Φανταστικά ποντιακά ωτία με κανέλα και ζάχαρη - Οργασμός γεύσεων από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια εύκολη παραδοσιακή συνταγή!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Φανταστικά ποντιακά ωτία με κανέλα και ζάχαρη - Οργασμός γεύσεων από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Οργασμός γεύσεων είναι μια από τις πιο παραδοσιακές συνταγές από τον Πόντο που έχει φτιάξει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Ονομάζεται ωτία κι έχει πάνω κανέλα και μέλι.

Δοκιμάστε τα για πρωινό. Θα σας θυμίσουν ντόνατς-λουκουμάδες και θα εξαφανιστούν στο λεπτό

Υλικά Συνταγής

  • 4 αυγά
  • 1 γιαούρτι
  • 1/2 φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/3 φλ. σπορέλαιο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες (ή ξύσμα 1 πορτοκαλιού)
  • 2-3 πρέζες αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • αλεύρι γ.ο.χ. οσο πάρει (περίπου 4 φλ.)
  • λάδι για τηγάνισμα
  • επιπλέον αλέυρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • κανελοζάχαρη ή μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Για τα ποντιακά ωτία, φτιάχνουμε πρώτα την αφράτη ζύμη.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε βάζουμε τα 7 πρώτα υλικά. Αυγά, γιαούρτι, γάλα, σπορέλαιο, ζάχαρη, βανίλιες και αλάτι. Με μίξερ χειρός ή με σύρμα, χτυπάμε τα υλικά να ενωθούν και να λιώσεικαλά η ζάχαρη.
  • Κρατάμε 1/2 φλ. αλεύρι στην άκρη και κοσκινίζουμε το υπόλοιπο με το μπέικιν και τη σόδα.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Λίγο λίγο, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ.
  • Πλάθουμε τη ζύμη σε χοντρό ρολό. Κόβουμε σε 5 κομμάτια. Κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε σχήμα σφαιρικό. Ακουμπάμε σε ένα φαρδύ αλευρωμένο μπολ. Ελαφρά πατάμε τη ζύμη να πλατύνει. Αφού τα φτιάξουμε όλα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν το λιγότερο για 30′.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε χοντρό φύλλο με πάχος περίπου 1 εκατ. Με ροδάκι ζύμης, κόβουμε κάθετες λωρίδες με φάρδος περίπου 2 εκατ. Κάθε λωρίδα, την κόβουμε διαγώνια σε ρόμβους με μήκος περίπου 5-6 εκατοστά.
  • Με μαχαίρι, κόβουμε τρύπα στην μέση κάθε ρόμβου. Πιάνουμε τη μια άκρη της ζύμης και την περνάμε μεσα από την τρύπα. Έτσι, σχηματίζουμε τα ωτία, που μοιάζουν με αυτάκια. Τα αραδιάζουμε όλα πάνω σε δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Τα τηγανίζουμε λίγα λίγα, σε μπόλικο καυτό λαδί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις μπουν στο λαδί φουσκώνουν και παίρνουν χρυσό χρώμα. Κατά το τηγανίσματά πιέζουμε με τρυπητή κουτάλα να βυθιστούν στο καυτό λαδί. Σε 2′ είναι έτοιμα. Μόλις πάρουν ελαφρά ρόδινο χρώμα τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα.
  • Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Τα αχνίζουμε με μπόλικη άχνη και κανέλα ή μέλι.

Κι αν έχεις όρεξη να φτιάξεις κι ένα γρήγορο γλυκό ψυγείου για τα παιδάκια σου, αυτό με το μανταρίνι και το πορτοκάλι είναι ότι πρέπει! Δες το εδώ

Τηγανίτες της γιαγιάς από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Πασπαλισμένες με κανέλα και ζάχαρη

Συνταγή για τηγανίτες Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η συνταγή είναι από το argiro.gr και είναι πραγματικά έτοιμη σε πέντε λεπτά! Παρακάτω θα δείτε τα υλικά που χρειάζεστε για να την φτιάξετε και βήμα βήμα την εκτέλεσή της.

Υλικά Συνταγής

  • 1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει
  • 3/4 φλ. νερό
  • 2 πρέζες αλάτι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για το γαρνίρισμα
  • μέλι θυμαρίσιο
  • πετιμέζι
  • κανελοζάχαρη

Εκτέλεση

  • Οι τηγανίτες της γιαγιάς χωρίς μαγιά, είναι μία εύκολη συνταγή με 3 μόνο υλικά. Νόστιμες και απλές, γίνονται στα γρήγορα και απολαμβάνονται αμέσως. Τηγανίζονται πάντα σε ελαιόλαδο και γαρνίρονται στα νησιά μας κυρίως με πετιμέζι αλλά καμιά φορά σερβίρονται με μέλι η κανελοζάχαρη.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το νερό. Ανακατεύουμε το χυλό. Τον αφήνουμε να σταθεί για 10-15′
  • Ζεσταίνουμε το τηγάνι και βάζουμε ελαιόλαδο 1/2 εκατοστό. Αφού κάψει το λάδι, κουταλιά κουταλιά ρίχνουμε μέσα τις παραδοσιακές τηγανίτες να ροδίσουν. Τις γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά.
  • Αφού ροδίσουν κι από την άλλη, τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  • Τις βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με πετιμέζι, μέλι ή πασπαλίζουμε κανελοζάχαρη.
  • Απολαύστε τις ζέστες.

Μυστικά για τις τηγανίτες της γιαγιάς

  • Οι παραδοσιακές τηγανίτες άλλοτε γίνονται με μαγιά και άλλοτε χωρίς μαγιά. Με μαγιά γίνονται φουσκωτές σαν λουκουμάδες, χωρίς μαγιά γίνονται πλακέ και τραγανές.
  • Τηγανίζονται πάντα σε ελαιόλαδο γιατί η μισή νοστιμιά της οφείλεται στο τηγάνισμα της ζύμης στο καλό ελαιόλαδο.
  • Απολαύστε τις τηγανίτες σας με πετιμέζι για μια vegan απόλαυση.
  • Αν έχετε χρόνο μπορείτε να αφήσετε την ζύμη σκεπασμένη να σταθεί για περισσότερη ώρα από 15′. Θα γίνουν πιο αφράτες έτσι.
  • Μπορείτε να κάνετε και τηγανίτες με ό,τι αλεύρι έχετε. Δηλαδή να χρησιμοποιήσετε αλεύρι χωρίς διογκωτικά πχ σταρένιο ή για όλες χρήσεις. Τότε όμως θα γίνουν πιο πλακέ στο σχήμα. Όπως και να τις φτιάξετε είναι απίθανες.