Κέικ καρότου με μέλι και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Με λίγες θερμίδες

Έτοιμο σε λιγότερο από 10 λεπτά

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κέικ καρότου με μέλι και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Με λίγες θερμίδες

Κέικ καρότου με μέλι και αλεύρι ολικής, μια νόστιμη και με λίγες θερμίδες συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Ότι πρέπει για παιδιά και για όσους αποφεύγουν τα άσπρα άλευρα και την πολλή ζάχαρη.

Την λαχταριστή αυτή συνταγή την βρήκαμε ξανά στο argiro.gr και παρακάτω θα βρείτε όλα τα υλικά, τα βήματα αλλά και τα μυστικά για να σας βγει λαχταριστό και ζουμερό το κέικ.

Υλικά Συνταγής

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 2/3 φλ. ζάχαρη
  • 1¼ φλ. σπορέλαιο
  • 2 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. σόδα
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 3 κ.σ. σουσάμι
  • 350 γραμ. καρότα (καθαρισμένα και ψιλοτριμμένα)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. μέλι θυμαρίσιο

Εκτέλεση

  • Για το κέικ καρότου με μέλι, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε φόρμα δαχτυλίδι 23 εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και με μίξερ χειρός τα χτυπάμε να αφρατέψουν για 6-7΄. Προσθέτουμε το λάδι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2΄.
  • Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη σόδα, την κανέλα και το σουσάμι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα αυγών.
  • Προσθέτουμε τα καρότα και απαλά ανακατεύουμε με κουτάλι. Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 55΄, μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο του. Το αφήνουμε στη φόρμα.
  • Βάζουμε το μέλι μαζί με το ξύσμα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και να αραιώσει η σύστασή του. Τρυπάμε την επιφάνεια του κέικ και περιχύνουμε με το αραιό μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Δείτε, επίσης, και την συνταγή για νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι - σοκολάτα, πάλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μυστικά για να ψήσετε σωστά το κέικ - Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Το κέικ φούσκωσε και μετά έκατσε. Tι φταίει; Γιατί ξεφουσκώνει το κέικ;

  • Φταίει πρώτα από όλα ο φούρνος σου. Είναι πολύ δυνατός με αποτέλεσμα το κέικ να φουσκώσει γρήγορα, και να κάνει κρούστα εξωτερικά, ενώ από μέσα δεν έχει ψηθεί ακόμα. Επειδή λοιπόν το βλέπεις ροδισμένο και φουσκωτό και νομίζεις ότι είναι έτοιμο, το βγάζεις από το φούρνο. Έτσι, επειδή η καρδιά του ακόμα έχει υγρασία καθώς δεν έχει προλάβει να σταθεροποιηθεί (επειδή το έψησες επιθετικά απέξω), κάθεται μόλις το βγάλεις από το φούρνο και ξεφουσκώνει το κέικ. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε λασπωμένο κέικ και άψητο το κέντρο του κέικ, με χοντρή ρόδινη κόρα γύρω γύρω.
  • Ανοιγοκλείνεις συνέχεια την πόρτα του φούρνου χωρίς λόγο. Είναι ένα λάθος που συχνά κάνετε, με αποτέλεσμα το κέικ πάνω που πάει να πάρει όγκο από την θερμοκρασία που το περιβάλει (την ώρα που φουσκώνει δηλ) ανοίγεις την πόρτα του φούρνου και πέφτει η θερμοκρασία. Έτσι το κέικ κάθεται και μετά δεν φουσκώνει ξανά. Μην ανοίγεις την πόρτα στο πρώτο μισάωρο του ψησίματος. Εγώ σας προτείνω να αφήσετε το κέικ να ψηθεί στον αναγραφόμενο χρόνο ψησίματος και μετά στο τέλος πια, να ανοίξετε την πόρτα και να μπήξετε ένα μαχαίρι στην καρδιά του κέικ. Αν αυτό βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο. Αν βγει με υγρασία ζύμης η λάμα του μαχαιριού, το κέικ θέλει ακόμα λίγα λεπτά ψησίματος.

Γιατί έσκασε το κέικ;

  • Η φόρμα που χρησιμοποίησες δεν ήταν το κατάλληλο μέγεθος. Ήταν μικρότερη, με αποτέλεσμα το κέικ να ζεσταθεί ολόγυρα καλά, να διογκωθεί απότομα και το υγρό κέντρο του κέικ να ψάχνει δίοδο για να βγει. Οπότε αναγκαστικά σκάει το κέικ στην επιφάνεια και βγαίνει το υγρό κέντρο προς τα έξω. Φροντίζουμε, αν δεν έχουμε πολλά μεγέθη φόρμας, η ζύμη του κέικ να καλύπτει τα ¾ του σκεύους.
  • Φούρνος πολύ δυνατός. Η δυνατή θερμοκρασία ψήνει γρήγορα και επιθετικά το κέικ απ’ έξω, με αποτέλεσμα να σταθεροποιείται γρήγορα εξωτερικά και η υγρή καρδιά να συνεχίζει να διογκώνεται με το ψήσιμο. Το αποτέλεσμα; Κέικ σκασμένο στην επιφάνεια!

Γιατί έμεινε άψητο και λάσπωσε το κέικ από μέσα, ενώ έκανε ωραία κρούστα απ’ έξω;

Γιατί ο φούρνος σου ήταν πολύ δυνατός. Έκανες επιθετικό ψήσιμο και ενώ γρήγορα έκανε κρούστα και ρόδισε ολόγυρα η καρδιά του δεν πρόλαβε να ψηθεί σωστά.