Βέφα Αλεξιάδου: Φτιάχνει ανάποδο κέικ με καραμελωμένα σταφύλια και μήλα! Βάζει και κανέλα και γίνεται χαμός στην κουζίνα!

Η συνταγή που μυρίζει αρώματα και τρελαίνει ουρανίσκους!

Βέφα Αλεξιάδου: Φτιάχνει ανάποδο κέικ με καραμελωμένα σταφύλια και μήλα! Βάζει και κανέλα και γίνεται χαμός στην κουζίνα!

Η Βέφα Αλεξιάδου στην ονειρική συνταγή της ημέρας φτιάχνει ανάποδο κέικ με καραμελωμένα σταφύλια και μήλα! Τι γίνεται όμως όταν εκτός από άλλα συστατικά, βάζει και κανέλα; Ο χαμός στην κουζίνα της και το ίδιο και στις δικές σας!

Βήμα - βήμα η συνταγή που ακόμα και αν είσαι αρχάρια δεν παίζει να μην την πετύχεις! Ιδού λοιπόν....

Υλικά

6 μερίδες
Για το κέικ:
1 1/2 φλ. αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
1 φλιτζάνι γάλα
1 μεγάλο αυγό
άχνη για πασπάλισμα
1 φλιτζάνι μέτρια σταφύλια
2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 μεγάλο μήλο ψιλοκομμένο (1 φλ.)
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας βιτάμ

Λίγη κανέλα αν είσαι φαν

Εκτέλεση

1 ώρα
Καθαρίζουμε το μήλο, το κόβουμε σε μικρά κυβάκια,τα πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη. Βάζουμε την μια κουταλιά βούτυρο ή βιτάμ σε τηγανάκι ρίχνουμε τα μήλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου να καραμελώσουν ελαφρά. Πλένουμε καλά τα σταφύλια, τα σκουπίζουμε ή τα αφήνουμε να στεγνώσουν, τα βάζουμε σε λαδόκολλα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και τα ψήνουμε 15 λεπτά.

Εγώ δεν τα έψησα αλλά τα έβαλα μαζί με τα μήλα στο τηγάνι να μαλακώσουν μαζί.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι, ρίχνουμε το μείγμα σταφύλια-μήλα, απλώνουμε να πάνε παντού.

Για το κέικ: Χτυπάμε στο μίξερ το βιτάμ με τη ζάχαρη και το αυγό καλά, προσθέτουμε το γάλα και λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι, ρίχνουμε το μείγμα σταφύλια-μήλα, απλώνουμε να πάνε παντού. Απάνω ρίχνουμε το μείγμα του κέικ, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 30 λεπτά περίπου να ροδίσει, ελέγχοντας πάντα με μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα. Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα, τέλος πασπαλίζουμε με άχνη το κρύο κέικ.

Το κέικ αυτό είχε δημοσιευτεί στο Real food της Αλεξίας Αλεξιάδου!

Έχετε δει και την συνταγή της για στρούντελ με μήλο; Είναι του ονείρου!

Βέφα Αλεξιάδου: Το πιο εύκολο και ζουμερό κέικ σοκολάτα παντεσπάνι! Η κανέλα θα το απογειώσει!

Η Βέφα Αλεξιάδου έχει λαχταριστές και εύκολες συνταγές, όπως αυτό αυτό το ζουμερό κέικ σοκολάτας με παντεσπάνι που η κανέλα θα το απογειώσει. Θα το φτιάξετε και θα ξετρελάνετε τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους στο σπίτι.

Υλικά
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα κακάο
½ κ. γ σόδα
½ κ.γ βανίλια

Μια πρέζα αλάτι
2 αυγά
2/3 κούπας καλαμποκέλαιο
1 κ.γ ξύδι
2/3 κούπας βραστό νερό
Υλικά για το σοκολατένιο γλάσο

200 γρ. κουβερτούρα
100 ml γάλα
1 κ.σ βούτυρο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου σε μπολ και χτυπάμε με το μίξερ για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά. Παίρνουμε ένα ταψί 28 εκ. και αφού το βουτυρώσουμε απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και το βουτυρώνουμε και αυτό. Ρίχνουμε το μίγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά με 1 ώρα. Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και το γυρίζουμε ανάποδα σε σχάρα.

Για να ετοιμάσουμε τα γλάσο μας σε κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί πολύ καλά και μέσα ρίχνουμε την κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια και το βούτυρο. Βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε έως ότου λιώσει καλά η κουβερτούρα και το γλάσο μας είναι έτοιμο. Το ρίχνουμε πάνω στο κέικ μας και διακοσμούμε με ό,τι μας αρέσει.

Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για τούρτα μοιράζουμε το μείγμα μας σε δυο ταψάκια 28-30 εκ το καθένα και ψήνουμε για 50-55 λεπτά το καθένα.

Δείτε και την συνταγή της για ντόνατς!