Μελόπιτα Σίφνου με κανέλα και μυζήθρα - Ανακοπή καρδιάς με την συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ένα παραδοσιακό γλυκό

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μελόπιτα Σίφνου με κανέλα και μυζήθρα - Ανακοπή καρδιάς με την συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μελόπιτα Σίφνου χωρίς φύλλο, με μέλι, κανέλα και μυζήθρα. Μια εύκολη παραδοσιακή συνταγή από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που... φέρει ανακοπή καρδιάς από την υπέροχη γεύση της από την πρώτη κιόλας μπουκιά.

Την καλύτερη μελόπιτα στη Σίφνο θα τη δοκιμάσετε στο παραδοσιακό καφενείο του Λάκη στο κέντρο της Σίφνου, όπως αναφέρεται στο argiro.gr. Μελόπιτα, μυζηθρόπιτα με μέλι, ή αλλιώς ελληνικό τσιζ κέικ, φτιάχνουμε σε όλο το Αιγαίο αλλά και στην Κρήτη.

Υλικά Συνταγής

  • 700 γραµ. φρέσκο ανθότυρο (χλωρή μυζήθρα)
  • 5 μεγάλα αυγά (χτυπημένα)
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ κανέλα

Για το ταψί

  • 1 κ.σ βούτυρο για ταψί
  • 1/4 φλ. σιμιγδάλι για το ταψί
  • 2-3 κ.σ έξτρα μέλι για το τελείωμα
  • λίγη κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Για την παραδοσιακή μελόπιτα Σίφνου χωρίς φύλλο, θα χρησιμοποιήσουμε μακρόστενο ταψί 22×32 εκ. ή στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 28 εκ.
  • Βουτυρώνουμε το ταψί και τα πλαϊνά του και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνειά του το σιμιγδάλι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C, θα ψήσουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 45′ μέχρι να φουσκώσει η μελόπιτα ,να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού και να ροδίσει η επιφάνειά της.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ανθότυρο και με πιρούνι ή με το χέρι, το λιώνουμε να γίνει κρέμα. Κάνουμε λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά το θυμαρίσιο μέλι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει λείο και ομοιογενές το μείγμα. Το καλύτερο ανακάτεμα γίνεται με το χέρι.
  • Αδειάζουμε τη μελόπιτα στο έτοιμο ταψί. Κουνάμε το ταψί να ισιώσει η επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45′ περίπου.
  • Μόλις βγει η μελόπιτα από το φούρνο όπως είναι καυτή, περιχύνουμε την επιφάνεια της με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα. Αφήνουμε τη μελόπιτα ρουφήξει το μέλι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια και σερβίρουμε.

Μυστικά για τη σιφνέικη μελόπιτα

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Η χλωρή μυζήθρα ή το φρέσκο ανθότυρο είναι καλύτερο όπως και όλα τα φρέσκα τυριά, την άνοιξη που το φρέσκο γάλα είναι πλούσιο σε λιπαρά και γεύση.
  • Λιώστε πολύ καλά το τυρί με τα χέρια ώστε να σπάσετε όλα τα κομπάκια του. Ένα κρεμώδες και λείο μείγμα θα μας δώσει ωραία υφή σε όλη την μελόπιτα.
  • Το ιδανικό μέλι γι αυτή τη συνταγή είναι το πλούσιο σε γεύση και πυκνό σε υφή θυμαρίσιο μέλι.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σιμιγδάλι για το ταψί, με φρυγανιά, κοπανισμένο-αλεσμένο σουσάμι ή αλεύρι. Καθώς ψήνεται η μελόπιτα από κάτω κάνει μια ωραία κρούστα που θα σας θυμίσει ένα λεπτό φύλλο.
  • Η μελόπιτα πρέπει να είναι λεπτή σε πάχος. Παραδοσιακά 2,5 εκατ. είναι το ιδανικό πάχος της μελόπιτας.
  • Αντικαταστήστε το βούτυρο στο ταψί με λίγο ελαιόλαδο.
  • Τα φρέσκα αυγά ημέρας θα δώσουν πλούσια γεύση και μοναδικό κίτρινο χρώμα σε αυτό το παραδοσιακό γλυκό.
  • Μην παραψήνετε πολύ τη μελόπιτα. Μπορεί να σας φαίνεται πολύ μαλακή αλλά μόλις ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και φουσκώσει είναι έτοιμη. Μόλις κρυώσει σταθεροποιείται αλλά παραμένει αφράτη. Αν την παραψήσετε θα σφίξει πολύ και θα έχει ελαστική υφή.
  • Η καλύτερη μελόπιτα είναι η μελόπιτα ημέρας. Η φρέσκια μελόπιτα είναι μοναδική λιχουδιά και θεωρείται το παραδοσιακό γλυκό κέρασμα της Σίφνου αλλά και πολλών γύρω νησιών στις κυκλάδες
  • Αν περάσετε από την Σίφνο μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την μελόπιτα του Λάκη στο παραδοσιακό καφενείο κάτω από τα δέντρα στην αυλή του.

