Μηλόπιτα σε φορμάκια από την Βέφα Αλεξιάδου - Κανέλα και λεμόνι κάνουν την διαφορά

Το μυστικό είναι στο ξύσμα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μηλόπιτα σε φορμάκια από την Βέφα Αλεξιάδου - Κανέλα και λεμόνι κάνουν την διαφορά

Η απόλυτη συνταγή για μηλόπιτα σε φορμάκια από την Βέφα Αλεξιάδου! Κανέλα και λεμόνι κάνουν την διαφορά και αν την δοκιμάσεις, δεν θα μείνει τίποτα για την επόμενη μέρα! Βήμα - βήμα η διαδικασία με υλικά που σίγουρα έχεις και εσύ στο σπίτι σου.

Αν πάλι δεν τα έχεις, ευκαιρία για μια εξόρμηση στο σούπερ μάρκετ, αφού μιλάμε για το απόλυτο γλυκό για το Σαββατοκύριακο που το αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Ιδού λοιπόν η διαδικασία...

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 160 γρ. βούυρο αγελάδος
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σούπας νερό

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ. κόκκινα μήλα καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 120 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. κονιάκ
  • 2 κ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μήλα και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν 5-6 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να λιώσουν τα μήλα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Για τη ζύμη ανακατεύουμε όλα τα υλικά που γράψαμε παραπάνω σε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να πάρουμε ένα σφιχτό ζυμάρι.
  • Κάνουμε τη ζύμη μας μια μπάλα και την τυλίγουμε σε μεμβράνη, ενώ στη συνέχεια αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τα βάζουμε σε ένα πάγκο πάνω σε λαδόκολλα (για να μη χρειαστούμε αλεύρι).
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο πάχους 1/2 εκατοστού.
  • Στη συνέχεια την κόβουμε σε κομμάτια μεγαλύτερα από τη διάμετρο της κάθε φόρμας που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Γεμίζουμε τους πάτους της φόρμας με τη ζύμη μας πατώντας καλά να κολλήσει και εντωμεταξύ κόβουμε τη ζύμη και υπόλοιπα κυκλάκια ίσα αυτή τη φορά με τη διάμετρο από τα φορμάκια (για να καπακώσουμε μετά τα μηλοπιτάκια).
  • Γεμίζουμε τα ταρτάκια με τη γέμιση και σκεπάζουμε με τους δίσκους ζύμης που κόψαμε πριν, πιέζοντας ώστε να κολλήσουν με την κάτω ζύμη.
  • Κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C για 25 λεπτά.

Δείτε εδώ και μια άλλη συνταγή κόλαση - Καραμελωμένη κρέμα κανέλας με λεμόνι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Εκτός από την μηλόπιτα δείτε πώς να φτιάξετε σιροπιαστό κανταΐφι με κανέλα από την Βέφα Αλεξιάδου - Έχει και λεμόνι

Είσαι λάτρης των σιροπιαστών γλυκών; Η Βέφα Αλεξιάδου μοιράζεται μαζί σου τα μυστικά της για να μην αφήσουν κομμάτι από αυτό το κανταΐφι με κανέλα!

Το κανταΐφι μετά τον μπακλαβά είναι τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά και παραδοσιακά δεν λείπει ποτέ από τα εορταστικά τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στην πραγματικότητα είναι ένα εύκολο γλυκό που μπορεί ο καθένας να το φτιάξει αντί να το αγοράσει και αν δεν το έχετε τολμήσει μέχρι σήμερα ίσως ήρθε η ώρα να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!

