Τριφτή μηλόπιτα με ζύμη μπισκότου και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Δοκιμάστε την, θα σας μείνει αξέχαστη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Τριφτή μηλόπιτα με ζύμη μπισκότου και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Τριφτή μηλόπιτα κραμπλ με ψιχουλιαστή ζύμη μπισκότου και κανέλα από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Εύκολη, διαφορετική, σαν τάρτα μήλου. Μια από τις πιο ωραίες συνταγές που σας έχω δώσει ποτέ. Δοκιμάστε την!

Την συνταγή την βρήκαμε όπως κάθε φορά στο argiro.gr και παρακάτω θα δείτε όλα τα υλικά και τα βήματα για να την φτιάξετε κι εσείς σπίτι

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη μπισκότου

  • 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γραμ. ζάχαρη
  • 20 γραμ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • 250 γραμ. καλαμποκέλαιο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση μήλου

  • 5 μήλα
  • 150 γραμ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • άχνη ζάχαρη
  • κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Μηλόπιτα τριφτή με ψιχουλιαστή ζύμη μπισκότου (apple crumble), εύκολη και φανταστική.

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μπολ και ζυμώνουμε ώστε να ενωθούν. Η ζύμη θα είναι σφιχτή και τραχιά.

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα σε χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα, το καρύδι, τη ζάχαρη και την κανέλα, και ανακατεύουμε με κουτάλι.

Στήνουμε την τριφτή μηλόπιτα

  • Σε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι ή ταψάκι στρογγυλό, αλείφουμε βούτυρο και στρώνουμε λαδόκολλα. Παίρνουμε τα 2/3 από τη ζύμη και με τα δάχτυλα στρώνουμε λίγο λίγο στα ταψάκι τη ζύμη. Φροντίζουμε να κάνουμε πλαϊνό τείχος ζύμης για να φυλακίσουμε τη γέμιση.
  • Αδειάζουμε όλη τη γέμιση σε στρώση. Από πάνω πασπαλίζουμε την υπόλοιπη ψιχουλιαστή (crumble) ζύμη (δεν την πατάμε, πρέπει να μοιάζει με βρεγμένη άμμο).
  • Ψήνουμε την τριφτή μηλόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, για περίπου 45′, μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Ξεφορμάρουμε σε σχάρα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Ωστόσο, λόγω ημέρας, δείτε εδώ και τα μυστικά για να φτιάξετε το πιο τέλεια μαγειρίτσα

Νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς αυγά με κανέλα και καρύδια - Γευστική κόλαση από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Νηστίσιμη μηλόπιτα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μοναδική νηστίσιμη μηλόπιτα με τσιχλωτό χαλβά, κανέλα και καρύδια και χωρίς αυγά! Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με αυτή την συνταγή δημιούργησε ακόμα μια γευστική κόλαση!

Ο συνδυασμός των γεύσεων του μήλου με το χαλβά είναι συγκλονιστικός! Την συνταγή εννοείται πως την βρήκαμε στο argiro.gr και παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα υλικά, η εκτέλεση καθώς και τα μυστικά για να φτιάχνεις πάντα την τέλεια μηλόπιτα.

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη

  • 1 /2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ.ταχίνι
  • 1/2 φλ. νερό
  • 2/3 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τη γέμιση

  • 4 μεγάλα μήλα ψιλοκομμένα
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλ. καρύδια χοντροτριμμένα
  • 1 φλ. σταφίδα ξανθιά
    3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 200 γραμ. χαλβάς με σοκολάτα σπασμένος σε κομματάκια
  • κανέλα

Για το σερβίρισμα

  • άχνη ζάχαρη
  • κανέλα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη για τη νηστίσιμη μηλόπιτα χωρίς αυγά

  • Για τη νηστίσιμη μηλόπιτα, ρίχνουμε το ταχίνι και το χυμό πορτοκάλι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε για 30′. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι σε φύλλο και το απλώνουμε σε ταψί 34 εκ. που το έχουμε λαδώσει. Απλώνουμε τη γέμιση μήλου στο στρωμένο φύλλο. Πασπαλίζουμε με τα τρίμματα χαλβά.
  • Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε πάνω από τη γέμιση. Με τα δάκτυλα ενώνουμε προσεκτικά τα δύο φύλλα στα χείλη του ταψιού.
  • Τρυπάμε την επιφάνεια να φεύγουν οι υδρατμοί. Λαδώνουμε την επιφάνεια και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει.
  • Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε και σερβίρουμε. Αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.

Για τη γέμιση της μηλόπιτας

  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.