Κι να θέλετε κάτι... αλμυρό σας προτείνουμε το σουφλέ από τα χεράκια του Γιώργου Τσούλη. Δείτε την συνταγή αναλυτικά εδώ!

Μελόπιτα Μυκόνου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - «Εγκεφαλικό» μόνο με την μυρωδιά

«Εγκεφαλικό» πρόκειται να πάθεις μόνο με την μυρωδιά, από αυτή την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Η εκτέλεση και τα υλικά για την Μελόπιτα Μυκόνου είναι απλά και μόλις την δοκιμάσουν τα μέλη της οικογένειας σου θα θέλουν και άλλο κομμάτι.

Την βρήκαμε στο argiro.gr! Η γεύση της δεν περιγράφεται. Η παραδοσιακή συνταγή γίνεται με τοπικά Μυκονιάτικα προϊόντα. Τυροβολιά Μυκόνου, φύλλο χωριάτικο και μέλι. Τη δοκίμασε στο φεστιβάλ Τσελεμεντέ Σίφνου από την Άννα Αθυμαρίτη και τρελάθηκε η Αργυρώ Μπαραμπαρίγου.

Υλικά Συνταγής

Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
νερό χλιαρό όσο πάρει
λίγο αλάτι
Για τη γέμιση
1 κιλό τυροβολιά (ανάλατο στραγγιστό τυρί Μυκόνου)
1¼ φλ. ζάχαρη
1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
3 αβγά (σε θερμ. δωμ.)
λίγο επιπλέον αλεύρι (για το άνοιγμα του φύλλου)
μπόλικο μέλι (για το μέλωμα)
1 κ.σ κανέλα

Εκτέλεση

  • Για τη μελόπιτα Μυκόνου με χωριάτικο φύλλο, ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υλικά της ζύμης και προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο, ώστε να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Σχεδόν σαν να κολλάει στα χέρια μας. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30΄.
  • Για τη γέμιση της μελόπιτας
  • Σε ένα μπολ λιώνουμε το φρέσκο τυρί (τυροβολιά Μυκόνου) και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης μαζί μέχρι να ενωθούν καλά και να γίνουν μια ομοιογενής παχιά κρέμα τυριού.

Για το στήσιμο της μελόπιτας

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο το πρώτο κομμάτι και το στρώνουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 32 ή 34 εκ.
  • Ισομοιράζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο. Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι της ζύμης σε λεπτό φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω. Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς °C στις αντιστάσεις για μια ώρα και 15 λεπτά, μόνο στην κάτω αντίσταση ώστε να ψηθεί σωστά και από κάτω.
  • Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και όπως είναι καυτή την περιχύνουμε με 2 ως 3 φλιτζάνια με μέλι θυμαρίσιο.

Μυστικά για μελόπιτα Μυκόνου

  • Η παραδοσιακή συνταγή για τη μελόπιτα Μυκόνου, είναι μια πίτα του Αιγαίου με ντόπιο τυρί και μπόλικο μέλι.
  • Αν δεν βρείτε τυροβολιά βάλτε ανθότυρο και στραγγίστε το πολύ καλά. Αποτελείται από δυο φύλλα όπως οι περισσότερες πίτες του Αιγαίου. 1 φύλλο πάνω και 1 φύλλο κάτω.
  • Ψήστε την για πολλή ώρα για να βγει και να παραμείνει τραγανή.
  • Μέλι συνήθως βάζουν μπόλικο στη Μύκονο, μπορεί και 1 κιλό! Εξαρτάται πόσο γλυκιά την θέλετε.
  • Όπως και κανέλα αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε παραπάνω στο σερβίρισμα.

Ωστόσο, έχουμε και μια συγκλονιστική συνταγή για ζεστό κρασί με κανέλα. Ότι πρέπει για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.