Θα πάθεις σοκ με αυτό το κασάτο σπιτικό παγωτό με λάιμ λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα το αγαπήσουν όλοι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Θα πάθεις σοκ με αυτό το κασάτο σπιτικό παγωτό με λάιμ λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Θα πάθεις σοκ με αυτό το κασάτο σπιτικό παγωτό με λάιμ λεμόνι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Είναι η τέλεια συνταγή για εσάς που θέλετε να το ρίξετε λίγο στο γλυκό, όμως δεν θέλετε να ξοδευτείτε.

Την βρήκαμε στο argiro.gr. Οικογενειακό, σπιτικό παγωτό κασάτο με κρέμα λάιμ λεμόνι και γεμιστά καραμελωμένα κρουασάν. Μια μοναδική συνταγή που ξυπνάει μνήμες από τα παλιά.

Υλικά Συνταγής

Για τα καραμελωμένα κρουασάν

  • 8 κρουασάν βουτύρου
  • ξύσμα λάιμ
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • λίγο λιωμένο βούτυρο
  • 3-4 κ.σ. μαρμελάδα λεμόνι ή εσπεριδοειδών

Για την κρέμα lemon -lime curd

  • 2 αυγά
  • 2 κρόκους
  • 200 γραμ. ζάχαρη
  • 90 γραμ. βούτυρο σε κομματάκια
  • 120 γραμ. φρέσκο χυμό λάιμ και λεμόνι
  • 2 πρέζες κιτρινόριζα
  • ξύσμα από 2 λεμόνια και 2 λάιμ

Για το παγωτό

  • 1 συσκευασία φυτική σαντιγί
  • 1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα
  • 1 συσκευασία εβαπορέ γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Το παγωτό κασάτο πήρε το όνομά του όχι από τη γεύση του αλλά από το σχήμα του και τον τρόπο παρασκευής του. Φτιαχνόταν δηλαδή διάφορες γεύσεις παγωτού μέσα σε μεγάλα μπολ τα οποία λεγόντουσαν κασάτα.

Για αυτό το σπιτικό παγωτό κασάτο, φτιάχνουμε πρώτα τα τα κρουασάν. Βγάζουμε τα αφράτα κρουασάν βουτύρου από την συσκευασία τους. Όπως είναι παγωμένα χωρίς να τα ξεπαγώσουμε, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20′.

Τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ξύσμα. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια τους. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα λεμόνι ή τη μαρμελάδα εσπεριδοειδών με 3 κουταλιές κρέμα λεμόνι – λάιμ. Την βάζουμε σε κορνέ. Χαράζουμε στο πλάι. Γεμίζουμε τα κρουασάν με κρέμα lemon – lime curd και μαρμελάδα.

Για την κρέμα Lemon Lime Curd

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα αβγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το χυμό, το ξύσμα, το αλάτι και την κιτρινόριζα και τα χτυπάμε καλά με σύρμα. Τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πυκνώσει το μίγμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε να κρυώσει και παγώνουμε το lemon-lime curd (είναι υπέροχο για να γεμίσετε κρουασάν, κεικ, τούρτες, μπισκότα, να γαρνίρετε γλυκά και να αλείψετε στο ψωμί για πρωινό).

Για το παγωτό

Χτυπάμε με μίξερ χειρός την φυτική σαντιγί για 3-4′. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε για 3-4′. Προσθέτουμε λίγο λίγο το εβαπορέ. Παγώνουμε το μείγμα για να αρχίσει να κάνει σώμα, περίπου 45′. Ξαναχτυπάμε να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει με το χτύπημα.

Ντύνουμε ένα στρογγυλό μπολ με μεμβράνη. Βάζουμε 3-4 κουταλιές κρέμα λεμόνι και 4 κρουασάν. Περιχύνουμε με μείγμα παγωτού, εναλλάξ με κρέμα λεμόνι. Ενδιάμεσα μπήγουμε και τα υπόλοιπα κρουασάν. Παγώνουμε για 4-5 ώρες ακόμα καλύτερα μια νύχτα. Αναποδογυρίζουμε το μπολ σε πιατέλα, αφαιρούμε την μεμβράνη και κόβουμε το κασάτο σε φέτες. Γαρνίρουμε με ζαχαρωμένες φέτες λάιμ και λεμόνι. Δείτε εδώ πως να φτιάξετε και μια συγκλονιστική τυρόπιτα με ανθότυρο!