Κι επειδή πάντα στην λεπτομέρεια κρίνεται η διαφορά, θα μοιραστώ μαζί σας ένα μικρό μυστικό που μου είπε η κυρά Στέλλα. Στην πραγματικότητα δηλαδή που μου ψιθύρισε συνωμοτικά στο αυτί όπως μόνο η κυρά Στέλλα ξέρει να κάνει όταν έρχεται η ώρα για το πιο σημαντικό μέρος της συνταγής. Με κάνει να χαμογελάω αυτή η χαριτωμένη συνήθεια… Είναι διαπιστωμένο ότι οι παλιές καλές μαγείρισσες αφήνουν έξω από την συνταγή που δίνουν κάτι τέτοια μικρά tips, έτσι ώστε και κατά γράμμα να την ακολουθήσεις, πάλι οι ίδιες να τα φτιάχνουν καλύτερα και να δηλώνουν άγνοια όταν το δικό σου δεν πετυχαίνει τόσο!

Μετά από ώριμη σκέψη κι ένα μικρό δισταγμό η κυρά Στέλλα μου ψιθύρισε το εξής. “Μαζί με την γέμιση κορίτσι μου να βάζεις πάντα ένα κομμάτι φρέσκο βούτυρο και μετά να το τυλίγεις. Κι από πάνω να περιχύνεις το καθένα με μία κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο, το κανταΐφι δεν θέλει τσιγκουνιές!” Μοναδικό, ανεπανάληπτο, το πιο νόστιμο κανταΐφι που έχω δοκιμάσει ποτέ! Και ό,τι είπαμε, μεταξύ μας….

Τι θα χρειαστούμε…

Για 24 κανταΐφια κλασικού μεγέθους (3 σειρές Χ 8 κομμάτια)

  • 500 γρ. κανταΐφι
  • 300 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 100 γρ. ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης για το πασπάλισμα

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
  • 1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1/2 λεμόνι τον χυμό
  • 1 κ. σούπας γλυκόζη
  • 2 βανίλιες

Τα μυστικά της Βέφας Αλεξιάδου για να μην αφήσουν κομμάτι από το σιροπιαστό κανταΐφι με κανέλα

Ένα άλλο “μυστικό” επιτυχίας που είναι όμως πολύ γνωστό είναι η σωστή επιλογή των υλικών. Δοκιμάστε τα καρύδια, αν τα πάρετε καθαρισμένα. Να είναι γλυκά, νόστιμα και να μην έχουν άσχημη μυρωδιά (ταγγισμένα). Φροντίστε το κανταΐφι που θα επιλέξετε να είναι προσεγμένο, φτιαγμένο με καλές πρώτες ύλες, με λεπτές και ελαστικές ίνες και αφού ψηθεί να μείνει μέσα υγρό, μαλακό και βουτυράτο, αλλά απ΄έξω τραγανό και ροδοκοκκινισμένο. Και φυσικά μην παραλείψετε το καλής ποιότητας φρέσκο βούτυρο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σ΄ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά από την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια. Χοντροκόβουμε και τα καρύδια. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.

Ξανοίγουμε καλά το κανταΐφι. Παίρνουμε μία ποσότητα όπως στην φωτογραφία και το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας. Βάζουμε πάνω μία κουταλιά από το μείγμα της γέμισης και ένα κυβάκι βούτυρο. Ρολάρουμε και τυλίγουμε.

Τοποθετούμε τα τυλιγμένα κανταΐφια σε βουτυρωμένο ταψί. Λιώνουμε τα κυβάκια βούτυρο που μας περίσσεψαν και ρίχνουμε 1 κ. σούπας σε κάθε κανταΐφι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια, περίπου 45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Μόλις το βγάλουμε, έτσι όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε προσεκτικά με το κρύο σιρόπι και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης. Καλά είναι να μείνει όλη την νύχτα να ρουφήξει καλά το σιρόπι και μετά να το απολαύσετε.

Κι αν θες μετά να τους αποτελειώσεις με ένα αλμυρό πιάτο μπορείς να δοκιμάσεις κι αυτή την συνταγή κόλαση από την Αργυρώ Μπαρμαρίγου - Φτερούγες κοτόπουλου σαν αυτές των KFC