Κέικ σαγκουίνι με ροζ γλάσο και κανέλα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Κολασμένη συνταγή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κέικ σαγκουίνι με ροζ γλάσο και κανέλα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Κέικ σαγκουίνι με ροζ γλάσο και κανέλα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Μια συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και που δεν θα μείνει ούτε ένα κομμάτι μέσα στο σπίτι αν επιχειρήσετε να την φτιάξετε και εσείς.

Μια συνταγή από το argiro.gr. Ένα κέικ σαγκουίνι μοσχομυριστό, αφράτο και πεντανόστιμο! Το ροζ γλάσο απλά το απογειώνει.

Υλικά Συνταγής

  • 250 γραμ. βούτυρο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 πορτοκάλια σαγκουίνι (σάρκα και ξύσμα)
  • 2 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.γλ μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • χυμό από 2 σαγκουίνια
  • 2 κ.σ ζάχαρη

Για το ροζ γλάσο

  • χυμό από ένα σαγκουίνι
  • 2 φλ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για το κέικ

  • Για το κέικ σαγκουίνι, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε φόρμα στρογγυλή για κέικ με τρύπα στη μέση.
  • Παίρνουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού. Αφαιρούμε τις φλούδες και τις μεμβράνες και ψιλοκόβουμε τη σάρκα τους ή αλέθουμε στο μπλέντερ.
  • Με μίξερ χειρός χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη για 5-6΄να κρεμώσουν και να αφρατέψουν. Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε το λικέρ, το ξύσμα και το σαγκουίνι.
  • Κοσκινίζουμε την κανέλα, το αλεύρι και το μπέικιν. Χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε σιγά σιγά τα κοσκινισμένα υλικά.
  • Ψήνουμε για 55΄περίπου, μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και το βάζουμε σε σχάρα. Τρυπάμε με σουβλί την επιφάνεια. Περιχύνουμε κουταλιές από ζεστό σιρόπι. Περιχύνουμε με το ροζ γλάσο. Το παγώνουμε για 30΄και σερβίρουμε.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 7-8΄μέχρι να μειωθεί ο όγκος του κατά το 1/3. Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό.

Για το ροζ γλάσο

  • Σε μπολ ανακατεύουμε το χυμό σαγκουίνι με την άχνη να γίνει λείο. Προσθέτουμε ή αφαιρούμε άχνη για να πυκνώσουμε ή να αραιώσουμε το γλάσο.Αν θέλετε κάτι διαφορετικό δείτε και αυτό το φανταστικό γλυκό κουταλιού "Λεμονανθό".

Αν δεν θέλετε κέικ σαγκουίνι αλλά θέλετε λεμόνι δείτε αυτή την συνταγή

Κέικ λεμόνι με σιρόπι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, θα λιώνει στο στόμα. Μια συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι και που δεν θα μείνει ούτε ένα κομμάτι μέσα στο σπίτι αν επιχειρήσετε να την φτιάξετε και εσείς.

Μια συνταγή από το argiro.gr. Αυτό είναι το απόλυτο κέικ λεμόνι με σιρόπι, που την επόμενη ημέρα γίνεται ακόμα καλύτερο. Δοκιμάστε το όλοι. Όταν τα λεμόνια είναι σε αφθονία, είναι και η καλύτερη εποχή να γεμίσει το σπίτι με τα αρώματά τους.

Υλικά Συνταγής

  • 1 ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. βούτυρο μαλακό
  • 4 μεγάλα αυγά θερμ. δωμ.
  • ξύσμα από 2 λεμονιά ακέρωτα
  • 3 φλ. αλεύρι κοσκινισμένο μαλακό ή γ.ο.χ.
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γραμ.)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Για το σιρόπι λεμονιού

  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 ½ φλ. νερό
  • 3 κ.σ χυμό από φρέσκο λεμόνι
  • τη φλούδα από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

  • Για το ζουμερό κέικ λεμόνι με σιρόπι, επιλέγουμε φρέσκα λεμόνια, ακέρωτα και βιολογικά.
  • Κοσκινίζουμε σε ψιλή σίτα το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Την αφήνουμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς C, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
  • Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα για 4-5 λεπτά. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μίγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
  • Χαμηλώνουμε το μίξερ. Εναλάξ προσθέτουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι. Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι. Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στο μίγμα δεν ανακατεύουμε πολύ.
  • Αδειάζουμε το κέικ στην έτοιμη φόρμα. Ψήνουμε για περίπου 50′ ή μέχρι να βγαίνει καθαρή από ζύμη η λάμα ενός μαχαιριού από το κέντρο του κέικ. Το κέικ λεμόνι είναι έτοιμο, όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  • Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 10′ στην φόρμα. Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
  • Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5′ -6′ από την ώρα που θα πάρει βράση.
  • Ξαναβάζουμε το κέικ στη φόρμα. Με σουβλί ή με ξυλάκια από σουβλάκι τρυπάμε παντού μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια του κέικ.
  • Περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο κέικ λεμόνι με το ζεστό σιρόπι λεμονιού μέχρι να το πιει όλο. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει τελείως. (Ιδανικά το ξεφορμάρουμε μετά από μερικές ώρες). Τότε το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Extra Tips

  • Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς C.
  • Όλα τα υλικά, γιαούρτι-βούτυρο-αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ο χρόνος ψησίματος, ποικίλει από φούρνο σε φούρνο. Διαβάστε στην εκτέλεση αλλά αναλυτικά και στα μυστικά μου, πώς θα καταλάβετε ότι ψήθηκε σωστά το κέικ.
  • Αυτό θα μπορούσε να λέγεται «το κέικ της επόμενης ημέρας» γιατί την επόμενη ημέρα το σιρόπι έχει διαπεράσει σωστά όλη την επιφάνεια του κέικ από πάνω ως κάτω και είναι στην καλύτερη στιγμή του να καταναλωθεί