Ραφιόλια Πάρου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Παραδοσιακή συνταγή με μυζήθρα και κανέλα

Θα πάθετε πλάκα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ραφιόλια Πάρου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Παραδοσιακή συνταγή με μυζήθρα και κανέλα

Ραφιόλια Πάρου. Η πιο ωραία παραδοσιακή συνταγή του νησιού της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Έχουν μέσα μυζήρθα και κανέλα!

Φτιάξτε τα, ή αν βρεθείτε στο νησί, δοκιμάστε τα! Είναι τέλεια!

Υλικά Συνταγής

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό γλυκιά μυζήθρα
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 πρέζα μαστίχα κοπανισμένη (2 δάκρυα μαστίχα)
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
  • 2 κ.σ. γεμάτες φρυγανιά τριμμένη
  • 3 αυγά

Για το γαρνίρισμα

  • κανέλα
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο χλιαρό

Για το φύλλο

  • 1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/4 φλ. σούμα (τοπικό τσίπουρο)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο απαλό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1½ φλ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • αλεύρι έξτρα (για το άνοιγμα του φύλλου)
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι

Εκτέλεση για τα ραφιόλια Πάρου

  • Για τα παραδοσιακά γλυκά, Ραφιόλια Πάρου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο χωρίατικο φύλλο.

Για τη γέμιση

  • Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τη φρέσκια μυζήθρα, το μέλι, την κανέλα, την τριμμένη φρυγανιά και τα αυγά και τα ζυμώνουμε όλα μαζί καλά, μέχρι να ενωθούν.

Για το φύλλο

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το φύλλο σε ένα μπόλ. Τα ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη να είναι λεία απαλή κι εύπλαστη. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30′ στον πάγκο.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια και πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε λεπτά φύλλα. Με ένα ποτήρι με φαρδύ στόμιο, ή με κουπ πατ 6-7 εκατ., κόβουμε στρογγυλά κομμάτια, με ροδάκι ζύμης.
  • Γεμίζουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με μια κουταλιά της σούπας γέμιση. Βρέχουμε απαλά με το δάχτυλο το φύλλο περιμετρικά.
  • Διπλώνουμε και κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου, πιέζοντας το καλά με ένα πιρούνι. Όμοια φτιάχνουμε όλα τα Παριανά ραφιόλια.
  • Όταν ετοιμάσουμε όλα τα ραφιόλια, τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Περίπου 2′ από κάθε πλευρά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν.
  • Εναλλακτικά, αντί για τηγάνισμα, μπορούμε να λαδωσουμε τα ραφιόλια με πινέλο και να τα αραδιάσουμε σε μία λαμαρίνα. Τα ψήνουμε για περίπου 25′ στους 180 βαθμούς C στον αέρα, να ροδίσουν και να γίνει τραγανό το φύλλο.
  • Αφού κρυώσουν, τα ραντίζουμε με το μέλι. Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και αναστενάζουμε όλοι μαζί παρέα, γιατί ένα ραφιόλι ποτέ δεν είναι αρκετό.
  • Τα ραφιόλια μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη ωμά και καλά σκεπασμένα, για πολλούς μήνες. Τα αφήνετε 15′ στον πάγκο και μετά κανονικά τα τηγανίζετε και τα μελώνετε.

Κι αν θέλετε κάτι σε γλυκό δοκιμάστε αυτή την συνταγή της Αργυρώς! Είναι με το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού

Λυχναράκια Πάρου με κανέλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Μοναδική αυθεντική παραδοσιακή συνταγή

συνταγές από την Πάρο Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

  • 600 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 150 γραμ. βούτυρο Πάρου (σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαιόλαδο)
  • 200 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/3 κ.γλ αλάτι
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα φύλλου

Για τη γέμιση

  • 700 γραμ. φρέσκια ανάλατη μυζήθρα Πάρου (καλά στραγγισμένη)
  • 1/2 φλ. θυμαρίσιο μέλι
  • 1 γεμάτη κ.σ. φρυγανιά ή σιμιγδάλι
  • 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • λίγη ζάχαρη για το ψήσιμο

Για το τελείωμα

  • 1 αυγό χτυπημένο
  • λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
  • λίγη κανέλα

Εκτέλεση

  • Για τα παραδοσιακά λυχναράκια, κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι. Κρατήστε στην άκρη 1 φλ. αλεύρι και θα το προσθέσετε κατά το ζύμωμα.
  • Μέσα στο αλεύρι, προσθέτουμε σε κομματάκια το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) και ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα-τρίβουμε το μείγμα, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό, τη ζάχαρη. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει.
  • Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη.Την αφήνουμε για 45΄ στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε τα κομμάτια σε πολύ λεπτό φύλλο. Αν έχετε μηχανή για φύλλο ακόμα καλύτερα.
  • Με κουπ πατ ή με ροδάκι, κόβουμε δίσκους ζύμης διαμέτρου 10 εκ. Σε κάθε φύλλο ακουμπάμε στο κέντρο 1 κ.γλ. γέμιση. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά τσιμπώντας τα, με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, φυλακίζοντας μέσα τη γέμιση και δημιουργώντας τοιχώματα ζύμης.
  • Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες. Τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού. Τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη. Ψήνουμε τα λυχναράκια στους 180 βαθμούς C για 25΄, να ροδίσουν καλά. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Για την γέμιση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.