα είναι σε άλλο σχήμα.

*Προσέξτε το μέλι που χρησιμοποιείται, γιατί μπορεί να έχετε φτιάξει τις καλύτερες δίπλες και η γεύση τους να μην αυτό που περιμένετε εξαιτίας της ποιότητας του μελιού. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε θυμαρίσιο μέλι.

Ακολουθήστε τα μυστικά μου για σίγουρη επιτυχία!

Καλή απόλαυση!

argiro.gr