Κέικ λεμόνι με σιρόπι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Λιώνει στο στόμα

Λαχταριστή συνταγή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κέικ λεμόνι με σιρόπι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου  - Λιώνει στο στόμα

Κέικ λεμόνι με σιρόπι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, θα λιώνει στο στόμα. Μια συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και που δεν θα μείνει ούτε ένα κομμάτι μέσα στο σπίτι αν επιχειρήσετε να την φτιάξετε και εσείς.

Μια συνταγή από το argiro.gr. Αυτό είναι το απόλυτο κέικ λεμόνι με σιρόπι, που την επόμενη ημέρα γίνεται ακόμα καλύτερο. Δοκιμάστε το όλοι. Όταν τα λεμόνια είναι σε αφθονία, είναι και η καλύτερη εποχή να γεμίσει το σπίτι με τα αρώματά τους.

Υλικά Συνταγής

  • 1 ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. βούτυρο μαλακό
  • 4 μεγάλα αυγά θερμ. δωμ.
  • ξύσμα από 2 λεμονιά ακέρωτα
  • 3 φλ. αλεύρι κοσκινισμένο μαλακό ή γ.ο.χ.
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γραμ.)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Για το σιρόπι λεμονιού

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 ½ φλ. νερό
  • 3 κ.σ χυμό από φρέσκο λεμόνι
  • τη φλούδα από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

  • Για το ζουμερό κέικ λεμόνι με σιρόπι, επιλέγουμε φρέσκα λεμόνια, ακέρωτα και βιολογικά.
  • Κοσκινίζουμε σε ψιλή σίτα το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Την αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς C, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
  • Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα για 4-5 λεπτά. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μίγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
  • Χαμηλώνουμε το μίξερ. Εναλάξ προσθέτουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι. Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι. Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στο μίγμα δεν ανακατεύουμε πολύ.
  • Αδειάζουμε το κέικ στην έτοιμη φόρμα. Ψήνουμε για περίπου 50′ ή μέχρι να βγαίνει καθαρή από ζύμη η λάμα ενός μαχαιριού από το κέντρο του κέικ. Το κέικ λεμόνι είναι έτοιμο, όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 10′ στην φόρμα. Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
  • Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5′ -6′ από την ώρα που θα πάρει βράση.
  • Ξαναβάζουμε το κέικ στη φόρμα. Με σουβλί ή με ξυλάκια από σουβλάκι τρυπάμε παντού μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια του κέικ.
  • Περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο κέικ λεμόνι με το ζεστό σιρόπι λεμονιού μέχρι να το πιει όλο. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει τελείως. (Ιδανικά το ξεφορμάρουμε μετά από μερικές ώρες). Τότε το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Extra Tips

  • Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς C.
  • Όλα τα υλικά, γιαούρτι-βούτυρο-αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ο χρόνος ψησίματος, ποικίλει από φούρνο σε φούρνο. Διαβάστε στην εκτέλεση αλλά αναλυτικά και στα μυστικά μου, πώς θα καταλάβετε ότι ψήθηκε σωστά το κέικ.
  • Αυτό θα μπορούσε να λέγεται «το κέικ της επόμενης ημέρας» γιατί την επόμενη ημέρα το σιρόπι έχει διαπεράσει σωστά όλη την επιφάνεια του κέικ από πάνω ως κάτω και είναι στην καλύτερη στιγμή του να καταναλωθεί

Αν θέλετε κάτι διαφορετικό δείτε και αυτό το φανταστικό γλυκό κουταλιού "Λεμονανθό".

Αν δεν θέλετε λεμόνι κέικ δείτε αυτό το ελληνικό τσιζκέικ µε φρέσκια µυζήθρα μέλι και κανέλα

Ελληνικό τσιζκέικ µε φρέσκια µυζήθρα μέλι και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Μια συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και που δεν θα μείνει ούτε ένα κομμάτι μέσα στο σπίτι αν επιχειρήσετε να την φτιάξετε και εσείς.

Μια συνταγή από το argiro.gr. Αν το φάει ένας Αμερικανός θα νομίζει ότι τρώει αυθεντικό τσιζ κέικ Νew York style. Όμως δεν είναι παρά μια φανταστική μυζηθρόπιτα με μέλι, μαστίχα και κανέλα, όπως την φτιάχνουν στις Κυκλάδες.

Υλικά Συνταγής

  • 250 γραμ. μπισκότα digestive ολικής άλεσης
  • 100 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 50 γραμ. (1/2 φλ.) αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης
  • 1 κιλό φρέσκια μυζήθρα ανάλατη
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 4 αυγά
  • 1 πρέζα μαστίχα κοπανισμένη

Εκτέλεση

  • Για το ελληνικό τσιζκέικ με μυζήθρα και μέλι, θρυμματίζουμε πρώτα τα μπισκότα με τα φιστίκια στο μπλέντερ. Τα βάζουμε σε μπολ. Πασπαλίζουμε με κανέλα και προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο. Ψιχουλιάζουμε το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
  • Βουτυρώνουμε φόρμα δαχτυλίδι 23 ή 25 εκ. Στρώνουμε στη βάση της φόρμας το μπισκότο και το πατάμε καλά με την ανάποδη του κουταλιού να κολλήσει.
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μυζήθρα, τη ζάχαρη, το μέλι και τη μαστίχα, τα χτυπάμε να ενωθούν καλά και να κρεμώσει η μυζήθρα για 2΄. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τα ανακατεύουμε να ενωθούν. Αδειάζουμε την κρέμα τυριού στο μπισκότο. Ψήνουμε το τσιζκέικ στους 180 βαθμούς C για 30-35΄ να ροδίσει καλά.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε. Γαρνίρουμε με μέλι, κανέλα και φιστίκια.