Τσικνοπέμπτη: Με αυτό το γλυκό θα "τρελάνεις" τους καλεσμένους σου - Δεν θα μείνει κομμάτι

Είναι πεντανόστιμο!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τσικνοπέμπτη: Με αυτό το γλυκό θα

Τσικνοπέμπτη αύριο και σίγουρα έχεις προετοιμαστεί για ότι αφορά τα κρέατα και το ψήσιμο. Ποιο το γλυκό όμως που θα "τρελάνεις" τους καλεσμένους σου και δεν θα μείνει ούτε ένα κομμάτι από αυτό στο σπίτι; Θα ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι.

Η συνταγή αυτή θα απογειώσει σίγουρα το τραπέζι σου. Πρόκεται για ένα συνδυασμό κέικ με σοκολάτα και καραμελωμένες μπανάνες.

Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας. φυτικό λίπος
  • 3 γ. γάλα
  • 1 1/2 γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτ. κανέλα
  • 1/2 κουτ. αλάτι kosher
  • 1 Μεξικάνικη σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
  • Σταγόνες σοκολάτας
  • 4 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 2 κουταλιές της σούπας. ανάλατο βούτυρο
  • 2 ώριμες αλλά σταθερές μπανάνες
  • 2 κουταλιές της σούπας. σκούρα καφέ ζάχαρη
  • 8 κύβους ψωμιού (περίπου 8 μεγάλες φέτες)
  • Παγωτό βανίλιας και φρέσκες φράουλες

Εκτέλεση

Βάλτε λίγο βούτυρο σε ένα ταψί και το μείγμα προσκεκτικά μέσα σε ένα φύλλο.

Ζεσταίνετε γάλα, ζάχαρη, βανίλια, κανέλα και αλάτι σε μια κατσαρόλασε χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσει το γάλα. Αφαιρέστε από τη θερμότητα και προσθέστε τη σοκολάτα Ibarra και 1 1/2 φλιτζάνια τσιπ σοκολάτας και χτυπήστε μέχρι να λιώσει. Βάλτε το στο ψυγείο περίπου 5 λεπτά. Χτυπάμε στα αυγά.

Εν τω μεταξύ, λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι με μέτρια φωτιά. Προσθέστε μπανάνες και καστανή ζάχαρη και μαγειρέψτε μέχρι να βρεθούν λιώσουν οι μπανάνες.

Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το ψωμί, το μείγμα σοκολάτας, τις μπανάνες και τα υπόλοιπα ½ φλιτζάνι σοκολάτας.

Μεταφέρετε το μείγμα ψωμιού στη κουζίνα καλύψτε και μαγειρέψτε μέχρι να φουσκώσει περίπου σε χαμηλή θερμοκρασία 4 έως 4 1/2 ώρες. Τα τελευταία 30 λεπτά, ανοίξτε στο καπάκι μια μικρή ρωγμή για να αφήσετε τον ατμό να φύγει. Βγάλτεο το και αφήστε το να κρυώσει 30 λεπτά πριν το αφαιρέσετε από το φύλλο. Σερβίρετε ζεστό ή κρύο με παγωτό και φράουλες, αν θέλετε. Δες και πως να τους αποτελειώσεις με ένα αλμυρό πιάτο με αυτή την συνταγή κόλαση από την Αργυρώ Μπαρμαρίγου - Φτερούγες κοτόπουλου σαν αυτές των KFC

Σιροπιαστό κανταΐφι με κανέλα από την Βέφα Αλεξιάδου για την Τσικνοπέμπτη - Τα μυστικά για να μην αφήσουν κομμάτι

Είσαι λάτρης των σιροπιαστών γλυκών; Η Βέφα Αλεξιάδου μοιράζεται μαζί σου τα μυστικά της για να μην αφήσουν κομμάτι από αυτό το κανταΐφι με κανέλα!

Το κανταΐφι μετά τον μπακλαβά είναι τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά και παραδοσιακά δεν λείπει ποτέ από τα εορταστικά τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στην πραγματικότητα είναι ένα εύκολο γλυκό που μπορεί ο καθένας να το φτιάξει αντί να το αγοράσει και αν δεν το έχετε τολμήσει μέχρι σήμερα ίσως ήρθε η ώρα να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!

