Βάλε κανέλα στην θεϊκή πορτοκαλόπιτα της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και θα πάθεις πλάκα

Είναι τέλεια

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Βάλε κανέλα στην θεϊκή πορτοκαλόπιτα της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και θα πάθεις πλάκα

Μια θεϊκή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα σας προτείνουμε σήμερα! Φτιάξτε αυτή την μοναδική πορτοκαλόπιτα με κανέλα και θα μας θυμηθείτε!

Την συνταγή την βρήκαμε στο argiro.gr και παρακάτω σας την δίνουμε αναλυτικά.

Υλικά Συνταγής

  • 450 γραμ. φύλλο κρούστας
  • 250 γραμ. σπορέλαιο
  • 250. γραμ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 150 γραμ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
  • 5 αυγά χτυπημένα
  • 500 γραμ. γιαούρτι
  • 200 γραμ. κρέμα γάλακτος (ή ξινόγαλα ή γάλα με 2 κ.σ λεμόνι)
  • 20 γραμ. baking powder

Για το σιρόπι

  • 600 γραμ. ζάχαρη
  • 500 γραμ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 πορτοκαλι χυμό και ξύσμα
  • 100 γραμ. μαρμελάδα πορτοκάλι

Δοκιμάστε να φτιάξετε, επίσης, κι αυτό το τέλειο και γρήγορο γλυκό ψυγείου με κεράσια!

Εκτέλεση

  • Για την τέλεια και αφράτη πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας και γιαούρτι, θα ψήσουμε σε ρηχό ταψί 40×26 εκ., το οποίο βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα ή στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το χωρίζουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεραθεί. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ένα μαχαίρι ή με τα χέρια.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη,τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τα αυγά, την κρέμα και το γιαούρτι. Με σύρμα τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα έχει πιο ωραίο καραμέλωμα στο ψήσιμο. Τέλος, προσθέτουμε το baking. Ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλλα, λίγα λίγα κάθε φορά στο υγρό μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά όλα τα κομμάτια φύλλου. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους σχηματίζοντας μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά.
  • Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομματιασμένα φύλλα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα σαν τον χυλό του κέικ, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό με το πιρούνι τις διαλύουμε. Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10 λεπτά, να ποτίσουν καλά τα φύλλα.
  • Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα. Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι.
  • Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.

Για το σιρόπι

  • Βράζουμε ζάχαρη, νερό και κανέλα για 4 λεπτά. Προσθέτουμε χυμό και ξύσμα και μαρμελάδα κι αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε την καυτή πορτοκαλόπιτα με το κρύο σιρόπι.
  • Σερβίρουμε με παγωτό και ξηρούς καρπούς.

Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με κακάο και κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Την συνταγή την βρήκαμε στο argiro.gr όπως και τα βήματα που θα δεις παρακάτω για να κάνεις πάντα ένα κέικ να σου βγαίνει νόστιμο!

Υλικά Συνταγής

  • 2 και 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 και 1/3 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 2/3 φλ. κακάο
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • 1 βανίλια
  • 1 και 1/2 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. σόδα μαγειρικής
  • 1/3 φλ. σπορέλαιο
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • ξύσμα 2 πορτοκαλιών

Για το γλάσο πορτοκαλιού

  • ξύσμα 2 πορτοκαλιών
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • χυμό από 1/2 πορτοκάλι
  • όση σηκώσει ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε πρώτα το γλάσο πορτοκαλιού για τη νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο.
  • Βάζουμε σε μπολ το ξύσμα με την κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να πάρει υγρή μορφή. Ρίχνουμε μέσα στο ξύσμα τον χυμό και λίγη λίγη την άχνη ανακατεύοντας έως ότου το φέρουμε στην πυκνότητα, αραιό ή παχύρευστο, που επιθυμούμε. Περιχύνουμε την νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα.

Για την πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο

  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το καρύδι αλεσμένο. Κάνουμε λακκούβα με το κουτάλι στη μέση. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το σπορέλαιο, το ξίδι και το ξύσμα, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι (πάνω από το μπολ με τα υλικά, γιατί φουσκώνει και χύνεται). Τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  • Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά το μείγμα από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να ομογενοποιηθεί και να θυμίζει το μείγμα του κέικ. Λαδώνουμε ταψάκι 28 εκ. και στρώνουμε μέσα, απαραιτήτως, λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα. Το μείγμα θα φουσκώσει αρκετά και η επιφάνειά του θα κάνει κρούστα.