Εύκολα σπιτικά μεξικάνικα Churros με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Λιώνουν στο στόμα

Θα πάθεις πλάκα! Γίνονται στο πι και φι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Εύκολα σπιτικά μεξικάνικα Churros με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Λιώνουν στο στόμα

Έχει φάει ποτέ μεξικάνικα churros; Αν όχι πρέπει οπωσδήποτε να φτιάξεις αυτή την εύκολη και γρήγορη συνταγή από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου στο σπίτι σου. Λιώνουν στο στόμα και είναι πραγματικά κόλαση.

Παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να την κάνεις, δηλαδή υλικά και βήματα αλλά και πως να φτιάξεις σωστά το μπεν μαρί.

Υλικά Συνταγής

  • 1 φλ. νερό
  • 2 κ.σ. κρυσταλλική στέβια
  • 3 κ.σ. βούτυρο καρύδας (ή μαργαρίνη)
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 αυγά
  • λάδι για τηγάνισμα
  • κρυσταλλική στέβια και κανέλα για πασπάλισμα

Για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 150 γραμ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
  • 1/4 φλ. κρέμα καρύδας
  • 1 κ.σ. βούτυρο καρύδας (ή μαργαρίνη)
  • 1 κ.γλ. μέλι

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε τη συνταγή για τα σπιτικά τσούρος (churros) φτιάχνοντας πρώτα τη ζύμη.
  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο καρύδας (ή μαργαρίνη), αλάτι, την κρυσταλλική στέβια και την κανέλα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο καρύδας και να πάρουν βράση.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ζύμη στην κατσαρόλα.
  • Βάζουμε τη ζύμη για τα τσούρος στον κάδο του μίξερ και τη χτυπάμε για 1 λεπτό με το γάντζο να κρυώσει ελαφρά.
  • Ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Στο τέλος θα έχουμε μια ζύμη που μοιάζει με τσίχλα.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με μεγάλη μύτη αστέρι για να σχηματίσουμε τα churros.
  • Σε κατσαρόλα πλατιά με μπόλικο καυτό σπορέλαιο κόβουμε τσούρος – μακρόστενα λουκουμαδάκια.
  • Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Τα βουτάμε σε στέβια και κανέλα και αν θέλουμε τα περιχύνουμε με σοκολάτα.

Για τη σοκολάτα

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσουν.

Κι αν θες κάτι πιο συνηθισμένο δοκίμασε αυτές τις συγκλονιστικές γλυκές κρέπες!

Μυστικά για να λιώσετε σωστά την σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

πώς φτιάχνεις μπεν μαρί

Πρώτα από όλα, ψιλοκόψτε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Ποτέ μην προσπαθήσετε να λιώσετε μεγάλα κομμάτια σοκολάτας. Η ψιλοκομμένη σοκολάτα θα λιώσει πιο γρήγορα, όποιο τρόπο κι αν χρησιμοποιήσετε για το το λιώσιμό της.

Η χαμηλή θερμοκρασία είναι ιδανική για το λιώσιμο της σοκολάτας, μιας και είναι γνωστό ότι δεν αγαπά η σοκολάτα τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αποφύγετε οποιαδήποτε υγρασία μέσα στο σκεύος που θα λιώσετε την σοκολάτα και στην σπάτουλα που θα χρησιμοποιήσετε.

Λιώσιμο κουβερτούρας σε μπεν μαρί ή bagno Maria όπως λένε και οι Ιταλοί

Χρησιμοποιήστε μια κατσαρόλα και ένα σκεύος (μπολ ανοξείδωτο ή γυάλινο) που να αντέχει σε υψηλή θερμοκρασία.

Ακουμπήστε το σκεύος πάνω στο στόμιο της κατσαρόλας.

Βάλτε στην βάση της κατσαρόλας 4-5 εκ.νερό.

Πρέπει να φροντίσετε να εφαρμόζει καλά το μπολ στην κατσαρόλα και να σιγουρευτείτε ότι η βάση του δεν ακουμπάει στο καυτό νερό.

Βράστε το νερό σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει ήπιος βρασμός. Ρίξτε στο μπολ τα 2/3 της σοκολάτας. Σβήστε τη φωτιά κι ανακατέψτε με μαρίζ. Μόλις λιώσει η πρώτη δόση, προσθέσετε και την υπόλοιπη σοκολάτα. Ανακατέψτε ξανά, μέχρι να λιώσει και να γίνει λεία η σοκολάτα.

Το μεγάλο μυστικό για να μείνει γυαλιστερή η σοκολάτα μετά το λιώσιμο, είναι να τη λιώσετε σταδιακά σε 2 δόσεις για να εξισορροπηθεί η θερμοκρασία της και να παραμείνει γυαλιστερή. Έτσι σταθεροποιούνται οι κρύσταλλοι του βούτυρο κακάο και η λιωμένη σοκολάτα είναι λεία και γυαλιστερή.

Λιώσιμο σοκολάτας στα μικροκύματα

Είναι πιο γρήγορη μέθοδος, αλλά πρέπει να έχετε το κατάλληλο σκεύος για τα μικροκύματα. Ένα μπολ δηλαδή που δεν θα αναπτύξει πολύ υψηλή θερμοκρασία στο φούρνο. Πρώτον γιατί δεν θα μπορείτε να το πιάσετε και να ανακατέψετε και δεύτερον για να προστατέψετε τη σοκολάτα από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Βάλτε μέσα στο μπολ τη σοκολάτα και λιώστε τη για 1 λεπτό στο 70% της δύναμης του φούρνου σας.

Βγάλτε από το φούρνο μικροκυμάτων κι ανακατέψτε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η σοκολάτα. Επαναλάβετε, αυτή την φορά για 10-15 δευτερόλεπτα και ανακατέψτε καλά να διαλυθούν τυχόν κομμάτια σοκολάτας.

Προσέξτε, γιατί θέλει προσοχή το λιώσιμο της σοκολάτας στα μικροκύματα μιας κι εξαρτάται ο χρόνος για το λιώσιμο από την ποσότητά της, από το πόση περιεκτικότητα έχει σε βούτυρο κακάο και από το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μικροκυμάτων σας. Να θυμάστε, ότι μέχρι να μάθετε να λιώνετε τη σοκολάτα σας στο φούρνο μικροκυμάτων, πρέπει σταδιακά να λιώνετε και να ανακατεύετε ενδιάμεσα. Ειδικά αν δεν έχει περιστροφική κίνηση ο φούρνος σας θα σας έλεγα να τον αποφύγετε.