Βέφα Αλεξιάδου: Βαρεθήκατε την σοκολάτα; Ο κορμός λεμονιού θα σας τρελάνει

Θα σας ξετρελάνει!

Βέφα Αλεξιάδου: Βαρεθήκατε την σοκολάτα; Ο κορμός λεμονιού θα σας τρελάνει

Βαρεθήκατε την σοκολάτα; Ο κορμός λεμονιού της Βέφας Αλεξιάδου θα σας τρελάνει! Μια συνταγή γλυκιά αλλά ελαφριά για να δοκιμάσατε σε περίπτωση που προσέχετε λιγάκι και δεν θέλετε να δοκιμάσετε κάποιο γλυκό με περισσότερες θερμίδες.

Υλικά

Για το παντεσπάνι

Φαρίνα 200 γρ κοσκινισμένο

Ζάχαρη 250 γρ

Αυγά 4 τεμ σε θερμοκρασία δωματίου

Μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι γλυκού

Λεμόνια 1 τεμ ξύσμα και χυμό

Νερό 1 φλιτζάνι καφέ χλιαρό

Αλάτι λίγο

Για την κρέμα λεμονιού

Ζάχαρη 250 γρ

Βούτυρο 100 γρ

Νισεστέ 3 κουταλιές σούπας

Αυγά 2 τεμ σε θερμοκρασία δωματίου

Λεμόνια 2 τεμ ζουμερά χυμό και ξύσμα

Κρέμα γάλακτος 250 ml κρύα

Άχνη ζάχαρη 1 κουταλιά σούπας

Για το σιρόπι

Νερό 100 ml

Λικέρ λεμονιού 4 κουταλιές σούπας

Λεμόνι το ξύσμα από 1/2

Οδηγίες

Για το παντεσπάνι : Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους, χτυπάμε σε ένα μπολ τα ασπράδια και το λίγο αλάτι με το μίξερ, μέχρι να γίνει η μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους με την ζάχαρη, μέχρι να γίνει σαν κρέμα και μετά ρίχνουμε το ξύσμα από το λεμόνι ,τον χυμό, το μισό νερό στην αρχή και συνεχίζουμε το χτύπημα καλά. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα, ανακατεύουμε κι ενσωματώνουμε την μαρέγκα που ετοιμάσαμε. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ταψί που βάλαμε λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 – 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει (με μια οδοντογλυφίδα δοκιμάζουμε να το τρυπήσουμε κι αν βγει καθαρή είναι έτοιμο). Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το τυλίγουμε μαζί με την λαδόκολλα σε ρόλο και το αφήνουμε στην άκρη.

Για την κρέμα λεμονιού : Τρίβουμε στον τρίφτη τα λεμόνια για να πάρουμε το ξύσμα και τα στύβουμε. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια,την ζάχαρη, τον νισεστέ κι ανακατεύουμε λίγο. Προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα και τέλος προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει κατεβάζουμε από την φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει και να δέσει η κρέμα. Χτυπάμε με το μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα προσθέτοντας σταδιακά την άχνη ζάχαρη, μέχρι να γίνει σαντιγί. Μόλις κρυώσει η κρέμα προσθέτουμε το 1/4 από την σαντιγί μέσα στην κρέμα κι ανακατεύουμε καλά.Την υπόλοιπη σαντιγί την κρατάμε για να καλύψουμε τον κορμό μας.

Για το σιρόπι : Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι κι ανακατεύουμε.

Συναρμολόγηση : Ξεδιπλώνουμε το ρολό μας, το σιροπιάζουμε καλά κι απλώνουμε την κρέμα. Ξαναδιπλώνουμε σε ρολό προσεκτικά χωρίς την λαδόκολλα και καλύπτουμε με την σαντιγί που κρατήσαμε. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 -3 ώρες κι είναι έτοιμος ο κορμός να τον σερβίρουμε.Προαιρετικά μπορούμε να διακοσμήσουμε από πάνω με ξύσμα λεμονιού και αμύγδαλο φιλέ.

Ωστόσο, αν θέλετε και κάτι σε αλμυρό, αυτή είναι η συγκλονιστική συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου για κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και μπόλικο λεμόνι.

Εύκολη μους λεμονιού από την Βέφα Αλεξιάδου - Για "σβήσιμο" μετά το φαγητό

Έχεις ετοιμάσει ένα πλουσιοπάροχο γεύμα και θες να το "σβήσεις" με κάτι δροσερό και γευστικό στο τέλος; Σου βρήκαμε την κορυφαία αλλά και εύκολη συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου για μους λεμονιού.

Είναι μία πανεύκολη συνταγή με έντονο το άρωμα του λεμονιού που την κάνω πολλά χρόνια .Την έχω βρεί στο βιβλίο "πρόσκληση σε τσάι" της Βέφας Αλεξιάδου. Μετά από ένα πλούσιο γεύμα τραβιέται πολύ ωραία.Μπορείτε να προσθέσετε στον πάτο ή στα τοιχώματα του μπολ και σαβαγιάρ,εγώ δεν το συνηθίζω.Μπορείτε να το γαρνίρετε με σαντιγή και ζελεδάκια λεμονιού #λεμόνι

Υλικά

1,5 κούπας γάλα εβαπορέ πολύ κρύο

3/4 κούπας ζάχαρη

1 κουτί ζελέ λεμόνι

1 κούπα ζεματιστό νερό

1/4 κούπας χυμό λεμονιού

1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού

50 γραμμάρια καβουρντισμένο αμυγδαλάκι

Εκτέλεση

Διαλύστε το ζελέ στο ζεματιστό νερό.Ρίξτε μέσα τον χυμό λεμονιού και αφήστε το να σταθεί στο ψυγείο,ώσπου να πάρει την πυκνότητα του μελιού

Χτυπήστε το κρύο γάλα(βάλτε το να σταθεί 45 λεπτά στην κατάψυξη) με τη ζάχαρη στο μίξερ στην δυνατή ταχύτητα να αφρατέψει

Ρίξτε μέσα το μισοπηγμένο ζελέ και το ξύσμα

Χτυπήστε το μείγμα λίγο ακόμα και αδειάστε το σε ένα μπώλ με το καβουρντισμένο αμυγδαλάκι

Βάλτε το στο ψυγείο να πήξει.Ετοιμάστε το καλύτερα από την προηγούμενη ημέρα