Κι επειδή πάντα στην λεπτομέρεια κρίνεται η διαφορά, θα μοιραστώ μαζί σας ένα μικρό μυστικό που μου είπε η κυρά Στέλλα. Στην πραγματικότητα δηλαδή που μου ψιθύρισε συνωμοτικά στο αυτί όπως μόνο η κυρά Στέλλα ξέρει να κάνει όταν έρχεται η ώρα για το πιο σημαντικό μέρος της συνταγής. Με κάνει να χαμογελάω αυτή η χαριτωμένη συνήθεια… Είναι διαπιστωμένο ότι οι παλιές καλές μαγείρισσες αφήνουν έξω από την συνταγή που δίνουν κάτι τέτοια μικρά tips, έτσι ώστε και κατά γράμμα να την ακολουθήσεις, πάλι οι ίδιες να τα φτιάχνουν καλύτερα και να δηλώνουν άγνοια όταν το δικό σου δεν πετυχαίνει τόσο!

Μετά από ώριμη σκέψη κι ένα μικρό δισταγμό η κυρά Στέλλα μου ψιθύρισε το εξής. “Μαζί με την γέμιση κορίτσι μου να βάζεις πάντα ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο και μετά να το τυλίγεις. Κι από πάνω να περιχύνεις το καθένα με μία κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο, το κανταΐφι δεν θέλει τσιγκουνιές!” Μοναδικό, ανεπανάληπτο, το πιο νόστιμο κανταΐφι που έχω δοκιμάσει ποτέ! Και ό,τι είπαμε, μεταξύ μας….

Τι θα χρειαστούμε…

Για 24 κανταΐφια κλασικού μεγέθους (3 σειρές Χ 8 κομμάτια)

  • 500 γρ. κανταΐφι
  • 300 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 100 γρ. ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης για το πασπάλισμα

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
  • 1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1/2 λεμόνι τον χυμό
  • 1 κ. σούπας γλυκόζη
  • 2 βανίλιες

Τα μυστικά της Βέφας Αλεξιάδου για να μην αφήσουν κομμάτι από το σιροπιαστό κανταΐφι με κανέλα

Ένα άλλο “μυστικό” επιτυχίας που είναι όμως πολύ γνωστό είναι η σωστή επιλογή των υλικών. Δοκιμάστε τα καρύδια, αν τα πάρετε καθαρισμένα. Να είναι γλυκά, νόστιμα και να μην έχουν άσχημη μυρωδιά (ταγγισμένα). Φροντίστε το κανταΐφι που θα επιλέξετε να είναι προσεγμένο, φτιαγμένο με καλές πρώτες ύλες, με λεπτές και ελαστικές ίνες και αφού ψηθεί να μείνει μέσα υγρό, μαλακό και βουτυράτο, αλλά απ΄έξω τραγανό και ροδοκοκκινισμένο. Και φυσικά μην παραλείψετε το καλής ποιότητας φρέσκο βούτυρο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σ΄ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά από την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια. Χοντροκόβουμε και τα καρύδια. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.

Ξανοίγουμε καλά το κανταΐφι. Παίρνουμε μία ποσότητα όπως στην φωτογραφία και το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας. Βάζουμε πάνω μία κουταλιά από το μείγμα της γέμισης και ένα κυβάκι βούτυρο. Ρολάρουμε και τυλίγουμε.

Τοποθετούμε τα τυλιγμένα κανταΐφια σε βουτυρωμένο ταψί. Λιώνουμε τα κυβάκια βούτυρο που μας περίσσεψαν και ρίχνουμε 1 κ. σούπας σε κάθε κανταΐφι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια, περίπου 45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Μόλις το βγάλουμε, έτσι όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε προσεκτικά με το κρύο σιρόπι και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης. Καλά είναι να μείνει όλη την νύχτα να ρουφήξει καλά το σιρόπι και μετά να το απολαύσετε.