Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Φανταστικό νηστίσιμο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Χωρίς αυγά με λίγη κανέλα

Ότι πρέπει για το Πάσχα στο σπίτι

Φανταστικό νηστίσιμο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Χωρίς αυγά με λίγη κανέλα
ΓΛΥΚΕΣ 03.04.2020 07:12
Από Youweekly Team

Θα πάθετε πλάκα με το φανταστικό αυτό νηστίσιμο τσουρέκι της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου χωρίς αυγά με λίγη κανέλα! Είναι γεμιστό με σοκολάτα. Δεν θα το πιστεύετε αν δεν το δοκιμάσετε.

Την συνταγή την βρήκαμε στο argiro.gr και παρακάτω σας την αποκαλύπτουμε αναλυτικά. Τι υλικά χρειάζεστε αλλά και τα βήματα για να την κάνετε μόνη σπίτι.

Υλικά Συνταγής

  • 2 κύβους νωπή μαγιά 2x25 γρ.
  • 15 γραμ. ζάχαρη
  • 25 γραμ. χλιαρό νερό
  • 170 γραμ. ζάχαρη
  • 220 γραμ. φρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 130 γραμ. φυτικό μαγειρικό λίπος
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι
  • ½ κ.γλ. μαστίχα
  • 600 γραμ. αλεύρι 70% για τσουρέκι

Για την γέμιση

  • 150 γραμ. ξύσμα σοκολάτας
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού (ακέρωτο)
  • 60 γραμ. ζάχαρη
  • ½ κ.γλ. κανέλα

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε το νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς αυγά, ενεργοποιώντας πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και ρίχνουμε το νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  • Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να κάνει φυσαλίδες στην επιφάνεια. Λιώνουμε το φυτικό μαγειρικό λίπος και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το φυτικό μαγειρικό λίπος, το χυμό, το μαχλέπι, τη μαστίχα και την ενεργοποιημένη μαγιά. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά δυνατά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και βουτυράτη.
  • Την βάζουμε σε μπολ.
  • Την σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να σταθεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Την ξεφουσκώνουμε. Την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο 40Χ15 και πασπαλίζουμε γέμιση. Την κάνουμε ρολό και το στρίβουμε. Φτιάχνουμε και τα άλλα 2 φυτίλια.
  • Τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
  • Φυλακίζουμε τις ενώσεις από κάτω, στις άκρες. Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε. Το αφήνουμε, καλύτερα μέσα στον φούρνο, να μην ξεραίνεται, για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς C για 35 λεπτά περίπου, να ροδίσει και να φουσκώσει.
  • Μόλις το βγάλουμε αλείφουμε με λίγο φυτικό μαγειρικό λίπος να γυαλίζει ή το βουτάμε σε κουβερτούρα.
  • Βγάζουμε ένα μεγάλο τσουρέκι.

Ωστόσο, ρίξε και μια ματιά σε αυτό το συγκλονιστικό νηστίσιμο κέικ με σοκολάτα και πορτοκάλι εδώ!

Μυστικά για τα πιο κορδονάτα, αφράτα τσουρέκια με ίνες

Πώς θα πετύχεις τα πιο αφράτα τσουρέκια με ίνες, κορδονάτα, φουσκωτά, μαστιχωτά και γεμάτα αρώματα;

Διάβασε με προσοχή ό,τι έχω καταγράψει από την εμπειρία μου και θα φτιάξεις το πιο πετυχημένο, μαστιχωτό και αφράτο τσουρέκι!

Ποιο είναι το κατάλληλο αλεύρι για τα καλύτερα τσουρέκια;

Το δυνατό αλεύρι είναι ιδανικό για τσουρέκια. Εχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κι είναι πλούσιο σε γλουτένη απαραίτητη για την ανάπτυξη του πλέγματος της ζύμης.

Τι είναι το πλέγμα της γλουτένης και τι ρόλο παίζει στο ζύμωμα των τσουρεκιών;

Μετά την προσθήκη των χλιαρών υγρών αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης, που δένει τα συστατικά του τσουρεκιού και με την ξεκούραση και το φούσκωμα της ζύμης, αυτό σταθεροποιείται. Σαν αποτέλεσμα έχουμε φουσκωτά και αφράτα τσουρέκια.

Γιατί πρέπει να προσέχω τις θερμοκρασίες των υλικών; Γιατί δεν φουσκώνουν τα τσουρέκια;

Η μαγιά είναι ζωντανή κι αποτελείται από ζυμομύκητες. Αυτοί ενεργοποιούνται και προκαλούν χημικές αντιδράσεις δημιουργώντας κυψέλες μέσα στην ζύμη.

Οι θερμοκρασίες των υλικών δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 40 °C (εγώ 35 °C σας λέω για να μην έχουμε αποτυχία και μου λέτε ότι τα τσουρέκια σας δεν φούσκωσαν)

Αν είναι καυτά τα υγρά υλικά που θα πέσουν πάνω στην μαγιά τότε θα καούν οι ζυμομύκητες της μαγιάς και δεν θα φουσκώσουν τα τσουρέκια όσο κι αν περιμένετε.

Πώς θα πετύχω μαστιχωτά, κορδονάτα τσουρέκια με ίνες;

Οι κόρδες και οι ίνες στην ψίχα του τσουρεκιού, είναι αποτέλεσμα του ζυμώματος και του διπλώματος της ζύμης με καλά βουτυρωμένα χέρια. Επίσης, η υπομονετική και καλή ξεκούραση της ζύμης για πολλές ώρες, είναι σημαντικός παράγοντας για να έχουν πλήρη επιτυχία και να γίνουν φανταστικά τα τσουρέκια σας

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Βάλε κανέλα στα πιο λαχταριστά vegan κουλουράκια λαδιού από την Αγυρώ Μπαρπαρίγου

Ζουμερό παστίτσιο με πένες, λουκάνικα και λίγο κανέλα για μυρωδιά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Share