Εκμέκ με τσουρέκι και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Η γεύση του θα σε «αποτελειώσει»

Θα πάθετε πλάκα!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Εκμέκ με τσουρέκι και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Η γεύση του θα σε «αποτελειώσει»

Εκμέκ με τσουρέκι και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Η γεύση του θα σας απογειώσει και θα πάθετε πλάκα με το πόσο νόστιμη συνταγή είναι. Δεν θα μείνει ούτε ένα κομμάτι μέσα στο σπίτι αν τον φτιάξετε.

Την βρήκαμε στο argiro.gr. Το καλύτερο εκμέκ με τσουρέκι θα το φτιάξετε με αυτή τη συνταγή. Φανταστικό γλυκό για να αξιοποίσετε το τσουρέκι που περίσσεψε.

Υλικά Συνταγής

  • 10 φέτες τσουρέκι πάχους μισού εκατοστού (κατά προτίμηση μπαγιάτικο)
  • Για το σιρόπι
  • 450 γραμ. ζάχαρη
  • 400 γραμ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • φλούδα λεμονιού
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Για την κρέμα μαστίχας
  • 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • 2 βανίλιες
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 160 γραμ. άνθος αραβοσίτου
  • 2 κ.σ κορν φλάουρ
  • 1 κοφτό κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 2 αυγά

Για το γαρνίρισμα

  • 600 γραμ. σαντιγί
  • 150 γραμ. φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα χοντροκομμένη)
  • κανέλα

Εκτέλεση

  • Για το εκμέκ με τσουρέκι, σε βουτυρωμένο μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος αραδιάζουμε σε σειρά τις φέτες από τσουρέκι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 10΄να ροδίσει.
  • Για το σιρόπι
    Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ξανανακατεύουμε. Βράζουμε γι 5΄σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα.
  • Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο λίγο να ρουφήξει. Πασπαλίζουμε με λίγο φιστίκι Αιγίνης και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Για την κρέμα με μαστίχα
    Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας όσο η κρέμα είναι καυτή. Τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πάνω στο τσουρέκι.
  • Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει. Έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Καλύπτουμε με τη σαντιγί. Λίγο πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε φιστίκια Αιγίνης και κανέλα.

Κι αν θέλετε κάτι διαφορετικό, δείτε εδώ την συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για νηστίσιμη μηλόπιτα που κάνει θραύση!

Αν δεν θέλετε το τσουρέκι δείτε συνταγή για muffins με μαρμελάδα και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Muffins με μαρμελάδα και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Είναι ιδανική και νόστιμη και θα την λατρέψετε και εσείς καθώς είναι μια απλή αλλά μια πάρα πολύ νόστιμη συνταγή και δεν θα μείνει ούτε ένα μέσα στο σπίτι.

Την βρήκαμε στο argiro.gr. Ιδιαίτερα στην όψη και μοναδικά στη γεύση και στην υφή, muffins με μαρμελάδα και τραγανό crumble. Φτιάξτε τα, είναι σκέτη απόλαυση!

Υλικά Συνταγής

Για το crumble

  • 210 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γραμ. καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 3/4 κ.γλ. κανέλα
  • 110 γραμ. βούτυρο λιωμένο

Για τα muffins

  • 280 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γλ. χοντρό αλάτι
  • 180 γραμ. βούτυρο σε θερμ. δωμ.
  • 200 γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γραμ. μαρμελάδα φράουλα

Εκτέλεση

  • Για τα muffins με μαρμελάδα, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Τοποθετούμε δώδεκα καραμελόχαρτα στις θήκες του ταψιού για cupcakes.

Για το crumble

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλα. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.

Για τα muffins

  • Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
  • Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός για 5-6΄να αφρατέψει. Δείτε εδώ, πώς να μαλακώσετε γρήγορα το παγωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τους κρόκους και τη βανίλια και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα.
  • Ρίχνουμε το μείγμα στα καραμελόχαρτα με τη βοήθεια σκουπ, γεμίζοντάς τα περίπου κατά τα 2/3. Προσθέτουμε 1 κ.γλ. μαρμελάδα φράουλα και 1 κ.σ. crumble στο καθένα.
  • Βάζουμε το ταψί στην τελευταία σχάρα και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 23-25΄. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.