Παγωμένο λικέρ κυδώνι με κανέλα από την Βέφα Αλεξιάδου

Στην υγεία μας

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Παγωμένο λικέρ κυδώνι με κανέλα από την Βέφα Αλεξιάδου

Μια συγκλονιστική συνταγή για εύκολο και γρήγορο λικέρ θα σας παρουσιάσει το Youweekly.gr σήμερα από τα χεράκια της Βέφας Αλεξιάδου. Είναι προτιμότερο να το δοκιμάσετε παγωμένο και να προσθέσετε σίγουρα κανέλα μέσα.

Παρακάτω καταγράφονται τα υλικά παρασκευής αλλά και τα βήματα που πρέπει να να ακολουθήσετε για να το φτιάξετε μόνες στο σπίτι.

Υλικά

  • 5 μεγάλα γερά κυδώνια
  • 2 φλ.τσ. ζάχαρη
  • 1 λίτρο τσίπουρο (γράπα)
  • 2-3 ξύλα κανέλα

Για το σιρόπι

  • 2 φλ.τσ. ζάχαρη
  • 1/2 λίτρο νερό

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τα κυδώνια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, αφαιρώντας μόνο τα κουκούτσια.
  • Τα βάζουμε σε μια μεγάλη γυάλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 2-3 εβδομάδες.
  • Στο διάστημα αυτό, ανακατεύουμε συχνά για να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 2-3 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Στραγγίζουμε με βαμβάκι ή τουλπάνι τα κυδώνια και ξαναβάζουμε στη γυάλα το απόσταγμα μαζί με το κρύο σιρόπι.
  • Περιμένουμε άλλη 1 εβδομάδα και το λικέρ μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
  • Πίνεται καλύτερα παγωμένο.

Ωστόσο, δείτε εδώ το υπέροχο γλυκό που μπορείτε να το συνδυάσετε! Είναι κόλαση αυτή η συνταγή

Γλυκό κουταλιού κυδώνι

Εύκολο στην προετοιμασία και ακόμη πιο εύκολο στην κατανάλωση, αφού αν δεν το βάλετε ψηλά ψηλά στο ράφι όπως έκαναν οι γιαγιάδες μας θα εξαφανιστεί πολύ σύντομα!

Υλικά

  • 2 κιλά ώριμα γερά κυδώνια, χωρίς χτυπήματα και μαλακά σημεία
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 300ml νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  • Πλένετε καλά τα κυδώνια και τα σκουπίζετε. Τα ξεφλουδίζετε (για ευκολία χρησιμοποιείτε το εργαλείο που ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τα λαχανικά), ραντίζοντας κάθε κυδώνι που καθαρίζετε με χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσει η σάρκα.
  • Τα κόβετε πρώτα στα οχτώ με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι και αφαιρείτε προσεκτικά τα κουκούτσια και το σκληρό πυρήνα τους. Μαζεύετε τα κουκούτσια, τα καθαρίζετε από υπολείμματα σάρκας και τα τυλίγετε σε ένα μικρό κομμάτι τουλπάνι, το οποίο δένετε με μια κλωστή. Στη συνέχεια, κόβετε κάθε κομμάτι κυδώνι σε λεπτές φέτες και μετά κόβετε κάθε φέτα σε μικρά, λεπτά μπαστουνάκια.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι της κανέλας και βράζετε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα κομμένα κυδώνια και το τουλπανάκι με τα κουκούτσια και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Τα κουκούτσια του κυδωνιού (και του μήλου) περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυσικής πηκτίνης, ουσίας που βοηθά να δέσει το σιρόπι, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε τεχνητή πηκτίνη ή γλυκόζη.
  • Μαγειρεύετε για 35-40 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Μόλις περάσει ο χρόνος βρασίματος βάζετε μια μικρή ποσότητα από το σιρόπι σε ένα λευκό, καθαρό πιατάκι του καφέ. Το βάζετε για 1 λεπτό στο ψυγείο για να κρυώσει και μετά περνάτε ένα κουτάλι από μέσα: Αν αφήσει δρομάκι που κλείνει αργά, είναι έτοιμο. Αν το δρομάκι κλείνει γρήγορα, βράζετε για λίγα λεπτά ακόμα και ξαναδοκιμάζετε.
  • Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πετάτε το τουλπανάκι με τα κουκούτσια και μοιράζετε αμέσως το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, βάζοντας στο καθένα από ένα δύο φύλλα αρμπαρόριζας.