Αν δεν θέλετε παγωτό με λάιμλεμόνι, δείτε το ψητό κουνουπίδι με πορτοκάλι

Κουνουπίδι ψητό στο φούρνο της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Το πορτοκάλι θα το απογειώσει αυτή την συνταγή που θα φτιάξετε και θα τους ξετρελάνετε όλους μέσα στο σπίτι, τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους.

Την βρήκαμε στο argiro.gr. Ολόκληρο ψητό κουνουπίδι στο φούρνο. Vegan συνταγή με ελάχιστες θερμίδες πολύ νόστιμη. Είσαι χορτοφάγος ή νηστεύεις και βαρέθηκες τα ίδια και τα ίδια; Το ψητό κουνουπίδι είναι το νέο trend στην κουζίνα των vegan ανά τον κόσμο. Δοκίμασε το!

Υλικά Συνταγής

Για το κουνουπίδι

  • 1 κεφάλι κουνουπίδι καθαρισμένο
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ νερό
  • 1 κ.σ πάστα κάρυ (ή σκόνη κάρυ)
  • 1 κ.σ πετιμέζι (ή κρέμα βαλσάμικου)
  • αλάτι

Για τη σως αβοκάντο

  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • 2 κ.σ. κόλιανδρο
  • ή μαϊντανό
  • λίγο αλάτι
  • το χυμό από 2 λάιμ
  • 1 κ.γλ. μέλι (ή πετιμέζι)
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο 4-5 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

  • Για το ολόκληρο ψητό κουνουπίδι στο φούρνο, καθαρίζουμε πρώτα το κουνουπίδι και αφαιρούμε το κοτσάνι. Το βουτάμε σε ένα μπολ με νερό και λίγο ξύδι. Το πλένουμε και το στραγγίζουμε.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C. Στη βάση του φούρνου βάζουμε ένα ταψί με βραστό νερό για να δημιουργείται ατμός κατά το ψήσιμο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το νερό, το κάρυ, το γλυκαντικό, τον κύβο λαχανικών και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν πάστα. Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται συμπληρώνουμε ανάλογα αλάτι, γλύκα ή κάρυ.
  • Γυρνάμε ανάποδα το κουνουπίδι και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην καρδιά του κουνουπιδιού. Αφήνουμε να διατρέξει όλα τα κενά ανάμεσα στις φούντες του κουνουπιδιού για να δώσει ένταση των υλικών. Μετά το αναποδογυρίζουμε και το βάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Με ένα πινέλο το αλείφουμε ολόγυρα με όση σάλτσα έτρεξε από το εσωτερικό του.
  • Το σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα και το βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε το κουνουπίδι στο φούρνο για περίπου 40′ μέχρι με ένα μαχαίρι να ελέγξουμε την καρδιά του αν μαλάκωσε αρκετά.
  • Αν σας αρέσει πολύ μαλακό, μπορείτε πριν το ψήσιμο να το βράσετε ολόκληρο για 10′ κει μετά να το αλείψετε και να το βάλετε στο φούρνο να ψηθεί.
  • Στα τελευταία 5′ ψησίματος αφαιρέστε τη λαδόκολλα κι αφήστε το να ροδίσει. Το σερβίρουμε σε πιατέλα σκέτο σαν vegan κυρίως γεύμα ή με κινόα βρασμένη, ρόδι και μαϊντανό σε ένα τραπέζι σαν πρώτο πιάτο ή εναλλακτική σαλάτα. Συνοδέψτε το οπωσδήποτε με τη σως αβοκάντο που σας έχω παρακάτω.

Για τη σως αβοκάντο

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μια κρέμα σαν αραιή μαγιονέζα. Προσθέτουμε λίγο νερό η χυμό πορτοκαλιού για να γίνει πιο ρευστή η σως αβοκάντο.
  • Είναι προτιμότερο η σάλτσα αβοκάντο να καταναλώνεται την ίδια ημέρα. Αν μείνει, διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες καλά σκεπασμένη. Θα χάσει όμως το καταπράσινο χρώμα της.

Κουνουπίδι ψητό Μπαρμπαρίγου πορτοκάλι