Νηστίσιμες τηγανίτες Πάρου με κανέλα και μέλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Για πρωινό αλλά και για την... λιγούρα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νηστίσιμες τηγανίτες Πάρου με κανέλα και μέλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Τηγανίτες αφράτες μέσα και τραγανές έξω, με μπόλικο πετιμέζι ή μέλι και κανέλα, εννοείται από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Είναι το γλυκό πρωινό η το σνακ των παιδιών. Παραδοσιακή συνταγή Πάρου, εύκολη, γρήγορη και φανταστική

Την βρήκαμε στο argiro.gr και σας την μεταφέρουμε παρακάτω! Όλα τα υλικά και τα βήματα ένα προς ένα για να πετύχετε αυτή την εξαιρετική συνταγή.

Υλικά Συνταγής

  • 2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. μαγιά στιγμής
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1½ κούπας νερό

Για το σερβίρισμα

  • μέλι
  • ή πετιμέζι ή κανελοζάχαρη
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  • Για τις αφράτες και εύκολες τηγανίτες χωρίς αυγά, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι σε µπολ. Προσθέτουµε τη µαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουµε µε κουτάλι ή σύρµα.
  • Προσθέτουµε το νερό και το αλάτι. Ανακατεύουµε καλά τον χυλό να οµογενοποιηθεί και να γίνει οµοιόµορφος. Τον σκεπάζουµε και τον αφήνουµε να σταθεί για 30΄.
  • Ο χυλός δεν πρέπει να είναι πολύ αραιός.
  • Ζεσταίνουµε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι και κουταλιά κουταλιά τις τηγανίζουµε µέχρι να ροδίσουν. Τις γυρίζουµε και από την άλλη πλευρά. Τις αφήνουµε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν.
  • Σερβίρουμε τις τηγανίτες με μέλι, αγνό πετιμέζι, ή ζάχαρη και κανέλα.

Extra tips για τέλειες τηγανίτες

  • Aν ο χυλός είναι αραιός, θα βγουν πιο πλακέ.
  • Αν ο χυλός ειναι σφιχτός θα βγουν πιο φουσκωτές.
  • Αν δεν κάνει να φάτε ζάχαρη, παραλείψτε την τελείως και στο χυλό προσθέστε 1 κουταλιά σούπας πετιμέζι.

Ωστόσο, αν θες να φτιάξεις τις κλασικές τηγανίτες των παιδικών σου χρόνων βρήκαμε μια συνταγή από το χρονοντούλαπο της γιαγιάς! Δείτε την εδώ

Λυχναράκια Πάρου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Μοναδική αυθεντική παραδοσιακή συνταγή

Μια μοναδική αυθεντική συνταγή από την μακρινή και πανέμορφη Πάρο θα μοιραστούμε σήμερα μαζί σας στο Youweekly.gr! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας μαθαίνει να κάνουμε Λυχναράκια με κανέλα στο τελείωμα. Μια συνταγή που πραγματικά θα λατρέψετε.

Την βρήκαμε στο argiro.gr! Αυθεντική παραδοσιακή συνταγή για γλυκά τυροπιτάκια με όλα τα μυστικά τους, από την Πάρο και την Αντίπαρο. Το ίδιο γλυκό το συναντάμε σε όλες τις κυκλάδες αλλά και στην Κρήτη, με μικρές παραλλαγές και διαφορετικές ονομασίες, όπως μελιτίνια, καλτσούνια, μελοπιτάκια, λυχναράκια, μελιτερά κλπ.

