Νηστίσιμο σάμαλι με λεμόνι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Λαχταριστή συνταγή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νηστίσιμο σάμαλι με λεμόνι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Νηστίσιμο σάμαλι με λεμόνι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Είναι ιδανική για την νηστεία και θα την λατρέψετε και εσείς καθώς είναι μια απλή αλλά μια πάρα πολύ νόστιμη συνταγή.

Μια συνταγή από το argiro.gr. Εύκολο νηστίσιμο σάμαλι χωρίς γιαούρτι! Ένα παραδοσιακό πολίτικο γλυκό και μία συνταγή vegan ή για την περίοδο της νηστείας. Το νηστίσιμο σάμαλι όπως και όλα τα σιροπιαστά γλυκά, πρέπει να σταθεί με το σιρόπι του μια ολόκληρη νύχτα και μετά να κοπεί για να σας μείνει αξέχαστο το σιροπιαστό γλυκό, όποιο κι αν είναι αυτό.

Υλικά Συνταγής

  • 2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 πρέζες σόδα μαγειρική
  • 1½ φλ. χυμό από πορτοκάλι
  • 1 φλ. καλαμποκέλαιο ή βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο
  • 1/2 φλ. νερό ή γάλα καρύδας
  • ξύσμα από 2 μέτρια λεμόνια
  • 3/4 κ.γλ. κοφτό μαστίχα σκόνη
  • 1 βανίλια
  • 2 πρέζες αλάτι

Για το σιρόπι

  • 2½ φλ. νερό
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • το χυμό 1/2 λεμόνι
  • 1 φλούδα από λεμόνι

Εκτέλεση

  • Για το παραδοσιακό νηστίσιμο σάμαλι χωρίς γιαούρτι, ανακατεύουμε πρώτα το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι. Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υγρά υλικά για το γλυκό, χυμό, νερό, λάδι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Βροχηδόν προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα υλικά.
  • Ανακατεύουμε να βραχούν τα υλικά και να σπάσει κάθε κόμπος σιμιγδαλιού που δημιουργείται μόλις ενωθεί το σιμιγδάλι με τα υγρά.
  • Αδειάζουμε σε ένα μικρο λαδωμένο πυρέξ. Και το νηστίσιμο σάμαλι, όπως και το κανονικό παραδοσιακό πολίτικο σάμαλι δεν πρέπει να έχουν ύψος πάνω από 3 εκατοστά όταν μπουν στο ταψί. Ισιώνουμε την επιφανεια του σφιχτού χυλού με ένα κουτάλι.
  • Σκεπάζουμε το γλυκό κι αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα και να ποτίσει καλά το σιμιγδάλι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντινστάσεις, στους 170 °C στην κάτω σχάρα για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά το σαμάλι.
  • Όταν θα σιροπιάσουμε το σάμαλι, πρέπει το γλυκό να είναι καυτό και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.
  • Αφήστε το γλυκό να σταθεί μια νύχτα να τραβήξει το σιρόπι. Μην το κόψετε πριν στεγνώσει το σιρόπι και ποτίσει καλά, γιατί αφενός θα διαλύεται το κομμάτι του σάμαλι και αφετέρου θα λιμνάζει το σιρόπι στο ταψί.

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, όμως από την ώρα που θα πάρει βράση δεν ανακατεύουμε ξανά το σιρόπι.
  • Βράζουμε το σιρόπι μετρώντας από την ώρα που θα πάρει βράση για 3-4΄, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε 1΄ επιπλέον.

Αν θέλετε κάτι διαφορετικό δείτε και αυτό το φανταστικό γλυκό κουταλιού "Λεμονανθό".

Αν δεν θέλετε σάμαλι που είναι γλυκό δοκιμάστε θεϊκή πατατοσαλάτα με μουστάρδα και λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θεϊκή πατατοσαλάτα με μουστάρδα και λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Είναι ιδανική για την νηστεία και θα την λατρέψετε και εσείς καθώς είναι μια απλή αλλά μια πάρα πολύ νόστιμη συνταγή.

Μια συνταγή από το argiro.gr. Πατατοσαλάτα με μουστάρδα και λεμόνι. Απλή και νόστιμη συνταγή για τραπέζια, για νηστεία και για να συνοδεύσετε μοναδικά τα κρεατικά σας!

Υλικά Συνταγής

  • 5 πατάτες
  • προαιρετικά ένα κλαδί δενδρολίβανο ή θυμάρι
  • μισό φλ. ελαιόλαδο
  • 1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα
  • χυμός από ένα λεμόνι
  • 1 κ.σ. κάπαρη
  • λίγη ρίγανη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο μπούκοβο προαιρετικά

Εκτέλεση

Για τις πατάτες

  • Για αυτή την απλή και εύκολη πατατοσαλάτα με μουστάρδα και λεμόνι, πρώτα πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις βράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αν θέλουμε βάζουμε μέσα στο νερό ένα κλωνάρι δενδρολίβανο ή θυμάρι.

Για τη σως

  • Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σως στον κόφτη του μίξερ για να γίνουν κρέμα, χύνουμε το νερό που βράσαμε τις πατάτες και αφήνουμε ελάχιστο στον πάτο.
  • Ρίχνουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε να πάει παντού.
  • Σερβίρουμε την πατατοσαλάτα ζεστή.
  • Αυτή η απλή και νόστιμη πατατοσαλάτα είναι ιδανική για τραπέζια, για τη νηστεία και για να συνοδεύσετε μοναδικά τα κρεατικά σας.