Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με κακάο και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

"Εγκεφαλικό" με την πρώτη μπουκιά

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με κακάο και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από ένα γλυκό την ώρα που το θές; Ε, λοιπόν με αυτή την πορτοκαλόπιτα με κακάο και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, απολαύστε καταπληκτικό γλυκό και κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Την συνταγή την βρήκαμε στο argiro.gr όπως και τα βήματα που θα δεις παρακάτω για να κάνεις πάντα ένα κέικ να σου βγαίνει νόστιμο!

Υλικά Συνταγής

  • 2 και 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 και 1/3 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 2/3 φλ. κακάο
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • 1 βανίλια
  • 1 και 1/2 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής
  • 1/3 φλ. σπορέλαιο
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • ξύσμα 2 πορτοκαλιών

Για το γλάσο πορτοκαλιού

  • ξύσμα 2 πορτοκαλιών
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • χυμό από 1/2 πορτοκάλι
  • όση σηκώσει ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε πρώτα το γλάσο πορτοκαλιού για τη νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο.
  • Βάζουμε σε μπολ το ξύσμα με την κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να πάρει υγρή μορφή. Ρίχνουμε μέσα στο ξύσμα τον χυμό και λίγη λίγη την άχνη ανακατεύοντας έως ότου το φέρουμε στην πυκνότητα, αραιό ή παχύρευστο, που επιθυμούμε. Περιχύνουμε την νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα.

Για την πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο

  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το καρύδι αλεσμένο. Κάνουμε λακκούβα με το κουτάλι στη μέση. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το σπορέλαιο, το ξίδι και το ξύσμα, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι (πάνω από το μπολ με τα υλικά, γιατί φουσκώνει και χύνεται). Τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  • Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά το μείγμα από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να ομογενοποιηθεί και να θυμίζει το μείγμα του κέικ. Λαδώνουμε ταψάκι 28 εκ. και στρώνουμε μέσα, απαραιτήτως, λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα. Το μείγμα θα φουσκώσει αρκετά και η επιφάνειά του θα κάνει κρούστα.

Extra μυστικό από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

  • Πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, μπήγουμε μαχαιράκι στο κέντρο για να σιγουρευτούμε ότι είναι καλά ψημένο. Το αφήνουμε να σταθεί στο ταψί, να γίνει χλιαρό και έπειτα το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη ή περιχύνουμε το γλάσο πορτοκαλιού. Το δεύτερο του δίνει ωραίο χρώμα

Δείτε εδώ, επίσης, ακόμα μια κορυφαία συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς αυγά!

Νηστίσιμο κέικ με πορτοκάλι και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Κέικ πορτοκάλι από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου συνταγή

Σας βρήκαμε την πιο υπέροχη νηστίσιμη γλυκιά συνταγή και είναι από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Φτιάξτε κι εσείς εύκολα και γρήγορα το κέικ με πορτοκάλι και κανέλα και... θα μας θυμηθείτε.

Υλικά Συνταγής

  • ½ φλ. ζάχαρη καστανή (κατά προτίμηση)
  • ½ φλ. ηλιέλαιο (ή σουσαμέλαιο ή μαργαρίνη λιωμένη)
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • ½ κ.γλ. κανέλα
  • ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 1 ½ φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 ½ κ.γλ. baking
  • ½ φλ. σταφίδες ανάμεικτες

Εκτέλεση

  • Για το νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι, βάζουμε σε μπολ ζάχαρη, λάδι, κονιάκ, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, γαρύφαλλο, αλάτι και με κουτάλι ανακατεύουμε.
  • Διαλύουμε την σόδα στο χυμό και την προσθέτουμε.
  • Τέλος, ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής με το baking και το ρίχνουμε στα υγρά. Ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε και τις σταφίδες.
  • Ισομοιράζουμε σε λαδωμένα φορμάκια μιας χρήσεως. Ψήνουμε στους 170ο C αντιστάσεις για 30΄ ή στον αέρα στους 160ο c για 20-25΄.