Αφράτα κουλουράκια σμυρνέικα με αλισίβα και πορτοκάλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Λατρεμένα και απλά

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αφράτα κουλουράκια σμυρνέικα με αλισίβα και πορτοκάλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Αφράτα κουλουράκια σμυρνέικα με αλισίβα και πορτοκάλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Το πορτοκάλι θα την απογειώσει αυτή την συνταγή που θα φτιάξετε και θα τους ξετρελάνετε όλους μέσα στο σπίτι, τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους.

Την βρήκαμε στο argiro.gr.Παραδοσιακή πασχαλινή γεύση και όχι μόνο! Αφράτα κουλουράκια που καταναλώνονται σε χρόνο ρεκόρ!

Υλικά Συνταγής

  • 320 γραμ. βούτυρο γάλακτος
  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • 1 κρόκο μεγάλου αυγού
  • 3/4 φλ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι (ακέρωτα)
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 1 βανίλια
  • 1/3 φλ. αλισίβα
  • 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 1 γεμάτο κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • αλεύρι γ.ο.χ όσο πάρει (περίπου 900 γραμ.)

Για την αλισίβα

2 κ.σ. στάχτη από ξύλα
1 φλ. νερό

Εκτέλεση

Για τα αφράτα κουλουράκια σμυρνέικα με αλισίβα, ετοιμάζουμε πρώτα την αλισίβα.

Κοσκινίζουμε τη στάχτη (από ξύλα). Τη βάζουμε σε μπρίκι και προσθέτουμε το νερό. Σιγοβράζουμε για 5΄-6΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε να κατασταλάξει, να καθίσει η στάχτη και να κρυώσει η αλισίβα. Σουρώνουμε την αλισίβα σε φίλτρο του καφέ δύο φορές. Θα χρησιμοποιήσουμε 1/3 φλ. Η αλισίβα αφρατεύει πολύ τα κουλουράκια.

Για τη ζύμη

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε καλά για 5΄-6΄ να αφρατέψει. Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να χτυπηθεί για 7΄-8΄ μέχρι να αφρατέψει καλά.

Προσθέτουμε τον κρόκο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, τη βανίλια, την αλισίβα και το κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και το προσθέτουμε. Τμηματικά βάζουμε και το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το χέρι ή με σπάτουλα. Από την ώρα που θα σχηματιστεί η ζύμη δεν ζυμώνουμε πολύ, δεν παιδεύουμε τη ζύμη, γιατί σκληραίνουν τα κουλουράκια.

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30΄. Πλάθουμε τα κουλουράκια. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Αν θέλουμε τα αλείφουμε με αυγό για να γυαλίσουν και για νοστιμιά. Τα ψήνουμε στους 180°C στον αέρα για 25΄-30΄. Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Τα διατηρούμε τραγανά κλεισμένα αεροστεγώς.

Δείτε εδώ πως να φτιάξετε και μια συγκλονιστική τυρόπιτα με ανθότυρο!

Αν δεν θέλετε τα κουλουράκια δείτε αυτή την συνταγή για σαλάτα με ρόδι και πορτοκάλι

Σαλάτα με ρόδι και πορτοκάλι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που έχει ελάχιστες θερμίδες. Το πορτοκάλι θα την απογειώσει αυτή την συνταγή που θα φτιάξετε και θα τους ξετρελάνετε όλους μέσα στο σπίτι, τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους.

Την βρήκαμε στο argiro.gr. Οικογενειακή σαλάτα με ρόδι, πορτοκάλι και κόκκινα φρούτα, γεμάτη φρεσκάδα, χρώματα και γεύση μοναδική!

Υλικά Συνταγής

  • 1 συσκευασία οικογενειακή σαλάτα Φρεσκούλης 425 γραμ.
  • 150 γραµ. κόκκινα φρούτα (φρούτα δάσους)
  • 1 πορτοκάλι (φιλέτα)
  • 1 αβοκάντο
  • 1/2 φλ. κράνμπερι αποξηραμένα ή σταφίδες
  • 1/2 φλ. ρόδι καθαρισμένο
  • 1/2 φλ. φιλέ αμύγδαλο
  • λίγες φύτρες
  • λίγες φλούδες ώριμη γραβιέρα

Για το dressing

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 ζουμερό πορτοκάλι
  • 1 κ.γλ. μέλι
  • 2 κ.σ λευκό ξύδι από κρασί
  • λίγο αλάτι
  • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σαλάτα με ρόδι και πορτοκάλι, βάζουμε πρώτα σε μια μεγάλη σαλατιέρα την οικογενειακή σαλάτα.

Προσθέτουμε τα κόκκινα φρούτα, τα αποξηραμένα φρούτα, τα φιλέτα πορτοκαλιού, το αβοκάντο κομμένο σε καρέ και το ρόδι. Δείτε πως να καθαρίσετε εύκολα το ρόδι εδώ.

Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε την σαλάτα.

Στήνουμε τη σαλάτα σε μια ανοιχτή πιατέλα, την πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και φύτρες. Γαρνίρουμε με φλούδες ώριμης γραβιέρας.

Για το dressing με πορτοκάλι

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Χτυπάμε να ενωθούν. Περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Κόκκινα φρούτα μπορείτε να χρησιμοποιήστε κάθε εποχή διαφορετικά, βατόμουρα κόκκινα, φράουλες, κεράσια, καρπούζι κλπ