Δροσερό γλυκό "Σουλτάνα" από την Βέφα Αλεξιάδου - Για όσους έχουν εμμονή με το πορτοκάλι

Ένα όνειρο γεύσεων απλά

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Δροσερό γλυκό

Είσαι από αυτούς που έχουν εμμονή με το πορτοκάλι και εκτός από φρούτο θέλουν να το γεύονται και σε γλυκό; Η Βέφα Αλεξιάδου σου έχει την απόλυτη συνταγή για την δροσερή "Σουλτάνα".

Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά τόσο τα υλικά όσο και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις κατά γράμμα για έχεις ένα γευστικότατο αποτέλεσμα.

Υλικά

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 κουταλάκια μπεικιν
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κούπα καλομποκελαιο
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • για το σιρόπι
  • 2 κούπες νερό
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουτάλια ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε το μπεικιν με το γιαούρτι και το αφήνουμε να φουσκώσει (το βάζουμε σε ένα μπολ).
  • Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη, τα αυγά, το καλομποκελαιο, το ξύσμα και τις βανίλιες, ώσπου να αφρατεψει το μείγμα. Προσθέτουμε στο γιαούρτι το μείγμα και ανακατεύουμε απαλά.
  • Σε ένα μακρόστενο πυρέξ βάζουμε λίγο καλαμποκέλαιο και στρώνουμε τα φύλλα σαν τριαντάφυλλα ή σαν πλισέ φούστα. Ρίχνουμε τα μειγμα ανάμεσα στις πτυχές που έχουμε δημιουργήσει προσέχοντας να πάει σε όλα τα φύλλα.
  • Αφήνουμε για 10 λεπτά να ρουφήξουν τα φύλλα και ψήνουμε στους 180 για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Το βάζουμε στο κάτω ράφι του φούρνου.
  • Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά. Όταν βγάλουμε το γλυκό το περιχύνουμε με το σιρόπι κουταλιά κουταλιά να πάει παντού.
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και μετά ορμάμε.

Βέβαια, αν δεν μπορείς να περιμένεις τόση ώρα για να φας γλυκό δες εδώ αυτή την πεντάλεπτη συνταγή για ένα γλυκό που έχει μηδενικές θερμίδες!

"Κόλαση" αυτό το γλυκό κουταλιού πορτοκάλι - Η μυστική συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου στη δημοσιότητα

Η μυστική συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου για γλυκό του κουτουλιού πορτοκάλι βρίσκεται πλέον στην δημοσιότητα και την μοιραζόμαστε μαζί σας! Είναι μια συνταγή "κόλαση" και για μικρούς και για μεγάλους.

Είναι μια συνταγή από τις αγαπημένες της Βέφας Αλεξιάδου. Γεμάτη αρώματα εσπεριδοειδών!

Υλικά

  • 40 πορτοκάλια πολύ μικρά κλημεντίνες
  • 3 κιλά ζάχαρη
  • 10 κούπες νερό
  • 2 λεμόνια τον χυμό
  • 2 κουταλάκια ξινό

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τα πορτοκάλια και με κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε ένα μικρό κομμάτι στο μέρος του κοτσανιού.
  • Τα βράζουμε τρεις φορές από 10'.
  • Τα βγάζουμε σε τρυπητό για λίγο και κατόπιν τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας με το άνοιγμα προς τα κάτω για μια με δύο ώρες.
  • Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 10' και κατόπιν προσθέτουμε τα πορτοκάλια και τα βράζουμε όλα μαζί για 15'. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε ως την επόμενη μέρα.
  • Προσθέτουμε το χυμό και το ξινό και βράζουμε για πολύ λίγο να δέσει. Εγώ έβρασα μόνο 3' γιατί ήταν έτοιμο θα το δείτε. Όταν ρίχνοντας σε ένα πιάτο κάνει κόμπο σαν πέρλα και δεν τρέχει είναι έτοιμο. Καλή επιτυχία!
  • Προτιμήστε να το φτιάξετε σχεδόν μόλις βγαίνουν τα πορτοκάλια και είναι μικρά και ελαφρώς αγουρωπά και με λεπτή φλούδα