Υλικά Συνταγής

  • 600 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 150 γραμ. βούτυρο Πάρου (σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο)
  • 200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/3 κ.γλ αλάτι
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα φύλλου

Για τη γέμιση

  • 700 γραμ. φρέσκια ανάλατη μυζήθρα Πάρου (καλά στραγγισμένη)
  • 1/2 φλ. θυμαρίσιο μέλι
  • 1 γεμάτη κ.σ. φρυγανιά ή σιμιγδάλι
  • 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • λίγη ζάχαρη για το ψήσιμο

Για το τελείωμα

  • 1 αυγό χτυπημένο
  • λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
  • λίγη κανέλα

Εκτέλεση

  • Για τα παραδοσιακά λυχναράκια, κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι. Κρατήστε στην άκρη 1 φλ. αλεύρι και θα το προσθέσετε κατά το ζύμωμα.
  • Μέσα στο αλεύρι, προσθέτουμε σε κομματάκια το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) και ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα-τρίβουμε το μείγμα, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό, τη ζάχαρη. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει.
  • Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη.Την αφήνουμε για 45΄ στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε τα κομμάτια σε πολύ λεπτό φύλλο. Αν έχετε μηχανή για φύλλο ακόμα καλύτερα.
  • Με κουπ πατ ή με ροδάκι, κόβουμε δίσκους ζύμης διαμέτρου 10 εκ. Σε κάθε φύλλο ακουμπάμε στο κέντρο 1 κ.γλ. γέμιση. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά τσιμπώντας τα, με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, φυλακίζοντας μέσα τη γέμιση και δημιουργώντας τοιχώματα ζύμης.
  • Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες. Τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού. Τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Ψήνουμε τα λυχναράκια στους 180 βαθμούς C για 25΄, να ροδίσουν καλά. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Για την γέμιση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.

Μυστικά για τα παραδοσιακά λυχναράκια της Πάρου με την κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

  • Η γλύκα της γέμισης είναι καθαρά υποκειμενική. Δοκιμάστε τη γέμιση κι αν θέλετε προσθέστε λίγη ζάχαρη. Στην Πάρο οι γλυκές τυρόπιτες δεν γίνονται πολύ γλυκές.
  • Βούτυρο ή ελαιόλαδο; Την περίοδο του Πάσχα που έχουμε πολύ ντόπιο φρέσκο βούτυρο φτιάχνουμε τις τυρόπιτες με βούτυρο Παριανό. Όμως και με ελαιόλαδο γίνονται τέλειες.
  • Αν η φρέσκια μυζήθρα σας είναι ημέρας έχει αρκετή υγρασία, όποτε θα πρέπει να τη στραγγίσετε καλά σε τουλπάνι.
  • Μπορείτε να κάνετε και απλή ζύμη, χωρίς αυγό και γιαούρτι, μόνο με ελαιόλαδο, λίγο χυμό πορτοκαλιού, αλεύρι και ζάχαρη.
  • Η ποσότητα τεμαχίων, εξαρτάται πάντα από το πόσο λεπτό θα ανοίξετε το φύλλο. Όσο πιο λεπτό το φύλλο τόσο πιο πολλά λυχναράκια θα βγουν στο τέλος.
  • Ανοίξτε πολύ λεπτό το φύλλο για να μείνουν τραγανές οι γλυκές τυρόπιτες.
  • Η γέμιση πρέπει να είναι σταθερή κι όχι αραιή. Γι’ αυτό αν χρειαστεί προσθέστε λίγη φρυγανιά, αλεύρι ή σιμιγδάλι.
  • Ανακατέψτε πολύ καλά τα υλικά της γέμισης ώστε να λιώσει καλά η μυζήθρα και η γέμιση να γίνει κρέμα.
  • Δεν πρέπει να είναι πολύ γεμάτα τα λυχναράκια, γιατί θα φουσκώσουν με το ψήσιμο και θα χυθούν έξω από το φύλλο.
  • Όταν φτιάξετε τα λυχναράκια, μπορείτε να ψήσετε λίγα και τα υπόλοιπα να τα καταψύξετε. Μετά όταν τα χρειαστείτε, τα αφήνετε 30΄ στον πάγκο σας, αλείφετε τότε με διάλυμα αυγού και τα ψήνετε.
  • Αφού ψηθούν διατηρούνται για 4-5 ημέρες εκτός ψυγείου.