Νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς αυγά με κανέλα και καρύδια - Γευστική κόλαση από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Έτοιμη σε δευτερόλεπτα!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς αυγά με κανέλα και καρύδια - Γευστική κόλαση από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μοναδική νηστίσιμη μηλόπιτα με τσιχλωτό χαλβά, κανέλα και καρύδια και χωρίς αυγά! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με αυτή την συνταγή δημιούργησε ακόμα μια γευστική κόλαση!

Ο συνδυασμός των γεύσεων του μήλου με το χαλβά είναι συγκλονιστικός! Την συνταγή εννοείται πως την βρήκαμε στο argiro.gr και παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα υλικά, η εκτέλεση καθώς και τα μυστικά για να φτιάχνεις πάντα την τέλεια μηλόπιτα.

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη

  • 1 /2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ.ταχίνι
  • 1/2 φλ. νερό
  • 2/3 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τη γέμιση

  • 4 μεγάλα μήλα ψιλοκομμένα
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλ. καρύδια χοντροτριμμένα
  • 1 φλ. σταφίδα ξανθιά
    3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 200 γραμ. χαλβάς με σοκολάτα σπασμένος σε κομματάκια
  • κανέλα

Για το σερβίρισμα

  • άχνη ζάχαρη
  • κανέλα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη για τη νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς αυγά

  • Για τη νηστίσιμη μηλόπιτα, ρίχνουμε το ταχίνι και το χυμό πορτοκάλι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε για 30′. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι σε φύλλο και το απλώνουμε σε ταψί 34 εκ. που το έχουμε λαδώσει. Απλώνουμε τη γέμιση μήλου στο στρωμένο φύλλο. Πασπαλίζουμε με τα τρίμματα χαλβά.
  • Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε πάνω από τη γέμιση. Με τα δάκτυλα ενώνουμε προσεκτικά τα δύο φύλλα στα χείλη του ταψιού.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια να φεύγουν οι υδρατμοί. Λαδώνουμε την επιφάνεια και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει.
  • Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε και σερβίρουμε. Αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.

Για τη γέμιση της μηλόπιτας

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.

Ωστόσο, δείτε εδώ πως να φτιάξετε θεϊκές τηγανίτες μήλου σε λίγα μόλις λεπτά!

Ανάποδη μηλόπιτα με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η πιο ωραία μηλόπιτα που έχεις δοκιμάσει είναι αυτή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Εύκολη, αναποδογυριστή με καραμελωμένα μήλα και ελάχιστη κανέλα, αφράτη και θεϊκή. Φτιάξε την τώρα και θα μας θυμηθείς.

Υλικά Συνταγής

Για το κέικ μήλου

  • 200 γραµ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 ½ φλ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
  • 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 βανίλια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 φλ. γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 500 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. καρύδι χοντροκομμένο
  • 1/2 φλ. σταφίδες ανάμεικτες
  • 2 μήλα κομμένα σε καρέ
  • 2-3 κ.σ κονιάκ
  • 1 κ.σ. κοφτή κανέλα

Για το ταψί

  • 100 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 100 γραμ. καστανή ζάχαρη (ή κρυσταλλική)
  • 3 μήλα ανάμεικτα (πράσινα και κόκκινα)
  • 1 κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
  • λιγο βούτυρο για το άλειμμα

Εκτέλεση

  • Αυτή η ανάποδη μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα, είναι εύκολη και αφράτη και η ζύμη της γεμάτη με κομμάτια φρούτου.
  • Για την αναποδογυριστή μηλόπιτα, θα χρησιμοποιήσουμε µια μεγάλη φόρμα δακτυλίδι µε αποσπώμενη βάση ή ταψάκι 30-32 εκατοστά. Αλείφουμε τη βάση και τα πλαϊνά της φόρμας με το μαλακό βούτυρο.Τσαλακώνουμε το αντικολλητικό χαρτί, το ανοίγουμε και το στρώνουμε στη βουτυρωμένη φόρμα. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο από τα 100 γραμ. όλο το αντικολλητικό χαρτί.
  • Πασπαλίζουμε τη βάση του ταψιού, που θα στήσουμε τη μηλόπιτα, µε την καστανή ζάχαρη.
  • Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα μήλα στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, και αφήνουμε τη φλούδα. Ξεκινάμε να καλύψουμε όλη τη βάση της φόρμας, με φέτες μήλου, στρώνοντας κυκλικά, φέτες κόκκινου και πράσινου µήλου εναλλάξ.
  • Αφήνουμε για λίγο στην άκρη, τη στρωμένη με τα μήλα φόρμα και ξεκινάμε να φτιάξουμε τη ζύμη της μηλόπιτας.
  • Σε ένα μπολ, κόβουμε τα μήλα σε μικρά καρέ και τα ραντίζουμε µε το κονιάκ. Τα πασπαλίζουμε µε κανέλα, και τα αφήνουμε στην άκρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα στους 180 °C.
  • Χτυπάμε στο μίξερ, τη ζάχαρη µε το βούτυρο για 5-6 λεπτά, να αφρατέψει και να κρεμώσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα, να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύσμα. Λίγο λίγο και εναλλάξ, προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι με το γάλα. Αρχίζοντας και τελειώνοντας πάντα με αλεύρι. Τέλος, προσθέτουμε τα μήλα, τις σταφίδες και το καρύδι.
  • Με μία σπάτουλα απαλά, αναδιπλώνουμε το μείγμα να μπουν μέσα τα υλικά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη στρωμένη με μήλα φόρμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  • Δεν βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, αν δεν ελέγξουμε πρώτα το εσωτερικό του με μία οδοντογλυφίδα, και δούμε ότι ψήθηκε.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε τη μηλόπιτα σε μία πιατέλα, όσο ακόμα είναι ζεστή και τρέχει η καραμέλα. Αφαιρούμε το χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσει και αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.
  • Εάν ψήσετε σε αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς C, και ψήστε στη μεσαία σχάρα.