Ανάποδη μηλόπιτα με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Λιώνει στο στόμα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ανάποδη μηλόπιτα με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η πιο ωραία μηλόπιτα που έχεις δοκιμάσει είναι αυτή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Εύκολη, αναποδογυριστή με καραμελωμένα μήλα και ελάχιστη κανέλα, αφράτη και θεϊκή. Φτιάξε την τώρα και θα μας θυμηθείς.

Την συνταγή εννοείται πως την βρήκαμε στο argiro.gr και παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα υλικά, η εκτέλεση καθώς και τα μυστικά για να φτιάχνεις πάντα την τέλεια μηλόπιτα.

Υλικά Συνταγής

Για το κέικ μήλου

  • 200 γραµ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φλ. γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 500 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. καρύδι χοντροκομμένο
  • 1/2 φλ. σταφίδες ανάμεικτες
  • 2 μήλα κομμένα σε καρέ
  • 2-3 κ.σ κονιάκ
  • 1 κ.σ. κοφτή κανέλα

Για το ταψί

  • 100 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 100 γραμ. καστανή ζάχαρη (ή κρυσταλλική)
  • 3 μήλα ανάμεικτα (πράσινα και κόκκινα)
  • 1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
  • λιγο βούτυρο για το άλειμμα

Εκτέλεση

  • Αυτή η ανάποδη μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα, είναι εύκολη και αφράτη και η ζύμη της γεμάτη με κομμάτια φρούτου.
  • Για την αναποδογυριστή μηλόπιτα, θα χρησιμοποιήσουμε µια μεγάλη φόρμα δακτυλίδι µε αποσπώμενη βάση ή ταψάκι 30-32 εκατοστά. Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με το μαλακό βούτυρο.Τσαλακώνουμε το αντικολλητικό χαρτί, το ανοίγουμε και το στρώνουμε στη βουτυρωμένη φόρμα. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο από τα 100 γραμ. όλο το αντικολλητικό χαρτί.
  • Πασπαλίζουμε τη βάση του ταψιού, που θα στήσουμε τη μηλόπιτα, µε την καστανή ζάχαρη.
  • Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα μήλα στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, και αφήνουμε τη φλούδα. Ξεκινάμε να καλύψουμε όλη τη βάση της φόρμας, με φέτες μήλου, στρώνοντας κυκλικά, φέτες κόκκινου και πράσινου µήλου εναλλάξ.
  • Αφήνουμε για λίγο στην άκρη, τη στρωμένη με τα μήλα φόρμα και ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη της μηλόπιτας.
  • Σε ένα μπολ, κόβουμε τα μήλα σε μικρά καρέ και τα ραντίζουμε µε το κονιάκ. Τα πασπαλίζουμε µε κανέλα, και τα αφήνουμε στην άκρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα στους 180 °C.
  • Χτυπάμε στο μίξερ, τη ζάχαρη µε το βούτυρο για 5-6 λεπτά, να αφρατέψει και να κρεμώσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα, να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα. Λίγο λίγο και εναλλάξ, προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι με το γάλα. Αρχίζοντας και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι. Τέλος, προσθέτουμε τα μήλα, τις σταφίδες και το καρύδι.
  • Με μία σπάτουλα απαλά, αναδιπλώνουμε το μείγμα να μπουν μέσα τα υλικά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη στρωμένη με μήλα φόρμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  • Δεν βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, αν δεν ελέγξουμε πρώτα το εσωτερικό του με μία οδοντογλυφίδα, και δούμε ότι ψήθηκε.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε τη μηλόπιτα σε μία πιατέλα, όσο ακόμα είναι ζεστή και τρέχει η καραμέλα. Αφαιρούμε το χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσει και αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.
  • Εάν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς C, και ψήστε στη μεσαία σχάρα.

Ωστόσο, για σένα που είσαι εθισμένη στο μήλο δες εδώ αυτή την τέλεια συνταγή για κέικ μήλου! Επίσης, από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μυστικά για τέλεια μηλόπιτα

  • Επιλέξτε σφιχτά ώριμα και ζουμερά μήλα, για να μοσχοβολήσει η μηλόπιτα που θα φτιάξετε.

Επιλέξτε μήλα αυτών των δύο ποικιλιών

  • Granny smith: ξινόμηλα, τα οποία έχουν έντονο πράσινο χρώμα, σφιχτή, τραγανή σάρκα και ελαφρώς όξινη γεύση, και
  • Golden delicious: Τριπόλεως με τραγανή χυμώδη σάρκα και πολλά αρώματα.
    Η συμβουλή μου είναι να επιλέξετε όποια ποικιλία μήλων σάς αρέσει. Όμως, σίγουρα βάλτε στην μηλόπιτα και 2-3 μήλα από τις παραπάνω ποικιλίες, γιατί θα δώσουν ένταση στη μηλόπιτα σας και πολλά αρώματα Επίσης, αυτές οι ποικιλίες μετά το μαγείρεμα-ψήσιμο δεν λιώνουν και δεν υγροποιούν τη ζύμη.
  • Για ζουμερές μηλόπιτες με πολύ άρωμα,κόψτε τα φρούτα σε ένα μπολ, πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη και το μπαχαρικό της αρεσκείας σας -κανέλα ή μοσχοκάρυδο- κι ανακατέψτε με τα χέρια. Αφήστε να σταθούν για λίγο. Το άρωμα που θα δώσει ο χυμός που θα μείνει στο μπολ κάνει τη μηλόπιτα μοναδική.
  • Αφήστε τη φλούδα πάνω στα μήλα,όταν αυτή είναι λεπτή, γιατί δίνει αρώματα στη μηλόπιτα. Στα κόκκινα μήλα που έχουν χοντρή φλούδα αφαιρέστε τη.
  • Βγάλτε τη μηλόπιτα όταν πρέπει από το σκεύος που ψήθηκε. Μια αναποδογυριστή μηλόπιτα πρέπει, αφού βγει από το φούρνο, να σταθεί για λίγο και να αναποδογυριστεί σε πιατέλα όσο ακόμα οι καραμέλες του μήλου είναι ζέστες. Αν την αφήσουμε να κρυώσει θα σκληρύνει και δεν θα βγαίνει από το ταψί.
  • Σερβίρετε τη μηλόπιτα και κρύα. Ζεστή είναι σίγουρα πιο προκλητική. Δοκιμάστε όμως, να αφήσετε τη μηλόπιτα να σταθεί για μερικές ώρες. Θα κρυώσουν οι χυμοί του μήλου και θα μετατραπούν σε ένα ωραίο σιρόπι που θα ποτίσει τη ζύμη της μηλόπιτα σας, κάνοντάς την καλύτερη από ότι ήταν ζεστή.