Νόστιμος μπακλαβάς από τα χέρια της Βέφας Αλεξιάδου - Ρίξε κανέλα και πήγαινε το σε άλλο λέβελ

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νόστιμος μπακλαβάς από τα χέρια της Βέφας Αλεξιάδου - Ρίξε κανέλα και πήγαινε το σε άλλο λέβελ

Η Βέφα Αλεξιάδου μας έχει μια πεντανόστιμη συνταγή για μπακλαβά, με την οποία θα γλείφετε τα δάχτυλα σας, όταν είναι έτοιμη και την δοκιμάσετε. Ειδικά, αν προσέξετε την κανέλα όταν την ρίξετε με τα άλλα υλικά σας, θα την πάτε σε άλλο λέβελ.

Πάμε να δούμε την συνταγή αναλυτικά παρακάτω. Τι υλικά θα χρειαστείτε και πως θα την επιτύχετε βήμα προς βήμα.

Υλικά

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 1/2 κιλό αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
  • 1/2 κιλό καρύδια χοντροαλεσμένα
  • 3 κουταλιές κανέλα
  • 1 κουταλιά γαρύφαλλο
  • 2 κούπες βούτυρο καθαρισμένο
  • ολόκληρα γαρύφαλλα
  • για το σιρόπι
  • 6 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • 1/2 κιλό γλυκόζη ή μέλι
  • λίγη βανίλια (προαιρετικά) ή 2 φλούδες λεμόνι ή 2 κουταλιές κονιάκ ή μπράντι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ' ένα μπολ, ανακατέψτε τα καρύδια, τ΄ αμύγδαλα, την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Λιώστε τη μαργαρίνη και το βούτυρο μαζί. Βουτυρώστε ένα ταψί 35 εκ. και στρώστε 4 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα. Πασπαλίστε λίγο από το μίγμα των καρυδιών.

Συνεχίστε στρώνοντας δύο-δύο βουτυρωμένα φύλλα και πασπαλίζοντας με το μίγμα των καρυδιών, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά. Τελειώστε με 4 φύλλα, όπως αρχίσατε. Κόψτε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε ρομβοειδή, τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια και μπήξτε στο καθένα από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο. Περιχύστε τον με το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίστε τον με λίγο κρύο νερό. Σ' αυτό το στάδιο μπορείτε, αν θέλετε, να τον φυλάξετε στην κατάψυξη. Ψήστε τον στους 175 βαθμούς Κελσίου, 30'-40', να ροδίσει καλά. Σ

το μεταξύ, βάλτε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και βράστε τα 5'. Εάν χρησιμοποιήσετε κονιάκ, ρίξτε το στο σιρόπι, όταν το κατεβάσετε από τη φωτιά. Περιχύστε τον μπακλαβά με το καυτό σιρόπι, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Αφήστε τον να σταθεί, ώσπου να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς. Για να διατηρηθεί τραγανιστός, μην τον σκεπάσετε και μην τον βάλετε στο ψυγείο. Φτιάξτε τον μπακλαβά μόνο με καρύδια ή μόνο με αμύγδαλα, αν προτιμάτε. Διατηρείται μια εβδομάδα.

Αν θέλετε μαζί με το γλυκό σας να φτιάξετε και ένα αλμυρό, το νηστίσιμο γιουβέτσι της Βέφας Αλεξιάδου είναι το κάτι άλλο, το λεμόνι που θα βάλετε πάνω θα το απογειώσει κυριολεκτικά. Μια συνταγή για να τρώτε τις ημέρες της σαρακοστής χωρίς καμία ενοχή και τύψεις.

Κρουασάν κανέλας από την Βέφα Αλεξιάδου - Έτοιμα για φάγωμα μέσα σε 15 λεπτά

Θέλεις να φτιάξεις ένα γλυκό για να πάρουν τα παιδιά σου στο σχολείο ή να φάτε για πρωινό, ακόμη και για σνακ μέσα στην ημέρα; Τότε τα κρουασάν κανέλας, μιας συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου, θα σε ξετρελάνει. Είναι μια εύκολη συνταγή, καθώς είναι έτοιμα για φάγωμα μέσα σε 15 λεπτά.

Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι οικονομικά και όλοι τα έχουμε στο σπίτι μας, οπότε μπορεί να μην χρειαστεί καν να πας στο super market. Πάμε να δούμε λοιπόν τα υλικά και την εκτέλεση.

Υλικά

  • 12 κομμάτια
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 5-6 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 αυγά

Αν θες να φτιάξεις ακόμη ένα γλυκό, Θα τους στείλει όλους αδιάβαστους το κέικ πορτοκάλι από την Βέφα Αλεξιάδου.

Εκτέλεση

  • Βάζουμε στον αρτοπαρασκευαστή πρώτα τα υγρά και έπειτα τα στερεά υλικά.
  • Ρυθμίζουμε στο πρόγραμμα ζυμώματος.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 30 εκ. και πάχους 8 χιλ.
  • Κόβουμε όπως την πίτσα σε 12 κομμάτια.
  • Βάζουμε γέμιση της αρεσκείας μας στη φαρδιά πλευρά και τυλίγουμε το τρίγωνο προς τη μύτη.
  • Αλείφουμε με λίγο γάλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC για 15-18 λεπτά.